karácsonyi asztalteríték ötletek

Három ünnepi asztalteríték

Csodaszép, minden ízlést kielégítő ötletek! Már csak azt kell eldönteni, hogy klasszikus, elegáns vagy színpompás legyen az ünnepi asztal?

Tegye vidámmá és hangulatossá az étkezőhelyiséget legfrissebb ünnepi asztal dekorációkat bemutató ötleteinkkel, amelyek szépségükkel minden ízlést kielégítenek, és igazi karácsonyi hangulatot varázsolnak. Az ünnepi asztal megterítése valójában nem sokban tér el egy átlagos asztal megterítésétől, így mi most a különböző típusú dekorációkra helyezzük a hansúlyt. Néhány egyszerű tipp betartásával bármilyen típusú ünnepi vacsora vendégséget tarthatsz. A legszebb asztalokat a kiegészítők teszik azzá. Válassz a három különböző stílus: a klasszikus, az elegáns vagy a színpompás közül.

1. Klasszikus asztal

A klasszikusabb külső érdekében minden egyes terítékhez helyezz valami speciális tárgyat, például fenyőtobozt, piros szalvétát, díszszalaggal óvatosan átkötött gyertyákat és fahéjrudakat.

Minél egyszerűbb annál jobb: ennél a stílusnál fontos, hogy a megterített asztal ne keltsen túlzsúfolt benyomást, ugyanakkor nem tanácsos a dolgot alulhangsúlyozni sem. Csak gondoljon a karácsony egyszerűségére és már meg is van az arany középút. A vendégeknek tetszeni fog, hogy van mit nézni és felfedezni, de ugye nem akarja elvonni a figyelmüket az ünnepi vacsorától, ami az est igazi fénypontja? Semeleges alapokat válasszon: fehér abroszt és egyszerű ezüst étkészletet. A szobát díszítő fenyőkoszorúknak színben passzolniuk kell az ünnepi asztalon használt dekorációhoz. A fémes anyagok nagyszerűen kombinálhatóak az olyan hagyományosabb ünnepi színekkel mint a piros, a narancssárga vagy a rozsdás szín.

Tipp

A vacsoraparti tervezése mindig jó ok arra, hogy előszedjük kedvenc új vagy patinás étkészletünket. Az ezüstöt és az üveget használat előtt nedves törlőkendővel dörzsölje át, így extra fényhatás érhető el. Még személyesebbé teheti minden egyes vendég asztali helyét, ha csöppnyi extra figyelmességként a szalvétába pár szál magyalágat is elhelyezel.

2. Elegáns asztal

Modern egy kis elegáns csavarral. Mindene az ezüst? Rendben, akkor jó úton jár a stílusos ünnepi dekor felé. A téli fehér csodaország háttér minden vendéget levesz a lábáról! A modern hangulatot a fehér pohár és étkészlet garantálja. Azonos színű szalvétákra helyezzen bogáncsot vagy örökzöldek ágacskáit. A hatalmas pezsgős edény itt tört jéggel és karácsonyi rózsával megtöltve dekorként funkcionál. Olcsóbb változatot szeretne? Használhat tiszta cinkből készült virágtartókat is. Ugyanolyan szépek, mint a drágább változat, és ugyanolyan jól be is válnak. Fújjon le aranyfestékkel külöböző méretű fenyőtobozokat, nem csak jól mutatnak, de klassz kis ajándékként is adhatók a vendégeknek, ha az ültetőkártya elé helyezi őket. Több száz alakzatból, anyagból és mintázatból választhat. A bevásárlólistája a kiegészítőkkel kezdődjön és az asztalterítővel, szalvétákkal végződjön. Ezeknek semleges színűeknek kell lenniük, mint például a fehér, a szürkés-bézs, vagy az ekrü. Ne lopja már el az abrosz a show-t a dekorációtól! Ez a sikkes és mégsem túl harsány asztal nem csak meglepni fogja majd a vendégeit, hanem garantáltan ők maguk is ki fogják ezt a look-ot próbálni otthon, mert klasszikus és mégis modern. Most aztán már tényleg igazán karácsonyi hangulat kezd itt lenni!

ünnepi asztalteríték elegáns ünnepi asztalteríték elegáns

Tipp

Hány homályossá vált pohárkészlet helyett vett már újat? Egy tipp a spórolósoknak: fehér fogkrém! Csak kenje a pohárra a fogkrémet, dörzsölje át egy vadonatúj fogkefével, öblítse le és  hipp-hopp meg is van: csillogó, tiszta poharak, szebbek mint új korukban!

3. Színpompás asztal

Gondoljon a váratlanra. A színpompás asztal megkomponálásánál valójában nincsenek szabályok. Nyugodtan hagyja figyelmen kívül a hagyományos színpalettákat, és legyen kreatív! Legyen kiszámíthatatlan. Stilizálja az ünnepi asztalt merész rózsaszínnel, eklektikus kékkel, pompás zölddel, élénk lilával és a vendégek szeme garantáltan káprázni fog! Helyezze egymásra a tányérokat és kösse át szalaggal. Ne az asztal közepére, hanem az evőeszközök mellé helyezze el. Ez így egy hatalmas önkiszolgáló parti benyomását kelti. Mindent szabad, ami a hagyományostól eltér és vibrálóan színes. Porcelán vagy drótozott süteménytartók extravagáns szalagokkal díszítve, játékos hangulatú karácsonyi díszek, csecsebecsék, labdák, fürtdíszek –  hagyja, hogy csak áradjon a vidám, boldog hangulat. Helyezzen lefestett fenyőtobozokat különböző színekben egy kétemeletes tortatartóra vagy a büféasztalra. Nyugodtan keverje az antik stílusú kristálypoharakat a modernnel, és ne fukarkodjon a különböző színű és méretű gyertyák keverésével sem. Ne hallgasson azokra, akik ellene vannak az ilyesfajta kísérletetésnek. Tartson ki elképzelése mellett és nyugodtan variáljon! Senkinek nem lesz ettől bántódása, sőt, még dicséretet is kaphat rendhagyó stílusáért, és mások is szeretnének majd pont ilyet. Ez jóval több, mint dicséret: erre építhető a vendégekkel való jó kapcsolat, és a vendégek is befektetnek érzelmileg abba, amit ön hozott létre. Tegye személyre szabottá az asztalt fehér abrosszal, és fényes, csillogó kiegészítőkkel, ne habozzon akár valami meghökkentőt is választani, és keverni a hagyományossal. Így válik az unalmas fehér abrosz nagyon egyszerű módon élettel telivé.

ünnepi asztalteríték színes ünnepi asztalteríték színes

Tipp

Gyors stílusban

A színes szalagok nemcsak az ajándékok becsomagolásánál használatók rafináltan, hanem a szalvétagyűrűkön is egyedien és remekül mutatnak.

Álló ováció

Sose becsülje alá a váza erejét. Karcsú vagy modern, törékeny, finom, vagy éppen díszes, lehet sokféle, de nem feltétlenül csak virágcsokor kerülhet bele, és nem csak az asztal közepén mutatnak jól. Akár a sarokban, egymás mellé felsorakoztatva vagy a kis éjjeli szekrény tetején is nagyot dobnak a szoba hangulatán. A modern stílusú vázák még vizeskancsóként is beválnak. Nagyon jól mutat bennük a szénsavas, buborékos ásványvíz. Szemet gyönyörködtető látvány, ahogy a buborékok lassan elérik a váza tetejét.

Kapcsolódó termékek

Nescafé Dolce Gusto Cortado Espresso Macchiato

Teljes tejpor koffeinmentes azonnal oldódó kávéval

16 db 99,2 g

1699-

2200-

Epres ízesítésű csokoládé pasztilla

Csz.:123457

Tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, teljes tejpor, kakaómassza, emulgeálószer: szójalecitin, aroma: vanília), Puffasztott rizs 11% [rizsliszt, cukor, malátakivonat (árpa), só, stabilizátor: E170i, növényi olaj: repce, emulgeálószer: szójalecitin], Aroma: eper, Tejcsokoládé: kakaó szárazanyag legalább 35%.

899-

1150-

Receptek

Diós gombóc gombamártással

Tovább

Krémsajtos terrine gesztenyével

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Blini snidlinges tejföllel

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Szarvasgerinc pisztáciás-petrezselymes krusztával, gesztenyés zeller pürével és cseresznyés pecsenyelével

Tovább

Panettone narancsos mascarpone habbal, bazsalikom „pesto”-val

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból