A kétarcú nyári kedvenc: a görögdinnye

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó déli gyümölcsfajta. Jellege miatt sok esetben a gyümölcs kategóriát erősíti, mindazonáltal családfáját tekintve zöldségnek számít.

A görögdinnye Dél-Afrikából származik, innen terjedt el a világ számos részére. Manapság már Magyarországon is a legkedvesebb nyári „gyümölcsök” körébe tartozik.

Már az ókori Egyiptomban is feltűnik a görögdinnye a legkülönfélébb hieroglifákon, sőt, sok esetben a feljegyzések alapján ezt a zöldséget helyezték a fáraók sírkamrájába eleség gyanánt a túlvilági kalandokhoz. Manapság legnagyobb termesztőjének Kína számít, ahonnan már a tizedik századból is származnak a zöldséggel kapcsolatos írások.

A dinnye főgyökere nem hatol különösebben mélyre, maximum 20-25 centiméteres mélységig ér el a talajszint alatt. Termésének formája a hengerestől a tojásdad formán keresztül egészen a göbölyűig terjedhet, súlya szélsőséges esetben a 15 kilogrammot is elérheti. Magyarország éghajlati fekvését tekintve tökéletes dinnyetermelő vidéknek számít: a tápanyagban gazdag földterületek gyakran csodás terméseket produkálnak. Széles körben elterjedt tévhit, mely szerint a jó dinnyét a héj megkopogtatásával tudjuk kiválasztani. A hozzáértő szemek szerint azonban azokat a dinnyéket érdemes választanunk, amelyek felületén a lehető legkontrasztosabb csíkozást fedezzük fel.

A dinnyét alapvetően íze, nem pedig változatos felhasználási módozatai miatt termesztik. C-vitamin tartalma meglehetősen alacsony, amit többek között annak is köszönhet, hogy szerkezetének átlagosan 90-95 százaléka víz. Cukortartalma viszonylag magas, és remekül hidratál. Kis hazánkban a júliustól szeptemberig tartó forró nyári időszak tekinthető dinnyeszezonnak, így ezekben a hónapokban érdemes a dinnyét étrendünk alapvető elemeként felhasználni. A görögdinnye a diétázók nagy kedvencévé válhat rendkívül magas víztartalmának és különösen alacsony kalóriatartalmának köszönhetően. A C-vitamin mellett tartalmaz még A- és B-vitamint, káliumot, magnéziumot, vasat és cinket. Ezen felül likopin tartalma sem elhanyagolható, amely különösen nagy segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzésében és a gyulladások mértékének csökkentésében.

A legegészségesebb emberek étrendjébe is érdemes bizonyos időközönként becsempészni egy egynapos dinnyekúrát: ez a gyümölcs teljes egészében átmossa a szervezetet, tehermentesíti a korábban elfogyasztott nehezebb, zsírosabb fogásoktól, ezáltal segít a test méregtelenítésében, salaktalanításában. Amennyiben nem szeretnénk ilyen drasztikus módszert alkalmazni, úgy már az is rengeteg felesleges kalóriától szabadíthat meg minket, ha vacsorára valamilyen dinnye alapú fogást választunk: a görögdinnye csodás kombinációt alkot a mozzarellával vagy a feta sajttal, citrommal, egy kevés feketeborssal meghintve. Az igazi ínyencek akár sorbet formátumban is elkészíthetik: egy kevés száraz pezsgővel, mentával összeturmixolva majd lefagyasztva igazán különleges édességet készíthetünk belőle. A görögdinnye mindemellett remek koktélalapot szolgáltathat, a vállalkozó szelleműek pedig akár egy kis pálinkával is megbolondíthatják dinnyés kombinációjukat.  Amennyiben a kevesebb több alapelvének hívei vagyunk, úgy már az is remek megoldás, ha a kockákra szeletelt görögdinnye darabokat egy lefedett tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük éjszakára – forró nyári napokon mi sem jelenthet tökéletesebb felfrissülést!

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból