kivi

Kína és Új-Zéland közös barátja: a kivi

Manapság az üzletek polcain egész évben fellelhető kivi gyümölcs nem volt mindig ilyen könnyedén beszerezhető.

Európai megjelenése az 1970-es évek környékére datálható, ezt megelőzően főként Ázsia különböző részein, valamint Új-Zélandon volt elérhető – jelen állás szerint több száz fajtát ismerünk, azonban a termelés és fogyasztás szinte teljes egészét az úgynevezett Hayward típus tesz ki. A kivi gyümölcs egyszerre állhatatos melegkedvelő és hidegtűrő növény is, mindemellett aránylag kevés baktérium támadja meg, így azon kevés gyümölcsök közé tartozik, amelyet nem szükséges vegyszerekkel kezelni.

A Kína középső térségében található Sanhszi tartományt tartják számon, mint a világ első kivi-termelő vidékét, így érthető módon a későbbiek során ez lett Dél-Kína nemzeti gyümölcse. Új-zélandi termesztők körében ez a gyümölcs csak „melonette” néven vált ismertté, mert tojásdad formájában egy kisebb méretű mini-dinnyére hajazott. Noha magát a gyümölcsöt Kína adta – amely vadon tíz méter magasra is felkapaszkodó liánokon terem – a neve mégsem innen származik; Ázsiában csupán jangtaoként, avagy kínai egresként emlegették, míg a kivi nevet az új-zélandi termesztés során kapta. Küllemében ugyanis meglepően hasonlít az új-zélandiak nemzeti jelképére, a kivi-madárra: ugyanolyan kicsi, barna és kívül igencsak bozontos, így az összehasonlítás már nem is tűnik annyira elrugaszkodottnak. Európa legnagyobb kivi-mennyiségét Olaszországnak köszönhetjük, aki igazán előkelő helyet tölt be a termesztés és kivi-exportálás területén.

Fogyasztása megszámlálhatatlan előnyös hatással bír, így rendkívül nehéz azokat röviden összefoglalni. Talán a legközismertebb tény, hogy ez a gyümölcs különösen nagy C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely általánosságban is, de főképp az őszi-téli szezonban immunrendszerünk bázisát alkotja, így megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen. Már naponta egy gyümölcs biztosítani tudja a szervezet számára szükséges napi C-vitamin mennyiség száz százalékát, de miért is állnánk meg ennyinél? A C-vitamin amellett, hogy az immunrendszer-erősítés fő támogatója, a bőrünk feszességéért és egészségéért is nagy mértékben felelős: ezáltal, ha megfelelő mennyiségű kivit fogyasztunk, sokat tehetünk a bőrünk kisimultságáért és kifogástalan állapotáért.

A C-vitamin mellett igen magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, amely különösen nagy segítségünk lehet a nátha, a megfázás és az influenza elleni harcban, vagy akár a megelőzésben. Mindemellett a kivi kiváló vérhígító, rendkívül magas kálium-tartalma segít a vérnyomás szabályozásában, a fáradtság tüneteinek enyhítésében, míg vas-tartalma miatt a mindennapos stressz leküzdésében lelhetünk benne megfelelő partnerre.

A fent felsorolt egytől-egyig pozitív élettani hatások után különösen meglepő lehet, hogy a kivi, több más trópusi gyümölcshöz hasonlóan bizonyos esetekben kellemetlen allergiás reakciókat válthat ki.

Ez a gyümölcs is akkor a leghatásosabb, ha nyersen fogyasztjuk: az érett, édes kivi félbevágva, kiskanállal kivájva azonnali élményt nyújt, de keverhetjük isteni zöld turmixba is: spenóttal, sóskával, petrezselyemmel, egy kis citromlével, gyömbérrel megbolondítva igazi téli vitaminbomba! A kevésbé vállalkozó szelleműek bármilyen tortát dekorálhatnak kivi szeletekkel, készíthetnek belőle vaníliás gyümölcskosárkát, vagy akár egyszerű téli gyümölcssalátát – mindenhogy frissítő, savanykás ízbombaként számíthatunk rá. Finomabbnál finomabb kivis receptekért kattintson IDE!

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból