A pompás gyümölcsök új életre kelnek

Emésztést segítő italként megkoronázzák az étkezést. Akár aperitifként, akár két fogás között vagy ínyenc falatok kísérőjeként, akár pedig önmagukban is maradandó élményt nyújtanak. A nemes gyümölcspárlatok széles választéka kényezteti az ínyenceket.

Gyümölcspárlatot számos bogyós gyümölcsből, almaféléből és csonthéjasból lehet készíteni. A leggyakrabban almából, körtéből, cseresznyéből, szilvából, mirabellából, sárgabarackból, birsalmából és málnából főzik ezeket. Nem minden gyümölcs egyformán jó alapanyag. Néhány bogyósgyümölcsből (például szederből, eperből és áfonyából) nehéz párlatot készíteni, mert a zamatuk hamar elillan. Minden gyümölcs esetében alapszabály, hogy csak a legszebb példányokból készül jó párlat – hibát követ el az, aki olyan gyümölcsből próbál italt főzni, amit nem tartott elég szépnek ahhoz, hogy a desszerthez felhasználja. Kizárólag jó minőségű, érett és sértetlen gyümölcsöket szabad a lepárlóba küldeni.

Hogy kerül a gyümölcs az üvegbe?

A gyümölcspárlatok két alapvető módszerrel készülnek. Az első módszert leginkább a csonthéjasoknál és az almaféléknél alkalmazzák: ennek során a gyümölcsöt megerjesztik, így a gyümölcscukor természetes úton válik alkohollá. A második – elsősorban a bogyós gyümölcsöknél használt – metódus szerint alkoholba áztatják a gyümölcsöt, hogy az átvegye az ízt. Ezután mindkét esetben a lepárlás következik, ami történhet egy vagy több lépésben is. A párlatot ezt követően legalább két évig érlelik, mialatt kialakul a végleges zamata. Az érlelés általában műanyag vagy rozsdamentes acélhordókban történik, ezért marad a gyümölcspárlatok íze tiszta. Egyes esetekben azonban fahordókat alkalmaznak, ami nem csupán a párlat ízét gazdagítja, hanem színt is ad neki. Az utolsó lépésben a párlatot vagy a több párlatból álló keveréket iható koncentrációjúra hígítják, ami rendszerint 40 százalék körüli alkoholtartalmat jelent.

Helyes tárolás – hosszú élvezet

Az egyes gyümölcsök párlatai különböző ideig őrzik meg a minőségüket. A csonthéjas gyümölcsökből készült italok több évig fogyaszthatók maradnak, az almafélék párlatai körülbelül két évig állnak el, a bogyós gyümölcsökből készült italokat pedig ajánlatos egy éven belül meginni. Az üvegeket állva kell tárolni, nem túl hideg helyiségben. A poharakat viszont célszerű betenni a fagyasztóba, mielőtt nekilátunk az ital kibontásának. A gyümölcspárlatokat hidegen a legjobb fogyasztani, ugyanis így érvényesülnek leginkább az ízek rejtett árnyalatai. A tiszta párlatokat valamivel alacsonyabb hőmérsékleten érdemes meginni, mint a sötétebbeket. Az ideális pohár kémény vagy tulipán formájú, hosszú szárú, és fölfelé keskenyedik, hogy bent tartsa a gyümölcsillatot, és minimalizálja az alkohol párolgását. Töltés után érdemes néhány percig levegőztetni az italt a tökéletes ízélmény érdekében. Ha étel mellé szolgáljuk fel, alkalmazhatjuk a boroknál is érvényes szabályt: a világos színű gyümölcsök párlatai a halakhoz és a szárnyasokhoz, a sötét gyümölcsből készült italok pedig a marhahúshoz vagy a vadhúshoz illenek.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból