Buggyantott fürjtojás zöldségekkel és hollandi mártással

Hozzávalók

  • 2 fürjtojás
  • 2 szelet oválisra vágott füstölt sonka
  • 1/2 zsemle
  • 1 evőkanál 10%-os ecet

A mártáshoz:

  • 1 tojássárgája
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 csipet Cayenne-bors
  • 1 csipet só
  • 1 csipet őrölt fekete bors

A tálaláshoz:

  • 3 szál spárga
  • 2 minipaprika
  • olívaolaj
  • metélőhagyma
Elkészítési idő 1 óra
Adag 1 főre

Bocuse d’Or magyarországi döntő kötelező alapanyagból: Buggyantott fürjtojás zöldségekkel és hollandi mártással

Kis tepsit kibélelünk alufóliával, beletesszük az olívaolajjal körbekent paprikákat. Hegyes késsel 2-3 helyen megszurkáljuk, hogy ne robbanjanak szét sütés közben, és grill fokozaton kb. 15 percig sütjük, közben egyszer megforgatjuk.

A mártáshoz a tojássárgáját 1 evőkanál hideg vízzel alaposan elhabarjuk, és gőz fölött, kézi habverővel krémes, habos állagúra keverjük. Ez a művelet sokáig tarthat, időnként érdemes levenni a tálkát a gőzről, hogy a tojás ne csapódjon ki. Amikor kész, apránként adagolva hozzákanalazzuk a vajat, és a fűszerekkel ízesítjük.

A zsemlét megpirítjuk, és egy tányér közepére helyezzük. Tapadásmentes serpenyőben, néhány cseppnyi zsiradékon a sonkát mindkét oldalán enyhén megpirítjuk, és a pirítósra fektetjük.

Fazékban kb. 1 l vizet forralunk, enyhén sózzuk, és a megtisztított spárgát 5-8 percig blansírozzuk benne, majd kiszedjük, lecsöpögtetjük. A vizet enyhe forrásban tartjuk, és ecetet öntünk bele. A feltört fürjtojásokat egyenként kis tálkába csúsztatjuk. Kis lángra kapcsolunk a  fazék alatt, és a tojást óvatosan – hogy szét ne essen – a vízbe engedjük. 1-1,5 perc alatt megfőzzük annyira, hogy a sárgája még kissé folyós maradjon. Szűrőkanállal mindkettőt finoman a sonkaszeletekre szedjük. A tetejükre mártást kanalazunk, melléjük tesszük a spárgát, a sült paprikát, és metélőhagymával díszítve azonnal tálaljuk.

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból