Angol karácsonyi menüsor

Karácsonyi menük #1 – Angol karácsonyi menüsor

Íme egy különleges nemzetközi, méghozzá egy angol menüsor az ünnepekre.

Téli Aperol Spritz

Elkészítési idő: 5 perc

Hozzávalók személyenként:

  • 1/2 dl Aperol
  • 3/4 dl Prosecco Spumante DOCG Valdobbiadene
  • gyömbérsör
  • narancscikk
  • jégkocka

a díszítéshez:

  • narancsszeletek
  • néhány bazsalikomlevél

Borospoharat félig töltünk jégkockával és narancscikkel. Beleöntjük az Aperolt és a Proseccot, felöntjük gyömbérsörrel. Narancsszelettel és bazsalikommal díszítve kínáljuk.

Garnéla egzotikus mártásban

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • 1 tojás
  • kb. 2 dl olaj
  • 1 teáskanál Louit Fréres mártás rusztikus mustár
  • néhány csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • frissen őrölt bors
  • cukor vagy édesítőszer

Exotic Food szósz

  • 40 dkg előfőzött garnélarák-farok
  • olívaolaj
  • a tálaláshoz:
  • salátalevél

A tojást, az olajat, a rusztikus mustárt, a citromlevet és a sót magas falú edénybe tesszük, botmixszerrel majonézzé keverjük. Ha hígnak találjuk, kevés olaj hozzádolgozásával sűríthetjük. Ízesítjük borssal, édesítővel, tetszőleges szósszal.

A garnélát sózzuk, borsozzuk, majd serpenyőben felhevített olívaolajon megpirítjuk. Az ízesített majonézbe forgatjuk, salátalevélen tálaljuk.

Töltött bárányborda burgonyarösztivel

Elkészítési idő: 2 óra

Hozzávalók 5-6 személyre:

  • 1 kg gyorsfagyasztott bárány french racks
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1/2 biocitrom reszelt héja
  • 1/2 bionarancs reszelt héja
  • 1/2 kis csokor vegyes zöldfűszer (rozmaring, menta, petrezselyemzöld, oregánó)
  • tengeri só
  • kevés vaj

a körethez:

  • 80 dkg burgonya
  • 8 dkg rétesliszt
  • 4 dkg étkezési keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál provence-i fűszerkeverék
  • kevés vaj

a tálaláshoz:

  • Gere Tamás tripla cuvée

A bárányt hagyjuk felengedni.

A burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, hűlni hagyjuk. A zöldfűszert felaprítjuk, keveset félreteszünk a tálaláshoz.

A húst hosszában, csigavonalban bevágjuk úgy, hogy 1-2 cm vastagságban kissé ki tudjuk tekerni. A zúzott fokhagymát, a reszelt citrushéjakat, az aprított zöldfűszer nagy részét kevés sóval elkeverjük. A kitekert húsra kenjük, a bordát feltekerjük, összekötözzük. Felhevített, de nem tűzforró vajon elősütjük úgy, hogy 10 másodpercenként forgatjuk, így nem kap túl erős színt. Tepsibe tesszük, ráöntjük a visszamaradt zsiradékot, és 80 fokon kb. 50 percig sütjük. A sütőből kivéve visszatesszük a serpenyőbe, a zsiradékot ráöntjük, és a habzó vajjal locsolgatva 1-2 percig pirítjuk.

A krumplit megpucoljuk, burgonyanyomón áttörjük. Deszkára terítjük, összegyúrjuk a liszttel, a keményítővel, a tojássárgájával és a fűszerekkel. Serpenyőben kevés vajat hevítünk. Nagyobb, fenyő alakú, fém kiszúró formát a forró vajba mártunk, majd annyi masszát adagolunk bele, hogy kb. 1/2 cm vastag legyen. Elegyengetjük, hogy mindenhol kitöltse a formát, és közepes lángon megsütjük a röszti egyik oldalát. A formát óvatosan eltávolítjuk, a ropogóst megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Ugyanígy járunk el a többi tésztával is.

A húsról a kötöző zsinórt eltávolítjuk, és szeletekre vágva, a félretett zöldfűszerrel meghintett burgonyarösztivel tálaljuk. Tripla cuvée-t kínálunk hozzá.

Narancsos-gyömbéres trifle

Elkészítési idő: 1,5 óra + néhány óra hűtés

Hozzávalók 4-6 személyre:

a tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 20 dkg méz
  • 1 dl tej
  • 1/2 narancs
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

a krémhez:

  • 1 csomag tejszínízű pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dl tej
  • 5 narancs
  • Sió prémium 100%-os narancslé
  • 1/2 dl Garrone cherry
  • 2 dl tejszín (magas zsírtartalmú)

a díszítéshez:

  • 3–5 dkg pisztácia

A pisztáciát száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, és miután kihűlt, durvára daraboljuk.

A vajat a cukorral kihabosítjuk, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzákeverjük a mézet, a tejet, a narancs reszelt héját és kifacsart levét. Fakanállal beleforgatjuk a sütőporral, a gyömbérrel és a fűszerkeverékkel elvegyítetett lisztet. A masszát sütőpapírral bélelt, 25×38 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített, 180 fokos sütőben készre sütjük. Miután kihűlt, a hosszabbik oldalával párhuzamosan 3 egyforma csíkra vágjuk. Fém kiszúró formával házikókat vágunk belőle, és kibéleljük velük egy egyenes falú, nagyobb tál vagy talpas pohár oldalát. A leeső tésztadarabokat a tál aljába rendezzük.

A pudingporból a cukorral és a tejjel a szokott módon sűrű pudingot főzünk, hűlni hagyjuk. 2 darab narancs héját lereszeljük, félretesszük. Az összes narancsot megpucoljuk, majd kifilézzük úgy, hogy közben a narancslevet felfogjuk. A 100%-os gyümölcslével kiegészítjük 1,5 dl-re, és hozzáöntjük a cherryt. 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit a tálban lévő tésztára locsoljuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a kihűlt pudinghoz forgatjuk a reszelt narancshéjjal együtt, majd a narancsfilével a tálba rétegezzük. A tetejére krém kerül, amit meglocsolunk a félretett narancslével. Néhány órára hűtőbe tesszük, végül a pisztáciával meghintve tálaljuk.

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból