A vörösborok alfája és omegája – a Cabernet Sauvignon

A világ legelterjedtebb és egyik legnépszerűbb kékszőlőfajtája, a cabernet sauvignon.

Ahogyan azt a neve is egyértelműen jelzi, alapvetően Franciaországból, azon belül is Bordeaux tartományából származik. Nem egy esetben más szőlőfajtákkal házasítják, az egyik leggyakrabban használt „hibrid-alap”, legtöbbször a cabernet franc-kal és merlot-val, így a világ szinte összes bortermelő országában fellelhető. Sokáig egy ma viszonylag ismeretlen szőlőfajta, a biturica leszármazottjaként tekintettek rá, azonban DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a cabernet sauvignon a sauvignon blanc és a cabernet franc szőlőfajták keresztezésével jött létre, és megjelenése nagyjából a tizenhetedik század környékére tehető, így viszonylag fiatal bornak számít.

Rendkívüli elterjedése és népszerűsége komplex tulajdonságainak és kiváló genetikájának köszönhető: különösen vastag héjszerkezettel és erős, ellenálló fás kéreggel rendelkezik, amely átlagon felül képes ellenállni a fagynak és az egyéb időjárási viszontagságoknak. A cabernet sauvignon alapvetően a meleg, mediterrán klímát részesíti előnyben. Fürtjei tömöttek, a bogyók csersavtartalma különösen magas, miközben színanyagban is rendkívül gazdag. Ez a szőlőfajta hosszan érlelhető, ászkolható, vagyis fahordókban érlelhető. A hosszabb érlelésnek köszönhetően karaktere jól alakítható, erőteljes. A cabernet sauvignon bizonyos esetekben nem csupán testes vörösborok alapját képezi – nem egy esetben a hidegen erjesztett rozéborok alapjául is szolgálhat.

Ízjegyeiben általában a gyümölcsös szerkezet dominál. Gyakran a feketecseresznye, a ribizli, valamint egyéb bogyós gyümölcsök ízvilágára emlékeztet, közepes vagy magas savtartalommal. A termesztés helyének megfelelően az alapvetően gyümölcsös ízjegyek más-más aromákkal párosulhatnak: hűvösebb lankákon kifejezetten gyógynövényes (eukaliptuszos, mentás), esetenként paprikás mellékízekkel találkozhatunk, míg a mediterrán, jelentősen melegebb klímákon termesztett cabernet sauvignonok inkább sűrűbb, lekváros szerkezettel bírnak. A cabernet sauvignon alapvetően is sűrűbb, általában nagyobb testű bornak számít, esetenként akár nyolc évig is érlelhető a palackban mire a csúcsra ér.

Ez a szőlőfajta remekül megtalálta helyét Európán kívül is – a cabernet sauvignon ültetvényeinek alapterülete világszerte majdnem 300.000 hektárt tesz ki. A leghíresebb termőterületek közé a franciaországi Bordeaux, a kaliforniai Napa-völgy, Olaszországban Toszkána térsége tartozik, de Ausztrália, Új-Zéland, valamint Chile területén sem meglepő az előfordulása. Magyarországon alapvetően a villányi és a szekszárdi borvidéken találkozhatunk vele, de a cabernet sauvignon megtalálható a balatoni régióban és Eger környékén is. Általánosságban ez a borfajta azokon a területeken a legkiválóbb minőségű, ahol a klíma sem nem túl forró, sem nem túl hűvös. A cabernet sauvignon rendkívül széleskörű elterjedtségének és stabil, magas minőségének okán már önmagában brand-értéknek számít – sok esetben a fogyasztó a termőterülettől függetlenül megbízik a típusban és könnyűszerrel leemeli a polcról ezt a mélyvörös, gyümölcsös nedűt vásárlás során. Rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően mértékletes fogyasztással akár egészségünk javát is szolgálhatja.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból