A téli napok színes vitaminbombája: a retek

Ki gondolta volna, hogy a retek a téli időszak egyik leghatásosabb vitaminbombája? Pedig így van!

A retek a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény, ismerhetjük kerti retek vagy réparetek név alatt is. Küllemét és fajtáját tekintve rendkívül sokféle alfajával találkozhatunk: külseje lehet kerekded vagy hosszúkás, hengeres formájú, héjának színe pedig a vöröstől kezdve a lilán és a sárgán át egészen a feketéig terjedhet (nem összekeverendő a céklával, a fekete retek ugyanis a nem szakavatott szemet könnyedén megtévesztheti). Méretét tekintve a legkisebb gumóktól egészen a kilós súlyú retekig minden típust felfedezhetünk.

Ezt a színes vitaminbombát gyakorlatilag bárki, szinte bármilyen körülmények között könnyedén termesztheti, mivel a retek viszonylag igénytelen növénynek számít, ami minden klímát jól bír, könnyen alkalmazkodik.

Magyarországon a legismertebb és legelterjedtebb fajta a hónapos- vagy vajretek, amely kicsi, kerekded és vöröses színű, illetve nem ritka a boltok polcain fellelhető jégcsapretek sem, amely hosszúkás, fehér színű és egészen lágy, selymes ízvilágú. Emellett a kissé csípősebb, szárazabb ízvilágú fekete retek is könnyedén beszerezhető kis hazánkban.

A retket nem csupán az íze kedvéért érdemes fogyasztanunk: remek értisztító hatással bír, javítja a vérkeringést, emellett pedig rendkívül magas A, B és C-vitamin tartalommal rendelkezik, a benne található folsav pedig a vas szervezetünkben való gyors felszívódását segíti. Mivel rosttartalma is magas, segít karban tartani az emésztőrendszer megfelelő működését, így a diétázók is kedvükre fogyaszthatják büntetlenül.

A retek már az ókorban is különösen nagy népszerűségnek örvendett: Kínában, Japánban, Délkelet-Ázsiában különösen kedvelték, nem egy esetben gyógyszerként funkcionált. Nem volt ismeretlen a Földközi-tenger térségében és a Nílus mentén sem, hiszen a piramis építésében részt vevő munkások étrendjének egyik alappilléreként tartották számon. Ekkoriban még vadon termő zöldségként volt ismeretes – a későbbiek során azonban, az ókori Görögország és a Római Birodalom idejében már elkezdték „háziasítani”, otthoni körülmények között termeszteni. Az ókori görögök egyenesen mennyi étekként tisztelték a retket, nem egy esetben arany másolatokat készítettek belőle, amelyet később felajánlottak isteneik számára.

A középkori műalkotások kevés pozitív jelzésértéket biztosítottak a retek számára, sokkal inkább a viszály és a veszekedés szimbólumává vált. Ez a lejtmenet egészen a tizenhatodik századig tartott, amikor is ez az ókoriak által különösképpen tisztelt élelmiszernövény eljutott Angliába, ahol felhasználási módozatait tekintve újonnan elismerték hatékonyságát: egyaránt használták a problémás bőr kezelésére, különféle vesét érintő megbetegedések gyógyítására, ahogyan általános immunerősítőként is egyre több szerepe jutott a háztáji tányérokon. Nem sok kellett ahhoz, hogy egy röpke évszázaddal később a retek Amerikába is eljusson.

Magyarországon a retek az egyik legelterjedtebb saláta alap- és kiegészítő. Roppanós belseje garancia a megfelelő ízre, míg fantáziadús, változatos külseje garancia a tányéron való megjelenés sokszínűségére. Mindemellett a retek fogyasztásának egyik legelterjedtebb módja egyben a legnagyszerűbb is: egy hagyományos vajas zsömle társaságában is szervírozhatjuk meghintve egy csipet durva szemű sóval – ezzel az egyszerű trükkel a gyerekek, vagy saját magunk téli vitaminadagját is könnyűszerrel biztosíthatjuk nap mint nap.

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból