Hozzávalók

  • ½ kg kukoricadara
  • 2 liter víz
  • ½ kg darált marhahús
  • 1 doboz kb. 30dkg hámozott kockázott paradicsom vagy ugyanennyi friss paradicsom
  • 20 dkg vöröshagyma kb. két közepes fej
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Oregánó
  • Olívaolaj
  • Őrölt bors
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 dl tejföl
  • 2 dkg vaj

Húsos-juhtúrós polenta lasagne

Először a húsos töltelék készítésével kezdjük a főzést, majd közben elkészítjük a polentát.
A tisztított vöröshagymát apróra vágjuk. Egy lábasban az olívaolajat felforrósítjuk és a hagymát aranysárgára pirítjuk benne majd az összezúzott fokhagymát is kissé átfuttatjuk a hagymával. Ezután tesszük rá a darált marhahúst, melyet folyamatos kevergetés mellett-időnként kevés vizet aláöntve, lassan pirítunk. Közben sózzuk és borsozzuk. Ha a hús félig megpuhult a paradicsomot is hozzátesszük, fűszerezzük oregánóval és az egészet puhára pároljuk. A töltelék akkor jó, mikor a hús teljesen puha és a a kevés leve pörkölt sűrűségű.
Miközben a hús pirul a polentához a vizet egy lábasban feltesszük forrni és alaposan megsózzuk. Ha a víz forr, a tüzet takarékra vesszük alatta és beleöntjük a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve nagyon alacsony hőfokon 5-10 percig főzzük. Ha az összes vizet magába szívta félrehúzzuk és lefedve fél órát pihentetjük. Egy nagy gyúródeszkát, vagy ha nincs, akkor a konyhaasztal egy darabját vékonyan megkenjük olívaolajjal. Ráborítjuk a polentát és hajlékony pengéjű késsel kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Próbáljuk meg akkorára lapítani, mint a tepsink négyszerese és vágjuk is fel négy darabba a polentát.
A tepsit vajjal kikenjük és egy ügyes mozdulattal az egyik polentalapot az aljára tesszük. A hús egyharmadát szétterítjük rajta, majd a juhtúró egynegyed részét rámorzsoljuk. Ezt a rétegezést még négyszer megimételjük, de legfelülre már csak juhtúró kerüljön. Az egész tetejét megkenjük tejföllel és forró 200˚- os sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Éjféli falatkák: Sült marhaszelet parmezán kosárban

Tovább

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Tovább

Töltött borjúhús

Tovább

Kenyérmorzsás-paradicsomos csirkemell

Tovább

Kelbimbós csirkecombok

Tovább

Kávés-narancsos kacsamell

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrokaracsony.hu

Ismerd a METRO karácsonyi kínálatát

Meríts ötleteket ünnepi receptjeink közül, ismerd meg karácsonyi praktikáinkat és áruházaink ünnepi kínálatát