Sertéshúsos pite bárányhús filével

Hozzávalók

A tésztához:

  • 250 g liszt
  • 100 g sertészsír
  • 1 egész tojás
  • 6 g só
  • 80 ml víz

A töltelékehez:

  • 200 g sertéskaraj felkockázva
  • 100 g “lardo” (olasz típusú) baconszalonna
  • 100 g sertésmáj fekockázva
  • 180 ml tejszín
  • 2 cl konyak
  • 1 g pite fűszerkeverék
  • 20 g pisztáciamag
  • Só, bors

Az extra felkockázatlan húshoz:

  • 150 g bárányfilé
  • 100 g vékony “lardo” (olasz típusú) baconszalonna-szelet
  • 1 egész tojás

Az aszpikhoz:

  • 200 ml hús alaplé
  • 2 cl sherry
  • 4 db zselatinlap
Elkészítési idő Kb. 90 perc + idő a pihetetéshez és a kihűléshez
Adag 1 pite

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Morzsolja össze a zsírt a liszttel, majd gyúrja össze a tojással, sóval és vízzel. Fedje le a pitetésztát és pihentesse legalább 2 órán át.

A töltelékhez: pirítsa le a felkockázott sertésmájat a kiolvasztott baconszalonna zsírján, majd öntse turmixgépbe, és adja hozzá a felkockázott karajt.

Öntse a turmixgépbe a tejszínt is, és pürésítsen mindent finomra, majd ízlés szerint adjon hozzá konyakot, sót és borsot. Az apróra vágott pisztáciát adja óvatosan a húsos-tejszínes masszához.

Nyújtsa ki vékonyra a pitetésztát, és helyezze egy kizsírozott vekni vagy terrine alakú formába.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Vágja le a tészta fölösleges széleit, majd bélelje ki a sütőformát a baconszeletekkel és félig töltse meg a húsos-májas-tejszínes masszával.

Enyhén fűszerezze be, utána pirtsa meg a bárányfiléket, majd hosszábban helyezze el őket a sütőformában. Most fedd be ezt a maradék húsos-májas-tejszínes masszával.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Helyezze a vékony baconszalonna-szeleteket a massza tetejére, a tészta széleit pedig kenje meg tojással.

Tegyen rá egy pitefedőt és jól nyomja azt rá. Vágja le a fölösleges széleket, majd helyezzen a pitefedőbe egy (egész) kürtőt.

Díszítse a pitefedőt, kenje le tojással és süsse a pitét 220°C fokon 30 percig.

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Hagyja hűlni 10 percen át.

Az aszpik elkészítése: Puhítsa meg a zselatinlapokat jéghideg vízben, majd olvassza fel őket a húsalaplében 65 °C fokon. Ízestse a sherryvel ízlés szerint. A kürtőn keresztül öntse az aszpikot a pitére, és hagyja kihűlni. Ezt követően öntse rá a maradék aszpikot is.

Felszeletelve tálalja a húsos pitét.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Éjféli falatkák: Sült marhaszelet parmezán kosárban

Tovább

Töltött borjúhús

Tovább

Kenyérmorzsás-paradicsomos csirkemell

Tovább

Kelbimbós csirkecombok

Tovább

Kávés-narancsos kacsamell

Tovább

Ír ürügulyás

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrokaracsony.hu

Ismerd a METRO karácsonyi kínálatát

Meríts ötleteket ünnepi receptjeink közül, ismerd meg karácsonyi praktikáinkat és áruházaink ünnepi kínálatát