Barolo – Találkozás a borok királyával

A Barolo borokat Olaszország legjobb boraiként tartják számon, és már évszázadokkal ezelőtt is előszeretettel fogyasz­tották az előkelő lakomákon. Nem hiába emlegetik „a királyok bora, a borok királya”-ként. Ezeknek a finom Piedmont-i boroknak hosszú évek kellenek, mire teljesen megérnek, de csodás, egyedülálló ízviláguk kárpótol a hosszas várakozásért.

Testes, intenzív és telt íz – ez az, amiért a Barolo különle­ges helyet foglal el a borrajongók szívében. Az erőteljes elegancia, a friss tannin és a virágos aroma egyedi kombinációja teszi egyedivé Barolo borokat. Színe a gránáttól a rubinvörösig terjedhet, de soha nem sötét. Idővel a színe a téglavörös felé közelít.

Ez a finom bor, Északnyugat-Olasz­ország Piedmont tartomá­nyá­nak pincesoraiból származik. Híressé lett nevét a Barolo térségről kapta. A Langhe hegységből származó bor, la Morra, Castiglione Falletto, Monforte d’Albe és Serralunga d’Alba térségében is terem. A Barolo régió számos kis borászatával 1980 óta Olaszország legmagasabb minőségi fokozatú (DOCG) bortermelő vidéke, habár évszázadokkal korábban e kiváló borok élvezete csupán a Savoy és Piedmont uralkodó családok tagjainak adatott meg.

100% nemesség

A Barolo egyféle szőlőből, a Nebbiolo fajtából készül. Ez a vékony héjú nemes szőlő rendkívül igé­nyes, de cserébe kiváló genetikai sajátosságokkal rendelkezik: összetett íz, magas tannin tartalom és hosszú élettartam. A tengerszint felett 200 és 450 méter magasságban, meredek déli lejtőkön terem.

Nebbiolo sehol sem terem úgy, mint Piedmont mérsékelt övi éghajlatán, amit csapadékos tavasz és meleg, száraz, napsütéses nyár jellemez.
Két különböző talajon termő szőlőkből különböző Barolo borok készülnek: meszes, márgás talajról származó szőlőből enyhe, gyümölcsös, viszonylag gyorsan érő bor lesz, míg helvét talajon a magasabb homokkő tartalom révén még intenzívebb ízű bort termelnek, erőteljesebb struktúrával és lényegesen hosszabb érési idővel.

A Nebbiolo szőlő és a Barolo bor próbára teszi mind a gazdák, mind pedig a borrajongók türelmét, mert ez a nemes szőlő nagyon lassan és későn érik. Ez egyébként a magya­rázata, hogy eredetileg miért édes bor a Barolo; mert a késői szüret miatt, gyakran olyan hideg volt a Piedmonti pincékben a fermentá­ciós idő alatt, hogy az erjesztő bak­té­riumok elpusztulnak, és a cukor alkohollá alakulásának folyamata idő előtt megszakad. A 19. sz. köze­péig a modern pincetechnika nem tette lehetővé a bor száraz érését. Jelenleg évente közel 10 millió palack Barolo bor készül – ennek
csupán 20 százaléka marad Olasz­országban. A többi iránt óriási a kereslet, az igényes borszakértők a világ minden tájáról érdeklődnek iránta.

Évtizedek a tökéletességig

A Barolo borok érlelési ideje meglehetősen hosszú, aki­nek sietős, az más borok után kell, hogy nézzen. Egy Barolo ugyanis egy legkevesebb három évig tartó procedúra után kerülhet forgalomba. Két esztendőn át fahordókban érlelődik, majd további egy évig palackban.
A Riserva borokat öt évig érlelik. Ráadásul a hosszú érlelés semmiképp nem jelenti, hogy a Barolót azonnal meg kell inni. A legtöbb bornak hosszú időre van szüksége az éréshez. Egy jó évjáratú Barolo 10 és 30 éves kora között éri el az optimális érési szintet.

A hagyományos eljárás szerint a Barolót hosszú ideig (akár 24 napig) tartó kivonatolással készítik elő, az érlelés pedig hatalmas tölgyfa hordókban történik. Így a bor tömény gyümölcs aromákhoz jut, ugyanakkor a tannin tartalma is magas lesz, emiatt még legalább 15 esztendeig vagy tovább még nem iható. Manapság modern borkészítők rövidebb időt hagynak, hogy a bor érintkezzen a héjjal, majd kisebb hordókban érlelik. Így a Barolo már néhány év elteltével fogyasztható, az eredmény pedig egy könnyed, gyümölcsösebb, kevésbé erőteljes bor lesz.

Változatos gyümölcs aromák

A Barolo jellegzetességét intenzív, rendkívül összetett aromája adja, ami a bor kora és az érési idő függvényében változik. Egyszerre érezni benne a szilva, a málna és cseresznye gyümölcsös árnyalatát, az ibolya, széna, szarvasgomba, bors, dohány, édesgyökér és tömjén aromáját. Ha valaki a Barolo mellett dönt, számolnia kell a testességével, az erőteljes tanninnal, illetve a magas, akár 15%-os alkoholtartalommal. Ez a csodásan zamatos bor kellemesen meleg, lágy érzetet kelt a szájban.

Páratlan párosítás erősen fűszerezett ételekhez

A Barolo különösen jól illik az erőteljes, intenzív ízek mellé. Fűszeres bundában sütött marhához, szarvasgombás rizottóhoz, vagy pikáns kéksajthoz kiváló, de tökéletes választás vadételekhez, például gesztenyés szarvasgombához, vagy vaddisznóraguhoz is.

Aki kiváló minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét akar borral párosítani, nem kerülheti el a Barolót. Nincs mennyeibb csokoládé, mint egy erősen ízesített Criollo 85%, vagy még ennél is magasabb kakaó tartalommal. Azonban a csokoládé legyen kissé pikáns, kissé keser­nyés, különben a fanyar ízt, amit a nagyon keserű csokoládé okoz, a Barolo tömény tannin tartalma kel­le­metlenül fokozhatja.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból