burgonya krumpli

Burgonya, az inkák ősi eledele

Krumpli, pityóka, kolompér - ki hogy hívja, úgy nevezi. De mennyire ismerjük ezt a fantasztikus zöldséget?

A burgonya, vagyis a közhasználatban oly sokat emlegetett krumpli, Európában és kis hazánkban is az egyik legelterjedtebb és legközkedveltebb zöldségféle. Az eredetileg Dél-Amerikából, azon belül is feltehetőleg Chiléből és Peruból származó növény megszámlálhatatlan elnevezéssel rendelkezik a köznyelvben: kolompér, krumpli, pityóka, krompér, burgonya, kolompír.

Elnevezéseihez mérten elkészítési módjainak sokszínűségét is a szivárvány árnyalatainak számához hasonlíthatnánk: hamburgerek és amerikai káposztasaláták mellett hasáb- vagy csónakburgonyaként, esetenként burgonyachips formájában találkozhatunk vele, míg az ínycsiklandó bélszín szeletek mellé előszeretettel kerül fűszeres steakburgonya a tányérokra. De a burgonyapogácsát is érdemes elkészíteni és megkóstolni!

Mindazonáltal a hagyományos vasárnapi rántott húsok köreteként sem elhanyagolható a szerepe: a tepsis krumpli, a krokett, a petrezselymes újburgonya, a krumplipüré, vagy a dunántúli tájegységekben gyakran elkészített hagymás rösztiként is sok helyen előfordul. Felvidéki környezetben tócsniként emlegetik a liszttel elkevert forró olajban kisütött burgonyalepényt. A krumplis tészta szintén a hagyományos magyar konyha egyik közkedvelt szereplője. Különleges alkalmakkor, mint például Karácsony idején, a burgonya sok esetben képezi a szentesti vacsoramenü szerves részét: a lilahagymával elkevert hideg majonézes, vagy ecetes krumplisaláta gyakori résztvevője az asztalokon roskadozó ünnepi fogásoknak.

A mai modern konyha újabban előszeretettel alkalmazza a narancsos árnyalatú, egzotikusabb ízvilágú édesburgonyát chips, püré és egyéb formátumokban, meglepő tehát a tény, hogy ez a növény elnevezése ellenére rendszertanilag mégsem a burgonyafélék családját erősíti.

A krumpli feltűnését hazánkban nagyságrendileg a 17. század derekára datálják, ám komolyabb elterjedésére csak évtizedekkel később, Mária Terézia és II. József mezőgazdasági rendelkezései nyomán került sor – ez a zöldség nem egy éhínség átvészelésében rendelkezett meghatározó szereppel. Mivel könnyen elérhető, kálium-, C-vitamin- és ásványi anyag tartalma is igen magas, mára mindennapos alapnövénnyé vált a magyar- és európai konyhákban. Hagyományosan a tányérokon a krumpli gumójával találkozhatunk, emberi fogyasztásra a növény ezen része alkalmas, ugyanis a burgonyanövény egyéb részeiben – például a virágában, bogyójában – méreg is termelődhet, így szerencsésebb, ha a tradicionális felhasználásra szorítkozunk.

A hazai konyha mellett más európai országok gasztronómiája is előszeretettel vette át és formálta saját ízvilágára ezt a keményítőben gazdag haszonnövényt: Spanyolországban például gyakran találkozhatunk a patatas bravas elnevezésű étellel a helyi tapasok között: ez a fogás cikkelyekre vagy kockákra vágott krumpli gerezdekből áll, amelyet először olajban sütnek ki, majd a teljesség és az élvezetek kedvéért kétféle szósszal locsolnak meg: a fokhagymás aiolival és a paradicsomos salsával. Sokakat a meglepetés erejével ér, hogy az Olaszországban méltán nagy népszerűségnek örvendő gnocchi, vagyis a helyi hagyományos tésztaféle szintén krumpliból készül – ez az étel sok tekintetben hasonlít a magyarok közkedvelt nudlijához, vagy a szlovák szomszédok sztapacskájához. Nagy-Britanniában szinte minden magára valamit adó bár étlapján megtalálható az úgynevezett „jacket potato”: a héjában sült burgonyát különféle töltelékekkel, darált hússal, hagymával, sajttal, chilisbabbal szervírozzák.

Ahány ház, annyi szokás: a burgonya az egyik legsokoldalúbban felhasznált zöldségeink közé tartozik – ami semmiképpen sem vonható kétségbe, hogy végérvényben minden nemzet, tájegység, kulináris trend megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő elkészítési módot.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból