Tölgyfahordók, barrique borok

A borkészítési eljárások felsorolása, az ahhoz kapcsolódó folyamatok elemzése és részletezett leírása egy komolyabb értekezés alapjául szolgálhatnak.

A barrique hordó közreműködésével született testesebb, erőteljesebb, fűszeresebb borokat nevezzük összefoglaló jelzéssel barrique boroknak. Az eljárás maga, sok más borászati innovációhoz hasonlóan, Franciaországból származik –  hivatalosan egy barrique hordó űrtartalma nem haladhatja meg a 350 litert. A tölgyfahordó lehet sima, előzetesen enyhén pörkölt vagy akár már használt állapotú is.

Barrique eljárással alapvetően vörösborokat szokás készíteni, ugyanakkor a fehérborkészítés fogalomtárában sem ismeretlen jelenség a tölgyfahordós érlelés: legtöbb esetben Chardonnay vagy Sauvignon Blanc szőlők kerülnek a hordóba – ugyanakkor a könnyebb jelleg miatt az érlelés nem tarthat olyan sokáig, mint egy testes vörösbor esetében. A barrique vörösborokat legalább 9 hónapig, legfeljebb 24 hónapig érlelik a hordókban. A barrique hordók általában több száz éves tölgyfákból készülnek, amelyek szerkezete lyukacsos, így elősegítve az erjedés során keletkező nem kívánatos kísérőanyagok távozását – egyszerűbb nyelvezettel élve lélegezni hagyják a bort.

A barrique bor egy barrik, vagyis tölgyfából készült hordó, melynek űrtartalma alapvetően 225 liter. Természetesen léteznek ennél kisebb méretű hordók is, hiszen a készülő bor aromáit, ízjegyeit egyértelműen meghatározza a nedű felülettel érintkező alapterülete. Mindemellett a hordóba töltött must vagy újbor az érlelés hosszának és minőségének megfelelően átveszi a tölgyfahordó jellegzetes aromáit, enyhén vagy drasztikusan módosítva ezzel a készülő bor alapjellegén. Földrészek, éghajlati egységek szerint sem egyforma aromák átadására képes egy-egy barrique hordó – a tölgyfákat körülvevő erdőség jellege több, mint meghatározó a később keletkező ízjegyek szempontjából.

A barrique hordóban készült borok ára általában magasabb, mint más eljárással készült társaiké, egy barrique hordó ára ugyanis több százezer forintra rúghat. A barrique hordókat semmi esetben sem használják háromnál többször és három évnél hosszabb ideig. Utóbbi ugyanis az a mágikus időbeli határ, mikor a tölgyfahordó a használatból adódó íz- és aromamódosító képességeiből jócskán veszít. Élelmesebb borászok nem egy esetben használják a barrique eljárás egy módosított, költséghatékony – ám minőségben lényegesen elmaradott – verzióját, mely során tölgyfából nyesett darabkákat, úgynevezett „tölgyfachipseket”, tölgyfakockákat áztatnak a borba a megfelelő ízélmény elérésének érdekében.

Barrique eljárással általában drágább, testesebb borok készülnek, legyen szó fehér- vagy vörösbor tematikáról. Mivel a tölgyfahordók önmagukban is jellegzetes aromákkal, illatokkal rendelkeznek, nem meglepő, hogy csak az igazán erőteljes borok lehetnek egyenrangú feleik. Sok esetben a Cabernet Sauvignont, Kéfrankost, Merlot-t érlelnek barrique hordókban, valamint a korábban is említett Chardonnay és Sauvignon Blanc is előkelő helyen szerepelnek a listán. Amennyiben egy barrique eljárással készült bor mellett tesszük le a voksunkat, ahhoz passzoló menüsort válasszunk: nyugodtan készítsünk fűszeres fogásokat, vöröshúsokat vagy válasszunk sűrű, krémes, étcsokoládé alapú desszerteket befejezés gyanánt.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból