pezsgő

Gyöngyöző szilveszteri álom: a pezsgő

Teljes bizonyossággal megállapítható, hogy az ünnepi alkalmak egyik elengedhetetlen kelléke a gyönyörű, apró buborékokkal tarkított italkülönlegesség, vagyis a pezsgő.

A pezsgő a bornak azon fajtája, ahol az érés folyamata nem fahordóban vagy acéltartályban zajlik le, hanem magában a palackban. Eleinte ezt a típusú italt gyakorlatilag selejtnek titulálták, míg végül a tizenhetedik század derekán a franciaországi Champagne-tartományban, egy Szent Benedek-rendi szerzetes, Piérre Perignon elkészítette az első üveg pezsgőt: egy viaszba mártott dróttal erősítette oda a parafadugót a légmentesen lezárt pezsgősüveghez. Ezt az eljárást eleinte különösen nagy titoktartás övezte, de a tizennyolcadik századra a pezsgő már sok helyen ismeretes italnak számított.  Az eljárás lényege, hogy a parafadugóval légmentesen lezárt üvegben az erjedés folyamata során keletkező szén-dioxidnak nincs hová szöknie, így az az erjedés legvégéig a palackban marad. A pezsgő előállításához – ahogyan azt már korábban is említettük – bort használnak. Azok a borok sokkal alkalmasabbak erre a célra, amelyeknek savtartalma némileg alacsonyabb, ízjegyeik könnyedebbek. Magyarországon elsősorban a chardonnayt, a zöldveltellinit, a hárslevelűt, az olaszrizlinget és a pinot noirt, valamint a különféle muskotályos szőlőfajtákat használnak az eljárás során.

Hazánkban először Gróf Széchenyi István használta a pezsgő kifejezést Hitel című művében. A magyarországi pezsgőgyártás középpontja akkoriban egyértelműen Pozsony volt, míg az első komolyabb pezsgőtétel gyártása Fischer János borkereskedő nevéhez kötődött. Az 1867-es párizsi világkiállításon a magyar pezsgők már komoly elismeréseket gyűjtöttek be, így innentől hazánkban rohamos léptékben és azelőtt nem látott mennyiségben alapítottak pezsgőgyárakat – a századfordulóra már majdnem tíz jelentősebb pezsgőgyár is működött, köztük a ma is jól ismert Törley gyár is. Az ekkoriban legyártott palackok száma a pezsgő népszerűségének emelkedésével már milliós nagyságrendekre rúgott.

A pezsgő fajtáinak szárazság tekintetében több típusát is megkülönböztetjük: brut, brut nature, extra brut, sec, demi-sec, doux. A pezsgő a közhiedelemmel ellentétben nem azonos a habzóborral, a cavaval, sem a proseccóval. A habzóbor például nemes egyszerűséggel a szén-dioxid utólagos hozzáadásával készül, így semmiképpen sem összekeverendő a hosszadalmas és sokféleképpen elkészíthető erjedés útján keletkező pezsgővel. Az olasz származású, azon belül is pontosan Veneto tartományból érkező, alacsonyabb alkoholtartalmú proseccóból is megkülönböztethetünk többfélét: az erőteljesebb, buborékos spumantét és a gyengédebb, lágyabb frizzantét. A „cava” elnevezésű itallal is többször találkozhatunk főként spanyol éttermek borlapjának hasábjain: a cava elnevezést csak és kizárólag a katalán területeken termesztett szőlőfajtából készült, valamint kizárólag Katalóniában palackozott pezsgőkre használhatjuk.

Ebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy egy rendes, erjesztéses eljárással készült pezsgő sokkal magasabb áron kelhet el, mint egy mesterséges, utólagos eljárással készített gyöngyözőbor, amelynek az élettartama sajnos sokkal rövidebb, mint a pezsgőé.

Akármelyik európai terület pezsgője mellett is tesszük le a voksunkat, biztosan nem érhet minket csalódás, hiszen a fent említett típusok között mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő ízvilágot, irányzatot, szőlőfajtát.

Kapcsolódó termékek

Univer ketchup

E-szám mentes, Adalékanyagokat nem tartalmaz

750g

649-

825-

Szent Gaál Szekszárd Rózsája száraz rosé bor

Egy könnyed, üde rosé cuvée bor a Szekszárdi Borvidékről. Jellegzetes, piros gyümölcsökre, eperre emlékeztető illatával, zamatával, élénk savtartalmával kellemesen frissítő.

750ml

1090-

1400-

Kotányi forralt bor fűszerkeverék

A fahéj, vanília, szegfűszeg és gyömbér kellemes aromái meghitt melegséget árasztanak. Nemcsak forralt borhoz ajánljuk, a Kotányi Forralt bor fűszerkeverék kiváló ízesítője lehet a forró almalének a hideg napokon.

35g

299-

380-

Piros szőlő

Piros szőlő lédig

480-

610-

Mogyoróvaj

Pörkölt földimogyoró (94%), Stabilizátor (zsírsavak mono- és digliceridjei), Nádcukor, Földimogyoró olaj (1%), Tengeri só.

450g

1025-

1350-

Torras Stevia mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül

Csz.:123456

A termék édesítőszert és természetes cukrot tartalmaz, A termék diabetikus és gluténmentes étrendbe beilleszthető.

Mogyorókrém hozzáadott cukor nélkül, édesítőszerrel (maltitollal, sztíviával).

350g

1149-

1460-

Holland kakaópor

Csz.:123455

Holland kakaópor 20-22% kakaóvaj tartalommal süteményekhez.

Származási ország – Hollandia

250 g

499-

640-

Receptek

Pezsgő koktél a koccintáshoz

Tovább

Singapore Sling koktél

Tovább

Arany Durbincs

Tovább

Csirkeburger BBQ mártással

Tovább

Borban párolt csirkecomb

Tovább

Borkrémes bonbon

Tovább

Gyümölcsös puncs szagos mügével

Tovább

Pezsgős bébipulyka salátaágyon, kenyérkockával

Tovább

Pezsgőben párolt pulykamell gombás tagliatellével

Tovább

Duplán csokoládés szelet

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból