Ördögszekérgomba – Tetőtől talpig finom

Nemcsak a legnagyobb, de a legfinomabb tagja a laskagombák nemzetségének az ördögszekér gomba. Pikáns ízével az ínyencek kedvence, de a szakácsok is szeretik, mivel sokfelé termesztik, így egész évben jó minőségben kapható.

Már finom, gyógynövényeket idéző illatának is nehéz ellenállni, de kemény húsának elsőrangú íze az, aminek köszönhetően az ördögszekér gomba előkelő helyet harcolt ki magának a konyhaművészetben – és nem csupán a hasonló ízű és állagú vargánya alternatívájaként, hanem saját jogon is. Ettől függetlenül rengeteg csodás vargányás receptet kelthetünk életre vele a vargányaszezonon kívül, de pikánssága révén izgalmas aromát csempész e fogásokba. Éppoly finom nyersen, salátában, mint carpaccióként vagy pörköltként, főzve, sütve és grillezve. E lenyűgöző külsejű gomba a húst is jól helyettesíti a vegetáriánus konyhában, mivel bárhogy is dolgozzuk fel, a húsa szép merev marad, sohasem válik szivacsossá.

Az ördögszekér gomba akár 10 centiméter magasra is megnő, fehér tönkje, 3-12 centiméteres átmérőjű kalapja és a tönkre lefutó világosbarna lemezei révén nem nehéz felismerni. A legszebb példányok akár 300 grammot is nyomhatnak. A vargányával ellentétben az ördögszekér gombát termeszteni is lehet, legalábbis a megfelelő éghajlaton. A gomba hűvös, 14-15°C-os levegőn és viszonylag magas páratartalomban érzi magát a legjobban.

Egy gomba a kreatív fogásokhoz

Az ördögszekér gomba legelőnyösebb tulajdonsága, hogy egészben, tönkkel és kalappal együtt feldolgozhatjuk, és a legváltozatosabb receptek épülnek rá. Különösen étvágygerjesztő, ha gombaszeleteket vágunk belőle, és ezeket salátában vagy köretként tálaljuk, esetleg carpacciót készítünk belőle. Feldobhatunk vele egy jó rizottót, levest, sült zöldségkeveréket, tésztát vagy omlettet is. Használja ki, hogy a gomba egész évben elérhető, és próbálja ki minél több fogásban!

Tárolás és tisztítás – hogy megőrizze az ízét és az állagát

Mint minden gomba, az ördögszekér gomba is érzékeny alapanyag. A legízletesebb magától értetődően a frissen szedett gomba. Ha a húsa ruganyos, kemény, szaftos, és nincs elszíneződve, akkor friss a gomba. Alapos hűtéssel legfeljebb tíz napig tárolható. Ha szellősen nedves konyharuhába tekerjük, és csak ezután tesszük a hűtőbe, nem fog kiszáradni. Feldolgozás előtt tisztítsuk meg a gombát kefével vagy ruhával. Öblíteni nemcsak hogy nem szükséges, egyenesen rontja az ízét, mivel kimossa az ízanyagokat a gombából. Ha óvintézkedéseink ellenére a tönk kiszáradt, egyszerűen vágjuk le.

Pár dolgot mindenképp szem előtt kell tartani, ha ördögszekér gombával dolgozunk:

  • Nagy melegben vagy párás levegőben a húsa könnyen nyúlóssá, szivacsossá válik.
  • Kerülni kell a közvetlen napfényt, mivel gyorsan kiszárítja és elfeketíti a gombát.
  • Sohase sózzuk meg a gombát főzés előtt. A só kiszívja belőle a nedvességet, rágóssá teszi a húsát, és rontja az ízét.
  • Ne tároljuk huzatban, különben foltos lesz és kiszárad.
  • Gombát sohase úgy tisztítsunk, hogy vízbe áztatjuk, mivel megszívja magát, mint egy szivacs, és az íze ezáltal felhígul. Ajánlatosabb száraz ruhával vagy kefével tisztítani.

TUDTA?

A gombafélék önálló országot alkotnak az élővilágban a növények és az állatok országa mellett. A növényekkel ellentétben oxigént lélegeznek be és szén-dioxidot ki. Sejtjeik kitinből képeznek sejtfalat, abból az anyagból, amely az ízeltlábúak kitinpáncélját is alkotja. Spórák kibocsátásával szaporodnak. A gombák 90 százalékban vízből állnak, és 1-3 százalékban tartalmaznak fehérjét.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból