Hozzávalók

  • 2 kg halnyesedék, fej, gerinc (lehetőleg nyelvhal vagy rombuszhal),
  • 100 g vöröshagyma,
  • 250 g póréhagyma (a fehér része),
  • 100 g zeller,
  • 250 g gomba,
  • 0,2 l száraz fehérbor,
  • 50 ml olaj,
  • 1 babérlevél,
  • 2 ág kakukkfű,
  • 3 ág kapor,
  • 3 szegfűszeg,
  • 1 gerezd fokhagyma
Elkészítési idő 50 perc
Adag 1

Hal alaplé

  1. Áztassuk vízbe a haldarabokat.
  2. Pucoljuk és mossuk meg a zöldségeket, vágjuk mogyoró méretű darabokra, és dinszteljük őket átlátszóra egy nagy lábasban.
  3. Töröljük meg a haldarabokat, és keverjük hozzá a zöldségekhez.
  4. Öntsük le a keveréket a fehérborral.
  5. Töltsük fel a lábast jéghideg vízzel.
  6. Lassú tűzön melegítsük fel a vizet, és közben távolítsuk el a tetejéről a habot.
  7. Tegyük bele a fűszereket.
  8. Hagyjuk lassú tűzön gyöngyözni kb. 20 percig, közben gyakran távolítsuk el a tetejéről a habot és a zsírt.
  9. Szűrjük át a kész alaplevet egy ruhán, öntsük egy tiszta lábasba, és még egyszer forraljuk fel, ismét csak eltávolítva a tetejéről az esetlegesen képződő habot és zsírt.
  10. Az alaplevet ezután áttölthetjük befőttes üvegekbe, műanyag palackokba vagy jégkockakészítőbe. Hűtőben tároljuk.

Receptek

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból