Hal velouté tészta fedővel

50 perc

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 1 l hal alaplé
  • 300 ml tejszín
  • 3 evőkanál apró kockára vágott
  • zöldség
  • 600 g fehér halfilé (pl. ördöghal)
  • bors
  • leveles tészta
  • 1 tojás
  • kakukkfű
  • szerecsendió


Elkészítés

A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és vajban üvegesre pároljuk. Lisztet szórunk rá, és további három percig pároljuk, majd felöntjük fehérborral folyamatos keverés mellett. Beleöntjük a hal alaplevet, és még főni hagyjuk öt percig. Beleöntjük a tejszínt, majd ízlés szerint sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Az egészet pürésítjük és szűrővel leszűrjük. Öntsünk egyenlő adagokat poharakba, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott zöldségeket és a kakukkfűleveleket. A halat egyenlő adagokra osztjuk, és nyersen tesszük a levesbe. A leveles tésztából akkora darabokat vágunk, hogy lefedjék a poharakat, bekenjük tojással, és kakukkfüvet szórunk rá. Ugyanígy kenjük be a poharak szélét tojással, majd helyezzük rá a leveles tésztát a poharakra. A poharakat 200°C-os sütőben körülbelül
15 percig sütjük, majd miután a tészta aranybarnára sült, gyorsan tálaljuk.

Nagyon jól illik a leveshez egy friss, hangsúlyozottan gyümölcsös fehér vagy rozé bor, például. egy velencei Pinot Grigio. A leveles tésztához alacsony savtartalmú száraz borokat ajánlunk, csakúgy mint a svájci Chasselas.