Rántott hús, bécsi szelet, schnitzel – bárhogy nevezzük, a kedvencünk!

A rántott hús, vagyis a borjú bécsi, közismert nevén Wiener Schnitzel eredeti receptúra szerint laposra klopfolt borjúhúsból készült, ám a modern törekvések, a könnyebb és sokszor olcsóbb beszerzési lehetőségek azonban rengeteg esetben a szárnyasok, azon belül is a csirkemell malmára hajtották a vizet.

Így nem meglepő, ha nagymamánk ünnepi asztalára nem egy esetben rántott csirkemell kerül vasárnap déltájt. A hús panírozása, bundába burkolása meglehetősen viszontagságos és hosszú múltra tekinthet vissza: már a 15. századból ismerhetünk több, változatos andalúz receptet. Ezek szerint a mórok által Észak-Afrikából áthozott arab receptek között nem volt ismeretlen a hús felvert tojássárgájába, zsemlemorzsába és lisztbe burkolása, majd hirtelen történő kisütése. Ezt a fogást helyi nyelven chuleta andaluzaként ismerték. A későbbiek során Andalúziából Itáliában terjedt el a panírozás művészete, majd innen került a bécsi udvarba. A 19. század során a szakácskönyvek már konkrét fogásként emlegették a zsemlemorzsás hússzeletet.

A rántott hús elkészítése elsőre körülményesnek tűnhet: fontos a csirkemell szeletek vékonyra vágása, vagy esetenként alapos klopfolása. Külön ízélménnyel gazdagíthatjuk a csirkemellet, amennyiben előző este egy adag fokhagymagerezdekkel tarkított tejbe áztatjuk és hagyjuk, hogy egy éjszaka alatt a hús megszívja magát. Élhetünk más típusú trükkökkel is, sokan megrendíthetetlenül hisznek abban, hogy a hús sokkal ízletesebbé válik, ha a panírozás előtt az egyik oldalát megkenjük magos vagy dijoni mustárral. Ezután következhet a liszt, majd a tojássárgája, végül pedig az egészet megforgatjuk egy adag finommá aprított zsemlemorzsában. Nyugodtan kísérletezhetünk a zsemlemorzsával is! Keverjük hozzá a kedvenc fűszereinket, borsot, bazsalikomot, chilit, vagy dobjuk fel egy kis szezámmaggal vagy zúzott kukoricapehellyel. Felhevített, forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük a szeleteket. Amennyiben hagyományos menüben gondolkodunk, úgy a rántott csirkemell remekül párosítható snidlinges újburgonyával, vajas krumplipürével, majonézes burgonyasalátával, jázmin rizzsel vagy bármilyen egyszerű kevert salátával. A hagyományok igazi szerelmesei nem feledkezhetnek meg a krémes tartármártásról sem, amely a jól megérdemelt frissen sült rántott hús egyik legjellegzetesebb kísérője.

A diétázókról se feledkezzünk meg! Amennyiben a rántott csirkemell az egyik kedvenc ételed, de szeretnéd elkerülni a túlzott kalóriafogyasztást, úgy bizonyos összetevőket le kell cserélned, és egészségesebb változatokkal kell helyettesítened: a panírhoz használj zabkorpát, teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, a sütéshez alternatív zsírokat.

Külön érdekességszámba megy, hogy a jellegzetes bécsi trendek mellett a világ rántott hús középpontjának Tokiót tartják. A lazac nigirik fővárosában minden második sarkon belefuthatunk egy igen magas minőséget produkáló rántott húst készítő étterembe, több mint 1000 csak erre az irányvonalra szakosodott éttermet számlál ez a népes metropolisz.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból