Kékfrankos

Magyarország legnagyobb területen termesztett szőlőfajtája, amit több mint 8 ezer hektáron szüretelnek. Egy ízig-vérig közép-európai fajta – az egykori Osztrák-Magyar Monarchia területén született –, ami a magas termésátlagok mellett is minőségi bort ad.

A XIX. század közepétől egyre gyakrabban említik, majd hivatalosan Blaufrankisch néven jegyzik be 1875-ben Colmarban. Magyar nyelvterületen kékfrankosként terjedt el, de a környező országokban is helyi neveken ismert (Frankovka, Limberger). Hazánkban először az 1930-as években telepítették nagyobb területen, a 1960-as évektől kezdve pedig egyre jelentősebb szerephez jutott a nagyüzemi szőlőter­mesztésben. A benne rejlő lehetőségeket először az osztrák borászok mutatták meg a világnak az 1990-es években. Hazánkban a privatizációt követően egyre több családi borászat ismerte fel az értékeit, és azóta is évről évre kiemelkedő minőségű kékfrankosokat készítenek.

Kékfrankos borstílusok

Rozé: Friss, gyümölcsös, élénk savakkal nem csak a nyári napokra. A rozé cuvée-k nélkülözhetetlen komponense.
Ajánlatunk: Taschner, Winelife Sopronból, Bodri Szek­szárd­ról, Thummerer Egerből.

Könnyed, gyümölcsös: Csillogó bíborvörös szín, finom meggyes aromák, könnyű test, szép savak jellemzik. Érlelhetik nemesacél tartályban vagy rövid ideig fahordóban.
Ajánlatunk: Winelife Sopronból, Dúzsi Szekszárdról

Hűvösen elegáns: Jellemzően az északi, észak-nyugati borvidékek stílusa. Az elsődleges gyümölcsös zamatokat a tölgyfahordó fűszerei gazdagítják. Savkészlete az átlagosnál magasabb, érlelést kíván, lecsengése kellemesen fanyar.
Ajánlatunk: Garger Vaskeresztesről, Taschner Sopronból, Korona Borház Egerből

Teltebb, délies stílus: Aromában gazdag borok, jelentős alkoholtartalommal, kerek savakkal, bársonyos tanninnal, kiegészülve a tölgyfahordós érlelés jegyeivel, komoly potenciállal. Dél-Pannónia jellegzetes stílusa.
Ajánlatunk: Mészáros, Heimann, Takler Szekszárdról, Bock Villányból

Házasítások: Nemcsak az egri és a szekszárdi bikavérek meghatározó összetevője, hanem fontos szerepet játszik számtalan vörös cuvée-ben szinte valamennyi borvidékünkön. Az arányok helyes megválasztása esetén szép harmóniát képez a zweigelttel, a kadarkával, a cabernet-kkel és a pinot noirral is.
Ajánlatunk: Bolyki, Juhász Testvérek, St. Andrea Egerből, Eszterbauer, Bodri, Takler Szekszárdról, Weninger–Gere, Bock, Günzer Tamás Villányból

Mihez fogyasszuk?

A kékfrankos sokszínűségének, változatos stílusának és megbízhatóságának köszönhetően a gasztronómia nélkülözhetetlen szereplője.
A rozékat aperitifként, előételekhez vagy csípős fogásokhoz egyaránt kínálhatjuk.
Egy gyümölcsös, finoman fűszeres, élénk savú kékfrankos remek választás a paprikás halételek vagy a magyaros ételek mellé, míg a kissé teltebb változatokat bárány- és sertéshúsokhoz javasoljuk.
A testes, érlelt házasítások és a bikavérek felejthetetlen élményt nyújtanak marha- és vadhúsokból készített ételekkel együtt.

Fontos: ügyeljünk a borok megfelelő hőmérsékletére! A rozékat 8-10°C-on, a könnyedebb kékfrankosokat 14-16°C-on, az érlelt, testesebb borokat pedig 16-18°C-on fogyasszuk!

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból