Fekete-fehér, igen-nem: a shiraz-syrah különleges világa

A köznyelvben jól ismert syrah, más néven shiraz Franciaországból, elsősorban a Rhone völgyéből származó kékszőlő fajta.

Az elnevezésből származó félreértések elkerülése végett érdemes az elején tisztázni: egy és ugyanazon szőlőfajtáról van szó amikor a syrah és a shiraz kifejezések használatba kerülnek, a különbség alapvetően földrajzi szóhasználatból ered: a syrah elnevezést elsősorban Franciaországban, Európa további részein és az Amerikai Egyesült Államokban hallhatjuk, míg a shiraz elnevezés inkább Ausztrália, Új-Zéland, valamint Dél-Afrika különböző térségeire jellemző.

Az elnevezés változatossága szoros összefüggésbe hozható a szőlőfajta eredettörténetével is: a mindent eldöntő DNS-vizsgálatok feltűnése előtt a syrah megjelenésének három verziójával is találkozhattunk. Az egyik szerint a szőlőfajta eredetileg Perzsiából, a mai Irán területéről származik, egész pontosan Shiraz városából, ahonnan a keresztesek hozták magukkal Európába. A második verzió a szőlőfajtát Szicíliához köti – ahol egyébként a syrah termesztés ma is jelentős – míg a harmadik, utólagos tesztekkel alátámasztott és bebizonyított verzió a syraht Franciaországból eredezteti, ahol ma is bőséggel termesztik.

A syrah két dél-francia szőlőfajta keresztezéséből jött létre: az egyik a sötét színű dureza, a másik pedig a halványabb árnyalatú mondeuse blanche. A syrah robosztus, ellenálló, életerős szőlőfajta, mely viszonylag későn virágzik, így a tél végi fagyok veszélye is kevésbé fenyegeti. Általában bő terméshozammal rendelkezik, ugyanakkor figyelni kell a megfelelő napfénymennyiség és hőmérséklet kontrollálására, valamint a talaj mészkőtartalmára is, hogy az elvárt minőségi szintet produkálja. Hűvösebb területeken nem egy esetben gránit talajon termesztik, mert az képes a megfelelő hőmennyiség visszatartására és biztosítására. A szüretelés pontos időpontjának kiválasztása is kulcsfontosságú: ha túl korán szedjük le a tőkékről, akkor elveszítheti aromáinak jelentős részét, ha pedig túl későn, akkor vastagabb jellegéről kell lemondanunk.

Mivel testes, fűszeres borok készítésére alkalmas szőlőfajtáról beszélünk, alkalmas a tölgyfahordós érlelésre is. Mélybordó színű, magas tannin-tartalommal rendelkezik. Melegebb éghajlaton a fekete- és pirosbogyós ízjegyek dominálnak: feketeszeder, ribizli, áfonya, lekváros, esetenként keserűcsokoládés aromák. Hűvösebb, ámde megfelelő mikroklímával rendelkező területeken az ízjegyek inkább fűszeres, savasabb végletekbe csaphatnak, enyhe ásványos jelleggel párosulva.

Magyarországon egyelőre viszonylag kevés shirazzal találkozhatunk – az országban található syrah-k nagy része import termék. Mivel nagy testű, jellegzetes ízvilágú borról beszélünk érdemes nehezebb fogások mellett szervírozni. Tökéletes választás lehet egy nyár esti barbeque befejezéseként, steakek, sült bárányborda, kacsahús vagy akár a pörköltek mellé is, ugyanakkor egy tonhalfogás vagy sajttál társaságában sem fog nekünk csalódást okozni. Amennyiben egy kiadós hamburger vacsorát tervezünk, úgy nyugodt lélekkel nyúljunk egy palack syrah után, a párosítás tökéletes lesz. Mindemellett nem szabad megijednünk akkor sem, ha desszert mellé szeretnénk felszolgálni ezt a különösen testes, bogyós ízvilágú vörösbort: mivel nem egy esetben a keserű csokoládé aromáit fedezhetjük fel ebben a típusban, nyugodtan tálaljuk csokoládés desszertek mellé, mennyei ízharmóniát érhetünk el vele.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból