sirha budapest 2018 alapanyagok

Sirha Budapest 2018 – Bocus d’Or döntős alapanyagok, versenytémák, innovációk

Mi az a Sirha, milyen versenyek várhatóak és melyek a kötelező alapanyagok?

A Sirha Budapest egy több résztvevőből álló nemzetközi gasztronómiai- és élelmiszeripari kiállítási hálózat tagja: a csoport részét képezi többek között Sao Paulo, Isztambul, Genf, Párizs, Mexikóváros, illetve Lyon is. A Magyarországon immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő nagy sikerű programsorozat iparágaknak megfelelő tematikus csoportok köré rendeződik – minden területen több meghatározott alapanyag felhasználása kerül kiválasztásra, amelyek elkészítési módjaiban mérik össze tudásukat az adott egyes szektor versenyzői. A Sirha Budapest alapvető célkitűzései közé tartozik a legmagasabb minőségű hazai alapanyagok felkutatása, bemutatása és felhasználása a kiállítássorozat keretei között legyen szó bármilyen élelmiszeripari-, pék-, vagy akár cukrásztermékről.

A kiállítás szervezői jól láthatóan igyekeztek minden területre becsempészni egy kis „hazait”, amely egyszerre felel meg a tradicionális és a modern kategória kívánalmainak. A túró, mint alapanyag több vonalon is meghatározó: a Magyar Pékszövetség termékversenye klasszikus és innovatív túrós batyu kategóriában kerül megrendezésre – a program keretein belül a résztvevők két külön versenyszámban is összemérhetik tudásukat: egyrészről a reggeliztetés során felhasznált sütőipari termékek számában, másrészről a kulturális örökségünk témájú díszmunka kategóriájában. A második napon szendvicsbemutatóra kerül sor, majd a nagyközönség különféle tájegységekre jellemző túrós ételek elkészítésének részleteibe nyerhet betekintést – ezeket a későbbiek során egytől-egyig meg is kóstolhatják.

A desszert tematika szervezői több izgalmas, ugyanakkor tradicionálisnak mondható alapanyagot is előtérbe helyeztek: több előadás és verseny az örök klasszikus csokoládé, mint hozzávaló témájához kötődik: gondolhatunk itt Szó Gellért és Fehér Judit rendkívül izgalmasnak ígérkező modern desszertekkel és csokoládédíszekkel kapcsolatos bemutatójára vagy Domonkos Dávid World Chocolate Masters versenyző speciális előadására. Mindemellett Kovács János karamell specialista is különleges artisztikai bemutatóval várja a lelkes érdeklődőket. A Desszert Verseny keretei között a csokoládé után külön hangsúlyt fektetnek a gyümölcsökre is: a versenyen induló öt csapat többek között gyümölcsös desszert kategóriában méri össze tudását.

A harmadik napon zajlik az úgynevezett Közétkeztetési Szakácsverseny, mely során a döntőbe jutott versenyzők előre meghatározott, csak és kizárólag hazai alapanyagokból összeállított ételkosárból készítenek egyidejűleg modern és klasszikus ételeket – ez már önmagában is kihívás.

A szakácsversenyek további részeként a Bocuse d’Or hazai döntője során a versenyzők a kiállítás második napján az alábbi alapanyagok felhasználásában mérhetik össze tudásukat: rizottórizs, fürjtojás, Gorgonzola sajt, borjúszűz, borjúcsülök, és a csülökcsontban található csontvelő. Az alapanyagokat a helyszínen felállított METRO piacon tudják majd beszerezni. A versenyzők – akik név szerint: Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István a döntőben vegetáriánus és hús témát dolgoznak ki, melyekhez mártást, illetve legalább két garnírungot kell készíteniük témánként. Az ételek 10+4 adagban kerülnek prezentálásra. Emellett kötelező használni egy zöldséget illetve egy fűszert, melyeket a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a METRO közösen fog kisorsolni. A megmérettetés végére eldől, hogy Széll Tamás után ki lesz a következő, aki Magyarországot képviselheti legközelebb nemzetközi porondon, vagyis a torinói Európa-Bajnokságon!

Innentől a versenyzők kreativitásán és innovatív képességein a világ szeme. A Sirha Budapest idei tematikájában tehát egyszerre vélhetjük felfedezni az igényt a klasszikus és a modern gasztronómia ötvözésének lehetőségeire, egy csipet hazaival és még több kreativitással fűszerezve.

Receptek

Uzbek plov

Tovább

Hotate no saute

Tovább

ISZTRIAI „PLJUKANCI” TÉSZTA

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

VARENYKY MEGGYEL

Tovább

ÇİĞ KÖFTE

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból