Hozzávalók

Alap tészta:
15 dkg finomliszt, 10 dkg darált dió, 2 nagyobb, „L”-es tojás, 30 dkg sárgarépa, 12 dkg porcukor,
2 kk őrölt fahéj, 1 csomag sütőpor, 12 dkg vaj, csipetnyi só, 15 dkg mazsola, 1 nagyobb mandarin

Krém:
25 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt, 10 dkg porcukor, 1 citrom

Elkészítési idő 90 perc
Adag 16

Répatorta cupcake

A húsvéti időszak egyik kedvenc süteménye, a répatorta angol találmány, a második világháború idején született, mivel az édeskés gyökérből könnyedén lehetett cukor nélkül is süteményt, desszertet alkotni. A sütemény létjogosultsága a háborús időszak elmúltával sem szűnt meg, sőt a répatorta hamar meghódította Amerikát és Európát is. A reszelt sárgarépával készített tészta kifejezetten alakbarát, jóval kevesebb cukor és zsiradék kell bele, mint klasszikus társaiba. Természetesen könnyedén pótolhatjuk a hiányzó kalóriákat, különféle aszalványokkal, csonthéjasokkal tehetjük teljesebbé az élményt. Ezen kívül friss gyümölccsel, marcipándarabokkal, karamell- vagy csokoládécseppekkel is gazdagítható, variálható ez a sütemény.

A répatortát nem csak nagy tortaformában érdemes elkészíteni, hanem kisebb, személyre szabott muffint, cupacake-t is süthetünk belőle, amelynek dekorálását is kedvünk szerint alakíthatjuk. A répatortához passzol a citromos cukorbevonat, illetve a citrusos ízesítésű sajtkrém is, amelybe díszítés gyanánt könnyedén ültethetünk marcipán húsvéti nyulat, apró tavaszi virágokat vagy épp mini cukorrépákat.

Elkészítés

A mascarponét egy közepes keverőtálba teszem. Hozzáadom a kimért portcukrot, a citrom kifacsart levét a krémhez adom. A mascarponét kézi vagy gépi habverővel alaposan összedolgozom, majd fóliával lefedem a tálat, és legalább egy órára a hűtőbe teszem, hogy kicsit visszadermedjen és könnyű legyen vele dolgozni.

Amíg a krém a hűtőben pihen, addig a finomlisztet egy nagyobb keverőtálba kimérem. Hozzáadom a sütőport, a porcukrot, a csipetnyi só, az őrölt fahéjat, ráreszelem a mandarin héját, majd alaposan átkeverem. A citrusok esetében – ha nem kezeletlen héjú gyümölccsel van dolgom – mindig alaposan, meleg folyó víz alatt átdörzsölöm a héját, mielőtt az ételhez reszelném.
A sárgarépákat meghámozom, azután kis lyukú reszelő lereszelem. A két tojást felütöm, elhabarom, a vajat egy forralóba teszem és közepes lángon megolvasztom. A tojást, az olvasztott vajat és a kimért mazsolát a reszelt sárgarépához adom, az egészet alaposan átforgatom, majd hozzáadom a száraz anyagokat, azaz a fűszerekkel, sütőporral elkevert finomlisztet.

Egy szélesebb fejű spatulával, nagy mozdulatokkal homogén tésztává alakítom. A muffinsütő kapszlijait papír- vagy szilikon formákkal kibélelem, s minden egyes kapszlit – maximum a háromnegyedéig – megtöltök tésztával. Amikor minden forma megtelt, akkor a tepsit betolom a 180 fokra előmelegített sütőben, s addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik és a tűpróbát is kiállja.

A megsült süteményeket ezután rácsra szedem, s hagyom, hogy teljesen kihűljenek. A kihűlt répatortácskákat – vajazó késsel vagy habzsák segítségével – a sajtkrémmel dekorálom, s tálalom.

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból