Ropogós, légies, krémes

Ropogós, légies és krémes – a profiterol ezt a három tulajdonságot ötvözi magában. Az olasz sütemény titka az égetett tészta, aminek elkészítéséhez ügyességre is szükségünk lesz, de ha megtanuljuk, sok emlékezetes desszerttel rukkolhatunk elő.

A szemet gyönyörködtető, habkönnyű tészta és az ínycsiklandozó krém házasságából születő desszertek minden vendég arcára mosolyt csalnak. Sok országban égetett tésztából (pâte à choux) készülnek az efféle édességek.

Az olasz „profiterole” szó jelentése „kis ajándék” – találó megnevezés az olasz, a francia, a görög és a török konyha eme klasszikus remekművére. A kis tésztapuffancsokban tejszínes, vaníliás vagy mokkás krém rejtőzik, amelyet egy kis lyukon keresztül juttatunk be. Az olaszok, a törökök és a görögök gyakran étcsokoládét öntenek a puffancsra, és tejszínhabbal tálalják. A modern konyhaművészet számos különböző tölteléket alkotott meg a hagyományosokon kívül.

A hosszúkás, francia eredetű éclair („villám”) és a kerek német windbeutel („szélzsák”, hasonló a magyar képviselőfánkhoz) esetében a tésztát sütés után félbevágják, ezért a krém már a látványával beindítja a nyálelválasztást. Tölteléknek bármi alkalmas, ami krémes és ízletes: gyümölcs-, csokoládé- vagy vaníliakrém, sodó, de akár mandulás, pisztáciás vagy rumos krém is. Az éclairt hagyományosan cukormázzal vonják be, így sokféle kivitelben létezik. Gyakran tesznek a puffancsokra porcukrot, csokoládéforgácsot és karamellcsíkokat.

Cukormentes égetett tészta: az ideális alap

Bármely fajtáját sütjük meg e kiváló desszertnek, cukormentes égetett tésztából indulunk ki. Titka, hogy kellőképp melegítsük fel a tésztát, mielőtt hozzáadjuk a tojást. A lisztben lévő fehérjék így megalvadnak, a keményítő pedig összeáll, ezért a sütés végére sűrű kéreg alakul ki a tésztán, ami benntartja a keletkező gőzt, és süteményünk mesterséges térfogatnövelő hozzáadása nélkül is szépen megduzzad.

Azonnal tálaljuk – vagy töltelék nélkül fagyasszuk le

Ha az égetett tésztát megtöltöttük, még aznap el kell fogyasztanunk. Ha tovább próbáljuk eltartani, a tészta megpuhul, a sütemény pépszerűvé válik. Töltelék nélkül azonban a puffancsok jól fagyaszthatók. Amikor fel akarjuk használni, olvasszuk fel szobahőmérsékleten, és néhány percre tegyük vissza a sütőbe, hogy ropogós legyen.
A fel nem használt égetett tésztából kis golyókat formálhatunk, és kisüthetjük a süteményekkel együtt. Kiváló levesbetét, de a desszert dekorálására is alkalmas.

TUDTA?
Nagyobb süteményeket is készíthetünk égetett tésztából. A bossche bol egy nagyobb fajta profiterol, ami a hollandiai ‘s-Hertogenbosch (Den Bosch) városáról kapta a nevét. A tejszínnel töltött és csokoládéval bevont golyót általában kávéval tálalják. A francia croquembouche nem más, mint egy tejszínnel töltött golyócskákból épített piramis, amelyet karamell vagy cukormáz tart össze. Általában esküvőkre készítik.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból