Klasszikusok és meglepetések – pótolhatatlan palackok

Sajnos nem tarthatunk a világ valamennyi borából egy-egy palackot a pincénkben, ezért a kezdő borrajongók és a tapasztalt kóstolók is gyakran felteszik maguknak a kérdést: milyen tételeket tartsanak mindig készenlétben, és hogyan találjanak izgalmas, új borokat? Három világfajtából javaslunk egy-egy klasszikus és néhány alternatív tételt.

Chardonnay

Szinte a világ valamennyi borvidékén megtalálható. Bármilyen éghajlathoz könnyen alkalmazkodik, korán rügyező fajtaként csak a korai fagyokra érzékeny. Csendes és habzóborokat is készítenek belőle. Viszonylag magas alkoholtartalmú borokat ad, de édesebb stílusokhoz is alkalmas. Frissen és érlelten is jó fajbornak, a házasításokban is megőrzi fajtajegyeit. A legjobb chardonnay-k szépen tükrözik terroirjukat, és tőkéi évtizedekig fejlődnek.

A klasszikus:

Puligny-Montrachet, Franciaország
Az innen származó borokat a burgundiai borvidék legjobb, leghíresebb chardonnay-i között tartják számon. Acélos karakterű, koncentrált borok. Fő jegyeik: alma, citrusok, dió, vanília, lecsengésük fűszeres-vajas. Akár egy évtizedig érlelhető borok. Remekül mennek többek között osztrigához, libamájterrine-hez, homárhoz, tengeri halakhoz, baromfihoz, borjúhoz és lágysajtokhoz.

Kóstoljon innen is chardonnay-t:

 • Morillon, Stájerország, Ausztria
 • Casablanca-völgy, Chile
 • Margaret River, Ausztrália
 • Carneros, Kalifornia, USA

Merlot

A bordeaux-i borvidék legelterjedtebb fajtája, de más területeken, más éghajlatokon is népszerű Észak-Olaszországtól Délkelet-Európán át Kaliforniáig és Chiléig. A merlot-ból elsősorban csendes borokat készítenek, fajborokat éppúgy, mint cuvée-ket (általában cabernet sauvignonnal és cabernet franc-nal házasítják). A merlot jellemző jegyei közé tartozik a szilva és többféle bogyós gyümölcs, teste nagy, bársonyos. A cabernet sauvignonnál korábban érő, nagyobb terméshozamú fajta, annál gyümölcsösebb, kevésbé savas, kevésbé tanninos bort ad. A jó víztartó képességű, hűvös, agyagos talajokat és a nem túl meleg éghajlatot kedveli. Friss és érlelt formában is találunk belőle kimagasló tételeket.

A klasszikus:

Pomerol, Bordeaux, Franciaország
Pomerol egy 760 hektáros termőterület a bordeaux-i borvidéken, a Libourne-tól északra fekvő fennsíkon. A Château Pétrus borai tették híressé, de a Château Lafleur, a Le Pin, a L’Église-Clinet és a La Fleur de Gay is a világ legjobb birtokai közé tartozik. A régió talaja – vastartalmú homokkő – jellegzetes fekete szarvasgomba- aromát kölcsönöz neki. A pomeroli borok jellemzője a sötét szín, a lehengerlő gyümölcsösség és a kifogástalan elegancia. Fűszeresek, testesek és hosszú lecsengésűek, ezért gyakran „bordeaux-i burgundinak” is nevezik őket. Akár húsz évig érlelhetők. Jól mennek bárányhoz, szarvashoz, őzhöz és más komolyabb húsokhoz, valamint sajtokhoz.

Kóstoljon innen is merlot-t:

 • Friuli-Venezia Giulia, Olaszország
 • Tessin, Svájc
 • Washington állam, USA
 • Howell Mountain, Kalifornia, USA

Syrah/shiraz

A syrah őshazája a Rhône folyó partvidéke, de ma már minden jelentős bortermelő országban előfordul, különösen a melegebb éghajlatú régiókban. Második otthona Ausztrália, ahol shiraz néven ismerik: Penfolds’ Grange a fajta egyik legjobb termőhelye. Jó terméshozamú, ellenálló, későn érő fajta. Igen sötét, sűrű, testes bort ad gyümölcsös-fűszeres aromákkal. Jellemző jegyei: szilva, bogyós gyümölcsök, cseresznye, ibolya, feketebors, füst, bőr, étcsokoládé. A fiatal syrah igen savas és tanninos bor, de hosszú érlelésre is alkalmas, öregebb tételei igen komplex borok. Nehezebb, fűszeresebb ételek mellé ajánlhatók, például bárányhoz, vadhoz, marhához. A fiatalabb syrah-kat érdemes dekantálni.

A klasszikus:

Côte Rôtie/Côtes-du-Rhône, Franciaország
Ezen a 230 hektáros termőhelyen már a római időkben termesztettek szőlőt. A francia helynév jelentése: „sült hegy”, ami a területre jellemző nyári melegre utal. A csillámpalás talajjal megáldott régió két leghíresebb dűlője a Côte Blonde és a Côte Brune. A Côte Rôtie-i borok jellemzője a sötét cseresznyepiros szín és az intenzív gyümölcsös illat a málna, a feketeribizli, a szilva és a cseresznye jegyeivel. Érési potenciálja eléri a 15 évet. Ideális fogyasztási hőmérséklete 17-19 °C.

Kóstoljon innen is syrah-t/shirazt:

 • Maipo-völgy, Chile
 • Barossa-völgy, Ausztrália
 • Gaillac, Franciaország
 • Navarra, Spanyolország

Tipp:

Megfelelő tárolás
Egy jól összeválogatott borospince csak akkor őrzi meg a benne elrejtett kincsek minőségét, ha betartjuk a bor tárolásának alapvető szabályait. A legfontosabb, hogy 60 és 70 százalék között tartsuk a levegő páratartalmát, 10 és 18 °C között a hőmérsékletét, ne tegyük ki rezgésnek a palackokat, és legyen sötétség. Nemcsak a napfénytől kell védeni a borokat: ne használjunk 70 wattnál nagyobb teljesítményű lámpákat sem, mivel a palackok falán áttörő ibolyántúli sugarak sajtos mellékízt alakíthatnak ki a borban. Emiatt neoncső és gyertyafény sem való a borospincébe. A gyertyák még a pince oxigénszintjét is csökkentik, és füstjük a borok illatát is befolyásolhatja.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból