Terítéken a vad ízek

Kulináris élvezet egyenesen az erdőből: ha intenzív ízekre, zamatos hússzele­tek­re vadászunk, akkor egyértelműen a vaddisznó az igazi befutó. Elsősorban az ősz és a tél a szezonja a kiadós, ínycsiklandó vaddisznó sülteknek, pörkölteknek, és mindegyik garantált bombasiker az étlapokon.

A házi sertés elődjét már évszázadok óta vadásszák és fogyasztják. A faj­tiszta vaddisznó, csak Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. A más országokban — Havaitól Ausztráliáig — élő „vadak” inkább a házi sertés természetbe visszatért leszármazottai vagy keresztezett egyedek. Ezek húsa vilá­gosabb, zsírosabb és az íze sem olyan jó, mint az „igazi” vaddisznóé. A vaddisznók kedvelt élőhelye a sűrű erdő, ahol falkákban élnek. Orrukkal a földet túrva keresik táplálékukat, gyökereket, gombákat, makkot, de férgeket, kukacokat, illetve kukoricát és burgonyát is szívesen fogyasztanak. Mivel mindenevők, ezért könnyen alkalmazkodnak a különböző környezeti körülményekhez. Ezek a fekete-barna csíkos szőrű, vastag bundájú állatok leginkább Európa mérsékelt éghajlati övezetében érzik otthon magukat. Melegebb területeken mind a szőrzetük, mind a bőr alatti zsírrétegük vékonyabb. A hím vaddisznók akár 300, a nőstények 150kg-osra is megnőhetnek.

Vaddisznó malac: porhanyós csábítás

Az egy év körüli fiatal vaddisznót különösen kedvelik a szakácsok és a vadételek szerelmesei. A fiatal példányok húsa különösen porhanyós és tökéletesen illik sütéshez, vagy grillezéshez. Amikor előkészítjük a fiatal állat nagyobb darabjait, a vékony zsírréteget nyugodtan a húson hagyhatjuk, viszont az idősebb vaddisznó esetében ezt érdemes eltávolítani. Az idősebb példányok húsa leginkább dinszteléshez és pástétomok készítéséhez kiváló.

Az igazán ínyencek csak a szép piros, sötétpiros színű húst értékelik. A vaddisznó húsa keményebb, soványabb és sokkal ízletesebb, mint a házi sertés húsa. Ugyanakkor több zsírt tartalmaz, mint más vad, pl. a szarvas. Ezért olyan szaftos a húsa, és valószínűleg ezért nem szárad ki olyan könnyen.

A friss vaddisznóhúst három napig lehet hűtőben, 7°C körüli hőmérsékleten tárolni. Le is lehet fagyasztani, mélyhűtőben hat hónapig eltartható. Ez esetben minden látható zsírt óvatosan el kell távolítani, hogy meggátoljuk az avasodást.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Éjféli falatkák: Sült marhaszelet parmezán kosárban

Tovább

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Tovább

Töltött borjúhús

Tovább

Kenyérmorzsás-paradicsomos csirkemell

Tovább

Kelbimbós csirkecombok

Tovább

Kávés-narancsos kacsamell

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrokaracsony.hu

Ismerd a METRO karácsonyi kínálatát

Meríts ötleteket ünnepi receptjeink közül, ismerd meg karácsonyi praktikáinkat és áruházaink ünnepi kínálatát