Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1/4 csomag sütőpor (2 g)
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál jéghideg víz (elhagyható)

A krémhez:

  • 2 dl tej
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1 vaníliarúd
  • 3-4 tojássárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2-3 púpozott evőkanál étkezési keményítő (kb. 2,5 dkg)

A formákhoz:

  • olaj vagy olvasztott vaj

A gyümölcsös réteghez:

  • szőlő
  • áfonya

A gyümölcszseléhez:

  • 1 csomag tortazselé (12 g)
  • víz vagy gyümölcslé
  • cukor

A díszítéshez:

  • 2 dl vörösbor
  • 2 dl rozé
  • 5 dkg szőlő
  • 5 dkg áfonya
  • tejszínhab (elhagyható)
  • citromfűlevél (elhagyható)
Elkészítési idő 150 perc
Adag 20 db

Szőlős-áfonyás-borkrémes kosárka

A tészta hozzávalóiból késes robotgéppel vagy kézzel rugalmas tésztát gyúrunk, folpakba csomagolva 1/2 órára hűtőbe tesszük. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 8-10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, és kibéleljük velük a zsiradékkal kikent kosárkaformákat. Villával mindet megszurkáljuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük (10-12 perc). Pár percig a formában hagyjuk, majd óvatosan kivesszük, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a keményítővel, hozzáöntjük a tejet, a bort, beletesszük a felhasított vaníliarudat, és kis lángon sűrű krémet főzünk belőle. A vaníliahüvelyt eltávolítjuk, a krémet kihűtjük.

A vörösborhoz adjuk az áfonyát, forralva a felére sűrítjük – ugyanígy járunk el a rozéval és a szőlővel is. Mindkét szirupot leszűrjük, félretesszük.

A kosárkákat 3/4-ükig töltjük a krémmel, majd szőlő- és áfonyaszemeket ültetünk rájuk. A tortazselét a csomagolásán található utasítás szerint elkészítjük, langyosra hűtjük, és megkenjük vele a sütemények tetejét. Tálalásig hűtőben tároljuk, tejszínhabbal, citromfűvel díszítve, a gyümölcsös borszirupokkal meglocsolva kínáljuk.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból