Kávés italok

A kávé fogyasztása egyre népszerűbb, s a fogyasztók egyre szélesedő, szinte már zavarba ejtő palettáról választhatnak. Nem csak a kávé fajtáját, pörkölési módját, hanem annak termőhelyét is kiválaszthatják, s a kávé elkészítésének, gazdagításának is számos módja létezik.

A két meghatározó kávéfajta az arabica és a robusta, amelyek közül az arabica babkávé ízben és illatokban messze felülmúlja a robustát, a robusta kávé ellenben sokkal magasabb koffeintartalommal bír. Ennek köszönhetően viszonylag könnyű dönteni egy kávézás alkalmával: ha csak az ízeket részesítjük előnyben, akkor egyértelműen az arabica a befutó, ha a koffeintartalom a fontos, akkor érdemes magas robusta tartalmú keverékek választani, mivel 100%-ban robustából készülő kávét csak elvétve találni a boltokban, de még a kávéházak kínálatából is hiányzik.

A bécsi, francia és olasz pörkölés mellett az utóbbi években megjelentek az úgynevezett speciality kávék is, amelyeknél a kávék feldolgozói nagyon világosra pörkölik a babszemeket, hogy az egyes termőterületeken lévő kávékban található gyümölcsös aromák el ne tűnjenek. Ezek a kávék ugyan kissé savasabbak a korábban ismert és megszokott változatoknál, viszont új lehetőségeket kínálnak. A speciality kávékból – citrusosságuknak, gyümölcsösségüknek köszönhetően – könnyedén készíthetünk különféle koktélokat, kávélimonádékat is, amelyek üdítő változatosságot hozhatnak a nyári italok körében. A kávékoktéloknál a kávé csupán egy izgalmas alapanyag, míg a kávés limonádék esetében szinte minden plusz íz a kávénak van alárendelve. A gyümölcsös aromát kiegészítő, kiteljesítő ízek között találhatjuk a különféle citrusokat, de a piros gyümölcsökkel is figyelemfelkeltő italokat alkothatunk. A limonádé édesítéséhez készíthetünk különféle édes gyümölcsvelőket, illetve magas minőségű szörppel, sziruppal is dolgozhatunk.

A világos pörkölésű kávék a tejes italok világában is megállják a helyüket, bár itt azért gyakrabban találkozni a hagyományos pörkölésű társaikkal. A tejjel készített italok sok esetben túlmutatnak a klasszikus kávé-élményen, s egyfajta desszertként, desszertitalként kerülnek terítékre. A forró tejjel, tejhabbal gazdagított kávék esetében jó választást jelenthetnek a különféle ízesített szirupok, amelyektől valóban egyedi, desszerthez hasonlító élménnyé válik a kávé. A különféle édesítésre is alkalmas szirupok közül jó választás lehet a vanília, a pörkölt mogyoró vagy épp a gyümölcsös hangvételű eper vagy málna. A szirupokkal azonban csínján kell bánni, a laktózmentes tejből készített kávéitaloknál kevesebbre van szükség, de például a magtejeket, rizstejet, kókusztejet felhasználó italok esetében is ügyelni kell rá, hogy a szirup ne csak a kávéval, hanem a tejjel is összhangban legyen.

 

Receptek

Sütőtök pite – narancsszínű ízbomba

Tovább

Tök latte macchiato

Tovább

Capuccino mousse

Tovább

Kókuszparfé

Tovább

Karácsonyi lekváros torta

Tovább

Házi fagylaltkosár

Tovább

Gyömbéres citromos puding vanília krémmel

Tovább

Görög citromos süti

Tovább

Gnocchi amatriciana raguval

Tovább

Genovai parmezános padlizsán

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrobonusz.hu

Lépj be a METRO Bónusz Program világába!

Nagyszerű jutalmakat és kedvezményeket érhetsz el új hűségprogramunkban. Regisztrálj, és kezd el gyűjteni a pontokat minden vásárlással!