Borjúalaplé – a finom mártások alapja

Egy finom húsétel mellé úgy illik, hogy ízletes mártást is szolgáljunk fel. Az egyik lehetőség, hogy a sütés közben keletkező szaftból készítünk szószt. Hasonlóan jól járunk, ha alaplevet használunk – borjúsülthöz értelemszerűen borjúalaplevet.

Készen is lehet borjúalaplevet venni, de egy ambiciózus szakács a saját készítésű alapléhez ragaszkodik. A vendégei hálásak lesznek, amikor megkóstolják a kész mártást, a különbséget ugyanis zongorázni lehet.

Íz a pörzsanyagokból

A legfontosabb hozzávaló az ízanyagot magában hordozó borjúcsont. A kötőszövetek és porcogók biztosítják, hogy a lé kocsonyásodjon, miközben kihűl. Különböző zöldségeket és paradicsompürét is tehetünk hozzá. Minden hozzávalót meg kell pirítani, így alakulnak ki azok a pörzsanyagok, amelyek döntő részben felelősek az alaplé ízéért és jellegzetes sötét színéért.

Fűszerezés ízlés szerint

Az alaplevet ezután megöntözzük vörösborral, a lábas alján keletkező szilárd anyagot pedig elfőzzük. Ezt a folyamatot fakanállal gyorsíthatjuk. Ezután hideg vizet öntünk bele, ami gondoskodik róla, hogy a hozzávalók ne engedjenek ki magukból több ízanyagot. Különböző zöldfűszerekkel (petrezselyemmel, rozmaringgal, tárkonnyal, oregánóval, kakukkfűvel) és más fűszerekkel (babérlevéllel, borókával, pimiento paprikamaggal) ízesíthetjük tovább az alaplevet.

Korlátlan lehetőségek

Ennyit az alapreceptről. Természetesen másfajta húsokból (például baromfiból és vadhúsból), különféle halakból, páncélosokból (legfőképp homárból) és a legváltozatosabb zöldségekből is készíthetünk alaplevet – csak a fantáziánkon múlik.

Tipp: Ha az alaplevet nem használjuk fel azonnal, néhány napig eláll a hűtőben lezárt üvegben, fagyasztva pedig még tovább, akár jégkockatartóban tárolva is.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból