Egy klasszikus újjászületése

Évszázadokra kiment a divatból, ma azonban minden földrész bárjaiban páratlan reneszánszát éli a gin. A koktélkultúra egyik klasszikusa változatosabb, mint valaha, és új ízeivel, izgalmas koktéljaival egyre több és több hívet szerez magának.

A New Yorktól Hong Kongon át Sydney-ig gomba módra szaporodó gin bárokban 100, 200 vagy még ennél is többféle ginnel és szinte végtelen számú trendi koktéllal és long drinkkel ünnepelhetjük ennek a kiváló italnak az újjászületését. Az 1970-es évektől a vodka árnyékába szoruló gin hatalmas lendülettel tért vissza. A gin bárok messze földön híres szentélyekké váltak a rajongók szemében. Sok bár tudatosan idézi fel a ’20-as évekbeli speakeasy-k, az alkoholtilalom alatti illegális amerikai szórakozóhelyek hangulatát. A tilosban készült „bathtub gin” ̶ amelyet fürdőkádban készítettek gyenge minőségű alkoholból, és a maffia értékesítette ̶ szerencsére a múlté, de a név fennmaradt, ma is működik ilyen nevű bár New Yorkban.

Körutazás a gin világában

Londont tartják a gin otthonának. Ma is itt találjuk a legjobb gin bárokat, ahol benevezhetünk a főzdéket és a bárokat bemutató, néha kissé alkoholgőzös interaktív túrákra is. A túrák egyik fénypontja a Notting Hill-i The Portobello Star, amelynek „Ginstitute” („Gintézet”) nevű programján a vendégek élvezetes formában ismerkedhetnek meg a gin világával. Emlékezetes állomás a sohói The Star at Night is, ahol 2012-ben megalapították a London Gin Clubot.

A gint egykor tipikus angol italként tartották számon. A borókabogyóval és más hozzávalókkal ízesített párlat elődje a holland genever, amelyet az angol trónt 1689-ben elfoglaló Orániai Vilmos katonái hoztak magukkal a szigetországba, ahol aztán gyorsan népszerűvé vált.

Manapság London és New York mellett Barcelonát tartják még a gin fővárosának. Spanyolországból ered az a mai szokás is, hogy a gint teával keverik. A hagyományos fekete és zöld teák jól kiegészítik a gin boróka- és korianderízét. A ginben áztatott teát innovatív gin-tonik koktélokban is felhasználják.

Boróka és sok minden más

Miközben népszerűsége ingadozott az évszázadok során, a gin íze alig változott. Úgy készül, hogy semleges ízű legyen, leggyakrabban a gabonából vagy melaszból lepárolt alkoholt vízzel hígítják, majd ízesítik. A legfontosabb összetevő a közönséges boróka tobozbogyója, ami a gin alapízét adja. A legtöbb ginben a koriander is fontos szerepet játszik. A további hozzávalókat a gyártók hétpecsétes titokként őrzik, mindenesetre több mint 200 összetevőt használnak fel. A klasszikusok közé tartozik a gyömbér, a levendula, a citrom- és narancshéj, a fehér kálvil alma magja, az édesgyökér, a szerecsendió és az ánizs. Ezek a botanikai komponensek – fűszerek, zöldfűszerek és más növényi termékek – minden ginnek egyedi ízprofilt kölcsönöznek.

A gin ízvilága a rézhordókban történő lepárlás során alakul ki. Két módszert alkalmaznak. Az egyikben az ízt hordozó összetevőket hozzákeverik a gabonapéphez, és azzal együtt desztillálják. A másikban ugyanezeket az összetevőket felfüggesztik a lepárlás során felszabaduló alkoholgőzök fölé. A gin alkoholtartalma 37,5 és 47 térfogatszázalék között mozog, és sokkal rövidebb az érési ideje, mint a whiskynek vagy a rumnak. Az ínyencek az erősebb gineket kedvelik, mivel ezekben érzékelhető leginkább a gondosan összeállított ízprofil.

Dry Gin

 • nem édesített
 • száraz
 • karakteres borókaíz enyhén citrusos jegyekkel
 • az ízhordozó növényeket egymás után adják hozzá

London Dry Gin

 • minőségi jelző, nemcsak Londonban készülhet
 • az ízhordozó növényeket egyszerre teszik bele
 • többszörös lepárlással készül
 • tilos a mesterséges ízesítők és színezékek használata
 • erőteljes borókaíz fűszeres és citrusos jegyekkel
 • száraz

New Western Dry Gin

 • a dry gin újabb válfaja
 • kevésbé hangsúlyos borókaíz
 • a több íz kerül előtérbe
 • egyenletes, harmonikus ízvilág

Plymouth Gin

 • földrajzi eredetvédelem alatt áll
 • Plymouth-ban készül
 • gyümölcsös
 • enyhén édesített
 • nem hangsúlyos a borókaíz
 • nincsenek benne kesernyés összetevők

Old Tom Gin

 • az eredeti gin
 • főleg a 18. és 19. században népszerű • édesített • manapság koktélokban használják

TUDTA?
Divatos különlegesség a Reserve Gin, melyet régi brandy-s vagy whisky-s hordókban érlelnek, és így átveszi azok ízét.

A vad fiatalok

A klasszikusok mellett megtaláljuk azokat az új italokat is, amelyek szokatlan ízeikkel és külsejükkel beindították a mai gin reneszánszt. Ilyen a kék üvegbe töltött Bombay Sapphire vagy az uborka- és rózsaízzel támadó Hendrick’s gin. Ezek az italok lendületet adtak az innovatív ginstílus kialakulásának, amely máig ontja magából az újabb és újabb gineket. Ebben szerepet játszik, hogy eddig még nem használt botanikai összetevőket vetnek be. Ilyen például a sáfrány. A Hendrick’s főzde lepárlómestere, Lesley Gracie még Venezuela őserdeibe is elutazott, hogy új növényeket találjon, amelyeket fel lehet használni gin ízesítésére.

A kísérletező kedvből jó néhány kultuszmárka született az elmúlt években és nem csak Angliában. Jó példa erre a mediterrán fűszeres jegyeiről híres spanyol Gin Mare, valamint a német Monkey 47, amelyben 47 fekete-erdei növényt használtak fel a fenyőmagtól a bodzavirágig. A Duke Munich nevű dry gin tipikus bajor hozzávalókból készül, például komlóvirágból és malátából.

Klasszikusok új köntösben

Ennek a forradalomnak köszönhetően a gin ma szélesebb választékban kapható, mint valaha. Az óriási változatosság a koktélok és long drinkek területén válik igazán szembetűnővé, a gint ugyanis ritkán isszák tisztán. Nem véletlen, hogy a legnépszerűbb ginek azok, amelyek az ismert koktélokban szerepelnek. A kreatív bártenderek pedig elsősorban az újabb ginekből alkotják meg italkölteményeiket. Ma már egy klasszikus gin-tonik is mindenhol más élmény, attól függően, hogy milyen gint és milyen tonikot öntenek a jégkockákra. A bártendereknek tisztában kell lenniük a különböző ginek ízével, és ennek tudatában kell keverniük a koktélokat.

Ez a gin-tonik díszítésére is vonatkozik. A különösen kísérletező kedvű spanyol bárokból indult el az a világszerte hódító trend, amelynek eredményeképp egyre kifinomultabb és szokatlanabb díszítésekkel találkozunk a gin-tonikon. A lime ma már fapados, kiment a divatból. Helyette csemegepaprika, füge, olívabogyó, málna, fahéj, édesgyökér, szegfűszeg, rozmaring, chilipaprika, ehető virág vagy néhány szelet retek kerül a pohárba. Színes és ízletes kiegészítők, használatukat ugyanakkor nem szabad túlzásba vinni, hogy a gin és a tonik íze játszhassa a főszerepet.

Egyes híres koktélok persze mindig divatban lesznek. Ilyen a Martini, amely már jóval James Bond előtt klasszikus volt. Öt centiliter dry gint kell összerázni vagy összekeverni egy centiliter száraz vermuttal és jéggel, majd hideg martinis pohárba tölteni. Az ital elmaradhatatlan kelléke egy zöld olívabogyó a pohárban. Hasonlóan ismert ital a gin fizz: 5 cent dry gint alaposan összerázunk 3 cent citromlével és 2 cent cukorsziruppal, valamint néhány jégkockával. Az italt pezsgőspohárba töltjük, és ásványvízzel hígítjuk.

Ezeken túl érdemes kipróbálni még néhány hasonlóan időtlen klasszikust: a baracklikőrrel és Calvadosszal kevert Angel Face-t, a narancslével, abszinttal és grenadinnal készülő Monkey Glandet vagy az Angostura keserűlikőrrel vegyített pink gint. Utóbbit a brit Királyi Haditengerészet egykor a tengeribetegség elleni szerként alkalmazta, ahogy más gineket is. Ha merünk bátran kísérletezni, új ízeket és harmóniákat fedezhetünk majd fel a ginben, és részesei lehetünk a trendnek, ami újra a bártenderek kedvencévé tette a gint az egész világon.

TUDTA?
A 18. századi Angliában, főleg Londonban a gin „folyékony átokká” vált. A tömegek számára is elérhető, olcsó ital mértéktelen fogyasztása sok ezer ember életét követelte. A gin válság csak akkor ért véget, amikor hatóságilag megemelték az árát, és törvényben szabályozták eladásának körülményeit.

TUDTA?
A gin-tonik egy gyógymódnak köszönheti a létrejöttét. Az Indiában szolgáló brit katonákat a sok kinint tartalmazó tonikkal itatták a malária elleni védekezés gyanánt. A rendkívül keserű „orvossághoz” pedig édes gint kevertek, hogy elviselhetőbb legyen az íze.

TUDTA?
A Martini klasszikus short drink, amelyet vermuttal és ginnel vagy vodkával készítenek. Nem szabad összetéveszteni vele az ugyanígy elnevezett vermutot, amely gyártója, az olasz Martini & Rossi cég után kapta a nevét. A vállalatot alapítójáról, Alessandro Martiniről nevezték el.

TUDTA?
A világ öt legjobb gin bárja a következő:

Tipp: Aki tiszta gint szeretne felszolgálni, 6 és 8°C közötti hőmérsékleten tegye, lehetőleg jéggel.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból