Mit jelent a Badacsonyban borásznak lenni? Interjú Laposa Bencével!

Kitűnő borok és a legszebb balatoni panoráma: ez jellemzi a badacsonyi borvidéket, ahol a Laposa család már hosszú évtizedek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel. A Laposa Pincészet mára a térség egyik legnépszerűbb borászatává vált, a METRO áruházlánc pedig már több mint két éve működik együtt a családdal. Gyümölcsöző kapcsolat ez, fogalmazott a pincészet vezetője, Laposa Bence, aki 12 éve irányítja a szüleitől átvett családi vállalkozást. Többek között a sikeres együttműködésről, valamint népszerű boraikról is mesélt nekünk.

Név: Laposa Pincészet
Hely: Badacsony
Alapítás dátuma: 1994
Alapítók: Dr. Laposa József és Laposa Eleonóra 

Mikor és hogy indult a borászat? Mit jelent Badacsonyban borásznak lenni?

Édesanyám badacsonyi születésű, édesapám pedig tájrendező mérnökként már nagyon régóta foglalkozik magyarországi borvidékekkel. Kezdetben 3-4 hektáron, mostanra azonban közel 25 hektáron dolgozunk. Úgy érzem, a  Badacsony végre egy jó és izgalmas borvidékké fejlődött, az a fajta pezsgés, ami sok történelmi borvidékünkön már jóval korábban kialakult, mára nálunk is megfigyelhető. Öröm itt dolgozni és mindennek a részesévé válni. Mi elsősorban fehér fajtákat készítünk, nem csupán azért, mert a hely adottságai ezt támogatják, de a családunk szakmailag is sokkal jobban hisz a fehér borokban. Egyedibb és izgalmasabb ízvilág, a környékre jellemző bazalt alapkőzet által megtalálható ásványosság világszinten egyedi, és jobban érvényesül ezekben a fajtákban.

Önnek és a húgának, Zsófinak egyértelmű volt, hogy továbbviszik a családi vállalkozást? Mit jelent Önök számára a borászat? Munka, hobbi, életforma?

12 éve irányítom a birtokot, amiből már 4 éve dolgozunk együtt a húgommal, Zsófival. A testvérem elsősorban a szakmai munkáért felel, borászként végzett, így a szőlő és a bor az ő területe. Én a cég irányításáért felelek, és büszke vagyok arra, hogy mostanra milyen szerteágazó a tevékenységünk. Természetesen a szőlő- és borkészítés az elsődleges, de ma már komoly kereskedelmi hálózattal és több vendéglátóegységgel rendelkezünk. Számunkra nem volt kérdés, hogy továbbvisszük a vállalkozást. Az, hogy a borászat mit jelent nekünk, sokat változott az évek során. Igyekszünk szakmailag is évről évre fejlődni, új kihívásokat keresni, de sokkal fontosabb az a badacsonyi és balatoni lét, amit mind nagyon szeretünk. Aki hozzánk ellátogat, annak ebből próbálunk egy szeletet nyújtani, ami jóval több és komplexebb, mint maga a bor.

Borászatuk működése óta melyik évet, akár borfajtát tartják a legsikeresebbnek és miért?

Egyértelműen az olaszrizling az a fajta, ami kiemelkedik a pincészet életében. A kezdetektől a mai napig ez az elsőszámú szőlőfajtánk. Sok jó évjáratunk volt, de a 2006-os év minden szempontból mérföldkő. Rengeteg kísérleti tételt el tudtunk készíteni, melyek később fontos referenciaborok lettek, ennek szerencsére az időjárás is kedvezett, szép, csapadékmentes ősznek örülhettünk.

Mióta dolgoznak együtt a METRO-val, hogyan értékelik az együttműködést?

A METRO-ban régóta vannak boraink, a direkt együttműködés pedig körülbelül 2 éve kezdődött el. Pozitív érzésekkel dolgozunk együtt, megfigyelhető egy folyamatos növekedés.  A METRO olyan partner, akivel kölcsönösen jó dolgokat tudunk létrehozni, nyitottak az ötleteinkre, és fordítva. Példaként említeném egy közös projektünket, a METRO számára készített egyedi karácsonyi díszcsomagolásunkat, aminek nagy sikere volt.

Mely, a METRO-ban is kapható boraikat ajánlanák a vásárlóknak? Van-e köztük személyes kedvenc, és ha igen, milyen ételt ajánlanak mellé?

A METRO-ban elsősorban a könnyedebb boraink találhatóak meg: Friss, Illatos és Rosé borok. A METRO számára komolyabb borokat is szállítunk, ilyen például a 4 Hegy, ami egyértelműen kiemelkedő. Ehhez nagyon jól működő gasztronómiai fogás például a sült fiatal kakas kucsmagomba-mártással, fehér gyökérzöldségekkel. A 4 Hegy komoly, tartalmas olaszrizling, amely jobb évjáratokban négy különböző termőhely házasításával történik.

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból