Hozzávalók

Hús

  • 780 g marha felsőcomb
  • 90 g Aro bőr nélküli szalonna
  • 30 ml METRO Chef magas olajsavtartalmú napraforgó olaj
  • 9 g METRO Chef só

Zöldséges mártás

  • 120 g Aro bőr nélküli szalonna
  • 50 ml MAKRO Chef magas olajsavtartalmú napraforgó olaj
  • 150 g vöröshagyma
  • 120 g répa
  • 120 g zeller gyökér
  • 60 g petrezselyem gyökér
  • 6 g egész szegfűbors
  • 6 g METRO Chef feketebors
  • 3-4 db METRO Chef egész babérlevél
  • 30 g METRO Chef mustár
  • 30 ml Aro ecet
  • 30 g Aro cukor
  • 6 g METRO Chef só
  • 600 g házi készítésű marhahúsleves alaplé
  • 6 g METRO Chef szárított kakukkfű
  • 30 g Aro 1,5%-os tej
  • 90 g METRO Chef 20 3%-os főzőtejszín
  • 18 g METRO Chef citrom (leve)

Rántás

  • 60 g METRO Chef vaj
  • 90 g Aro fehérliszt
Elkészítési idő 3 óra
Adag 6 személyre

SVIČKOVA

Semmi nem írja le jobban a cseh konyhát, mint ez a recept.

De ne zavarodjunk össze. A hátszínt tejszínes mártással nem mindig kell valódi hátszínből (a marha hasított féltestének hátsó testnegyede) elkészíteni, más húsfajtákból is kiváló fogás lehet.

De miről is szól igazából ez az étel? A csehek számára általában a mártásról. A mártás az elkészítést követő második vagy harmadik napon a legjobb. Csehországban minden séfnek külön garantált receptje van. Néhányan szeretik átszűrni, míg mások összekeverik a végén. Minden séfnek megvan a saját elgondolása. De mindannyian egyetértenek abban, hogy csak akkor válunk „svičkova” mesterré, miután többször elkészítettük az ételt. Szóval, vágjunk is bele a főzésbe! Megéri.

  1. Hús (15 perc): vágjunk egy rést a húsba szálirányban és nyomkodjuk bele a szalonnát. Ismételjük meg a folyamatot addig, míg a húson nem látható a beékelt szalonnákból készült mozaik. Fűszerezzük sóval, borssal, és kössünk át minden nyílást egy madzaggal. Minden oldalát pirítsuk le kevés zsiradékon egy forró serpenyőben.
  2. Zöldséges alap (2,5 óra): tegyük a fűszereket egy edénybe, öntsünk rá vizet, és főzzük 5 percig. Daraboljuk fel a tisztított gyökérzöldségeket és a hagymát. Kockázzuk fel a szalonnát és pirítsuk meg a marhahúsos serpenyőben. Adjuk hozzá a zöldségeket és pároljuk addig, míg rózsaszín nem lesz. Adjuk hozzá a felaprított hagymát, és pirítsuk aranybarnára. Adjuk hozzá a cukrot és hagyjuk, megkaramellizálódni. Adjunk hozzá mustárt, ecetet, forraljuk fel, és öntsük hozzá az alaplevet. Sózzuk, adjuk hozzá az áfonyát és a kakukkfüvet. Tegyük a húst a zöldséges alapba, és lefedve, kb. 2 órán át főzzük puhára. A mártáshoz sűrítsük be a zöldséges alapot rántással, adjuk hozzá a tejet, és főzzük 20 percig. Szűrjük le a mártást, adjunk hozzá tejszínt, és forraljuk egy kicsit. Sóval, cukorral és citromlével ízesítsük.
  3. Zsemlegombóccal is tálalhatjuk.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

LOKŠE S LEKVÁROM

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból