Portugália kedvenc exportcikke

Remek borok teremnek Portugáliában, a Duoro völgyében, de portói csak akkor lesz belőlük, ha nagy alkoholtartalmú borpárlatot is adnak hozzájuk. A népszerű édes bort számos különböző stílusban készítik, így több lehetőség közül is választhat az a vendéglátó, aki stílusosan szeretne lezárni egy többfogásos étkezést.

Immár 300 éve látja el a világot portói borral Porto forgalmas kikötője. Portugália második legnépesebb városának neve védett földrajzi eredetjelző is egyben: kizárólag a Portói Borintézet (Instituto do Vinho do Porto) pecsétjével ellátott italt lehet „portóiként” forgalomba hozni. Gondosan szabályozzák az alapbor termőterületét is, amely Észak-Portugáliában, a Duoro folyó völgyében terül el, és három kisebb borvidékből tevődik össze: nyugaton a termékeny Baixo Corgóból, ahonnan a portói borok fele származik, a szárazabb Cima Corgóból, ahol a portói harmadát termelik, valamint az igen száraz Duoro Superiorból, ahol csak néhány helyütt készül bor.

A Duoro völgyének teraszos vidékét üledékes talajok alkotják. A dűlőket a hegyen elfoglalt pozíciójuk, fekvésük és klímájuk szerint osztályokba sorolják. Csak a legjobb dűlőkben terem minden évben portóinak való szőlő, a gyengébb dűlőkben ez nem automatikus.

Kék- és fehérszőlő-fajtákból is készül portói, több mint 80 fajtát, köztük több hibridet használnak fel. A legfontosabbak:

  • Kék – Tinta Cáo, Tinta Barocca, Touriga Francesa, Touriga Nacional, Tinta Roriz
  • Fehér – Verdelho (Gouveio), Malvasia Fina, Rabigato, Moscatel, Viosinho

Hogy lesz a borból portói?

A folyamat úgy kezdődik, ahogy minden bornál: a kézzel szüretelt szőlőt préselik, és elkezdik erjeszteni. Ekkor következik a döntő lépés, az avinálás: a forrásban lévő musthoz magas alkoholtartalmú borpárlatot adnak ̶ egy a négyhez arányban (a pontos térfogatarány 77 százalék must, 23 százalék párlat). Az avinálás megöli az élesztőbaktériumokat, és megállítja az erjedési folyamatot, vagyis meghatározza a végtermék maradékcukor-tartalmát, a portói édességét. Az édesség öt fokozatát különböztetik meg a nagyon édestől a nagyon szárazig. A portói alkoholtartalma pontosan szabályozott: 19 és 22 százalék között lehet. Minél tovább hagyják erjedni a mustot, értelemszerűen annál kevesebb párlatot adnak hozzá.

Hordóban és palackban érlelve

A portóit fahordókba töltik, és legalább két évig érlelik bennük. Ekkor dől el a további sorsuk: egy részük hordóban marad, egy részüket különleges, rendkívül sötét falú portói palackokba töltik, és azokban érlelik tovább még néhány évig. Egy idő után a hordóban érlelt portóit is palackba töltik, és innentől kezdve fogyasztható, mivel a további palackérés már nem javít rajta.

A portói stílusok

  • Porto Branco (White port): fehérszőlőből készül • többféle ízvariáns • gyümölcsös íz, elegáns illatok • aperitifként népszerű
  • Porto Ruby (Ruby port): több fajta kékszőlőből készül • különböző évjáratokban termett fiatal borok házasítása • 2-3 év hordóérés után palackozzák és piacra dobják • gyümölcsös, könnyed • sötétpiros színű • desszertborként népszerű
  • Porto Tawny (Tawny port): különböző évjáratokban szüretelt vörösborok házasítása • a rubynál tovább érik a hordóban, színe világosabb • száraz és illatos • digestifként (emésztést segítő italként) fogyasztják • a tovább érlelt tawnyk színe a sárgásbarna és az olíva között változik • a magasabb termékkategóriában akár 40 évig érlelt borokat (Old Tawny) is találunk
  • Porto Colheita (Colheita port): egy évjáratban szüretelt szőlőből készülő tawny • legalább 7, de gyakran 15 vagy még több évig érik a hordóban • diós, aszalt gyümölcsös, virágos illat • desszerthez ideális
  • Porto Crusted (Crusted port): több évjáratban szüretelt kékszőlőből készül • különleges minőség • 2-3 év után palackba töltik, majd még néhány évig érlelik, ezalatt kéreg alakul ki rajta
  • Porto Garrafeira (Garrafeira port): egy évjáratú szőlőből készül • néhány évig hordóban érik, majd legalább hét évre nagy demizsonokba fejtik át, végül palackozzák • gyümölcsös-elegáns
  • Porto Vintage (Vintage port): topminőség • a legjobb dűlőkből szüretelt szőlőből készül • egy évjáratból készül • fiatalon palackozzák, ezután több évig érlelik • 10-12 év érés után fogyasztható • akár évtizedekig eltartható. A Portói Borintézet csak néhány kivételes minőségű bort nyilvánít vintage portnak.
  • Porto LBV (Late bottled vintage port): egy évjáratú szőlőből készül • hosszú hordóérés, késői palackozás • vintage-nek nem minősülő, de jó évjáratokból készül

Jó bánásmód

A hosszú ideig palackban érlelt portóit (vintage, garrafeira, crusted) érdemes dekantálni. Nem a levegőztetés a lényeg, hanem a palackban képződött üledék gondos leválasztása. Felbontás után gyorsan, néhány napon belül, sőt a legjobb tételek esetében 24 órán belül el kell fogyasztani ezeket a borokat, mivel a levegővel való érintkezés rontja az ízüket, és egy bizonyos idő után „megromlanak”. A hordóban érlelt portóik kevésbé érzékenyek a levegőre és a fényre, és felbontás után akár hetekig is megőrzik a minőségüket. A portói borok tulipán formájú portóis pohárban felszolgálva mutatják meg legszebb arcukat. Fontos, hogy mindig csak félig töltsük a poharat, hogy a bornak legyen helye levegőzni.

Finomság a pohárban, finomság a tányéron

Klasszikus desszertborként a portói jól megy az édességekhez, főleg a gyümölcshöz és a csokoládéhoz. Digestifként a félszáraz-száraz tételek a legjobbak. Főétel mellé fogyasztva a portói gazdagítja az intenzívebb húsokhoz, például őzhöz vagy marhához tálalt mártások ízét. Zsírosabb húsokhoz – libához, kacsához – korosabb, palackban érlelt bor illik. Míg a legtöbb portói a menü második felében, vagy egyenesen a végén, digestifként kerül terítékre, a white portok aperitifként népszerűek. Enyhén behűtve, citrommal vagy jéggel és tonikkal kombinálva stílusosan indítják az estét.

Tudta?

A portói az Anglia és Franciaország között a 17. században vívott kereskedelmi háborúknak köszönheti a létét. A britek Franciaország helyett Portugáliából kezdték vásárolni a bort, és hogy biztosan jó minőségben érkezzen a szigetre, a brit kereskedők borpárlatot öntöttek hozzá.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból