Gumireklámtól a Michelin-csillagig

1891-ben André és Edouard Michelin feltalálták a leszerelhető gumiabroncsokat, cégük megalakulása után úgy szerették volna rávenni az autósokat, hogy minél többet használják a gumikat, hogy kiadtak egy térképet - Michelin Guide néven - a környék legszuperebb éttermeivel és hoteleivel.

A kezdeményezés annyira jól sikerült, hogy Párizs és környéke után Olaszország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Hollandia és az Egyesült Királyság is külön kiadványt kapott. Ezeket a kalauzokat eleinte ingyenesen osztogatták, majd mivel egyre népszerűbb lett 1920-tól már csak pénzért lehetett megvásárolni. Hat évvel később jelentek meg benne a csillagok.


METRO installáció a Michelin gálán 

A Michelin-csillag

Az éttermeket a titokzatos, névtelen Michelin ellenőrök ma már öt szempont szerint értékelik. Ezek az ételek minősége; a sütés, főzés, ízesítés tökéletessége; a konyha eredetisége és stílusa; az ár-érték arány; és a látogatók gyakorisága. A kritikusok ezek alapján egy nagyon részletes jelentést készítenek és tehetnek javaslatot, hogy egy  hely kapjon-e csillagot vagy sem. Fontos itt megemlíteni azonban, hogy nem az ellenőrök döntenek a csillagokról, hanem a jelentést olvasó igazgatók, akik a döntés előtt maguk is ellátogatnak az étterembe. Egy étterem egy, kettő vagy három Michelin-csillagot kaphat. A három csillagos helyek már annyira jók, hogy meglátogatásuk egy külön utazást is megér. Egy csillagot „osztanak a legkönnyebben”, két csillag esetében azonban már nemzetközi döntésre van szükség, ilyenkor egy másik ország Michelin igazgatója is el kell, hogy ellátogasson az adott helyre, hogy ellenőrizze tényleg megfelel-e a kritériumoknak az adott étterem.


Michelin-csillagos éttermek Magyarországon

Magyarországon eddig 4 étterem kapott egy Michelin-csillagot, ezek a következők:

  • Costes, Budapest *
  • Costes Downtown, Budapest *
  • Borkonyha, Budapest *
  • (Tanti, Budapest – 2017-ben elvették tőle.)

és egy étterem kettőt:

  • Onyx Étterem, Budapest **

A nagy nap

A 2018-as év csillagai

2018. március 26-án este jelentették be az idei csillagokat, egy különleges gála keretin belül.

Nagy öröm, hogy először Magyarországon két Michelin-csillagal is büszkélkedhet egy étterem: az Onyx, Budapest. Továbbra is megtarthatta egy csillagját a Borkonyha, a Costes, a Costes Downtown, ami szintén kiemelkedő teljesítmény.

Ez az esemény azért is kiemelkedő, mert most először tartották hazánkban. A  gálán nem csak Magyarország, hanem Ausztria, Csehország, Lengyelország és Görögország idei csillagaira is fény derült.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból