narancs

Szívet melengető meditterrán álom: a narancs

Mivel nem igényel különösebb bemutatást, így rögtön bele is vágunk a közepébe: a narancs a citrusfélék alcsaládjába tartozó mediterrán-szubtrópusi gyümölcs. Héjának, vagyis „flavedójának”- ahogyan a kereskedelemben is nevezik – felhasználása rendkívül sokrétű:  ez a narancssárga réteg keserűanyagot, különféle illóolajokat, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Ebből a rétegből fűszert is készítenek, amely különösen nagy népszerűségnek örvend. A […]

Mivel nem igényel különösebb bemutatást, így rögtön bele is vágunk a közepébe: a narancs a citrusfélék alcsaládjába tartozó mediterrán-szubtrópusi gyümölcs.

Héjának, vagyis „flavedójának”- ahogyan a kereskedelemben is nevezik – felhasználása rendkívül sokrétű:  ez a narancssárga réteg keserűanyagot, különféle illóolajokat, karotinoidot és narancssavat tartalmaz. Ebből a rétegből fűszert is készítenek, amely különösen nagy népszerűségnek örvend. A héj belsőbb, fehér rétegét „albedónak” nevezik. Mivel édes narancsról beszélünk, ez a gyümölcs nem összekeverendő a keserű naranccsal, amely a pomelo és a mandarin keresztezéséből született.

A narancs kisebb termetű, maximum nyolc méter magas, alacsonyan szerteágazó, gömbölyű keresztmetszetű fán terem. Levelei az ágakon elszórtan helyezkednek el, aromásak, mindemelett virága is erős illatú: rengeteg apró, fehér színű virágot növeszt, amely esetenként fürtökben helyezkedik el a növényen. Alapvetően a mediterrán éghajlatot kedveli, de a trópusi övezetben is termeszthető úgy kétezer méteres magasságig.

A narancs pozitív élettani hatásairól kis túlzással akár több száz oldalt is teleírhatnánk: ez a gyümölcs egyszerű cukrokat tartalmaz – szemben a sokak által közkedvelt banánnal – mindemellett rendkívül alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem kell aggódnod az általa bevitt cukrok és így az elhízás miatt sem. A narancs tele van rostokkal és antioxidánsokkal, így rendkívül hasznos a koleszterinszint csökkentésére is – fogyasszuk inkább étkezés előtt, mert utána egyéb emésztési folyamatokkal szövetkezve nem a kívánt hatást érheti el. A narancs alapállapotában savas gyümölcs, de a benne lévő rengeteg lúgos ásványi anyag segít a szervezeted ideális pH-értékének fenntartásában, a húsában megtalálható C-vitamin mennyiség hozzájárul az immunrendszer optimális működéséhez és jelentősen csökkenti a betegségek megjelenésének kockázatát. Mindazonáltal a narancs A- és B-vitaminokat is igen nagy mennyiségben tartalmaz, amely segítséget nyújthat a látás egészségének és az emésztés megfelelő működésének fenntartásában egyaránt. A narancs enyhén kesernyés fehér színű belső héját, ha csak lehet, fogyasszuk bizalommal, ugyanis ezek a fehér rostok segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának elkerülésében.

A narancs lélekre gyakorolt hatása sem utolsó a sorban: vegyünk egy teljesen hétköznapi aromamécsest, tölstünk bele egy kis vizet és csöpögtessünk bele narancs illatú illóolajat – a közvetlen környezetünket betöltő illatorgia simogatni fogja a lelkünket, mindemellett pár perc alatt igazi karácsonyi hangulatot varázsol bármelyik otthonba. Ha a kulináris élvezeteknek szeretnénk hódolni, egészen biztosan találunk az ízlésünknek megfelelő narancsos receptet: használjunk kandírozott narancshéjat a sütemények ízesítésére, tálalunk a húsokat házi narancslekvárral. Egy kiváló sütőtökkrém- vagy édesburgonya leveshez is egyaránt passzol ez a déli gyümölcs. Ízletes receptjeinkért kattintson IDE!

Mindemellett egy kiadós reggeli mindenkori méltó résztvevője lehet a mimóza koktél: vagyis egy kis száraz pezsgővel elkevert frissen facsart narancslé.

Mivel a narancs egyaránt kitűnő társ az egészségben, betegségben, konyhában, aromamécsesben, testben és lélekben, így régóta tartó töretlen népszerűsége elvitathatatlan – legyünk előrelátóak és magunk, valamint a család kedvéért mindig tartsunk a hűtőnkben, vagy az asztalunkon pár darabot.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból