szarvasgomba

Szarvasgomba, a gasztronómia ékköve

Íze lenyűgöz, megbabonáz, aromás illata minden gurmandot elcsábít: a szarvasgomba a világ legfinomabb gombája, ami még a legegyszerűbb fogást is kulináris csodává varázsolja.

Úgy fél méterre a föld alatt, meszes talajon, tölgyfák gyökerei között fejlődik ki a szarvasgomba semmihez sem hasonlítható íze és illata. Mégsem derült még fény arra a titokra, hogy hol is nőnek vagy nőnének a legjobban – és ez az oka annak, hogy nemigen lehet termeszteni, bárhol is próbálkoznak vele. Legtöbbször kutyák segítségével lelik fel a szarvasgombát, a kutya nagy előnye a szarvasgombát levadászó disznóval szemben pedig az, hogy az ebek nem akarják a csemegét elfogyasztani.

Világszerte körülbelül 70 különböző fajtát tartanak számon, ezek közül csak hármat használnak fel a konyhaművészetben. A talán leginkább ismert fajta Franciaországból származik, méghozzá Périgord-ból, és fekete színű. Nem tévesztendő össze a fekete nyári szarvasgombával, ami nagyon sok dél-délkeleti európai országban fellelhető. Az olaszországi Piedmontból származik a különlegesen ritka fehér szarvasgomba, aminek az íze kissé borsosan csípős, illata pedig átütő. Ezzel szemben a fekete szarvasgomba illata puha, enyhe, kissé édeskés, és földes jelegű. A fehér szarvasgomba szezonja októbertől december végéig tart, a feketéé azonban egészen március közepéig.

Nem igényel nagy elkészítést, mert az íze annyira intenzív  – reszelve a tészta, burgonya és tojásételeket teszik különleges gasztronómiai élménnyé. A szakácsművészet ezen ékkövei nagyon jól passzolnak a halakhoz és a baromfihoz is. Szintén klasszikusnak számít ma már a szarvasgomba-szósz, amihez olívaolajat, fokhagymát, sót és borsot adnak. A fehér szarvasgombát mindig nyersen kell fogyasztani, mert különben elveszti különleges ízét. A fekete változatot lehet főzni, de csak rövid ideig és nem túl magas hőmérsékleten.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Creme Bruleé erdei gyümölcsökkel

Tovább

Sütőtök pite – narancsszínű ízbomba

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrokaracsony.hu

Ismerd a METRO karácsonyi kínálatát

Meríts ötleteket ünnepi receptjeink közül, ismerd meg karácsonyi praktikáinkat és áruházaink ünnepi kínálatát