Őseink kedvenc csemegéje: a szőlő

Ki ne ismerné ezt a lédús, fürtökben lógó, tenyeresen összetett levelű fajtát?

A szőlőt elsősorban olyan talajon érdemes termeszteni, amely tápanyagban gazdag. Ez a növény különösen kedveli a napfényt és a meleget. Hazánkban jóformán minden tájegységen megterem a megfelelő körülmények és rengeteg befektetett energia mellett.

A szőlő eredetileg Kis-Ázsiából származik, és a magyarok által legkorábban termesztett gyümölcsfajták közé tartozik. Számtalan felhasználási formája ismert napjainkban, legyen az a bortermesztés, bőrápolás vagy a mindennapi gyümölcsfogyasztás. Ennek fényében megkülönböztetünk csemege- valamint borszőlőfajtákat. És persze vannak olyan típusok is, mint például az irsai olivér, amelyek kettős felhasználásúak.

Mivel a szőlő igen magas cukortartalommal rendelkezik, tápanyagban dúskáló gyümölcsként tartják számon, cukorbetegek azonban csak óvatosan fogyaszthatják. A belőle készült és benne rejlő szőlőcukor különösen ajánlott női problémákra, vérkeringés serkentésére, vérszegény vagy általánosan gyengébb szervezet számára. A szőlőmagban található antioxidánsok jótékony hatására már a szépségipar is felfigyelt, nem egy bőrfiatalító krém, szérum alapját képezi a szőlőmag és a szőlőhéj, ezek az összetevők ugyanis lassítják a ráncok kialakulását. A szőlőmagolaj az idegrendszerünkre is jó hatással van, javítja a koncentrációt, mindemellett erősíti az érfalakat, stabilizálja a vérnyomást, és segít megvédeni az ereket a rájuk váró esetleges elmeszesedéstől. C-vitamin tartalma más, déli gyümölcsökéhez mérten alacsony; ásványi anyag, kálium és szelén tartalma azonban igen magas, ezáltal remek vízhajtó, vesetisztító gyümölcs is.

A szőlőtermesztés mindemellett évszázadok óta a borkészítés alapját képezi. Több ezer fajtája ismeretes: az apró szemű, vastag héjú kékszőlőtől kezdve, a töppedt aszú szőlőn át megszámlálhatatlan variánsával találkozhatunk nap, mint nap. A keleti térségben a bor kifejezés eredetileg a frissen préselt szőlőlevet jelentette, míg végül a Szentírás alapján került mai formájában a köztudatba. A szőlőlé erjedés előtti állapotát mustnak nevezzük, amelyet sok helyen édes borként tituláltak a történelem során. Nem egy esetben a kékszőlőt lekvárként, tészták töltelékeként is előszeretettel használták, valamint a borecet és a borélesztő sem ismeretlen az alföldi háztartásokban.

Jól látható, hogy a szőlő felhasználásának, elkészítésének és fogyasztásának számtalan módja létezik a 21. században. Nem mindegy azonban, hogy adott esetben hogyan és milyen mértékben fogyasztjuk a fürtös gyümölcsöt és az abból készült végtermékeket. Fontos óvatosságra intenünk azokat, akik a szőlőt egy kiadós ebéd vagy vacsora után, desszert gyanánt csipegetnék, az abban található rengeteg cukor ugyanis a gyomorban erjedésnek indul, ezáltal gátolva az emésztés megfelelő működését. Ugyanez igaz a borfogyasztási szokásokra is: nem mindegy, hogy mikor, mennyit, milyen minőségben. Egy-egy palack jó társaságban elfogyasztott magas minőségű fehér- vagy vörösbor örömteli társaságunk lehet, valamint bizonyos időközönként néhány pohár száraz vörösbor kifejezetten jót tehet a vérkeringésünknek és általános egészségünknek, de a hangsúly, sok más esethez hasonlóan, itt is a mértékletességre helyeződik.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból