Vad csemege

Akár mezőn lőtték, akár gazdaságban tenyésztették, a nyúl vadhúsnak számít, jóllehet a többi vadhústól kinézetében és színében is eltér. Halvány, rózsaszínbe hajló, rendkívül sovány és ízletes húsa igazi csemegének számít az ínyencek számára.

A nyulat tízhetesen vágják. Hossza ebben a korban 35 ̶ 45 centiméter, súlya 1 és 3 kilogramm között mozog. Egy nyúlból ̶ méretétől függően ̶ két-három ételadag hozható ki.

A nyulat leggyakrabban sütve vagy pörköltként fogyasztják. Elkészíthetjük egészben, valamilyen ötletes töltelékkel feldobva, illetve használhatjuk a combját és a gerincét. A kevésbé húsos részeket, így a lapockákat és a lábszárakat, szószként vagy töltelékként dolgozhatjuk fel. Számos nyúlragu-recept is létezik. Sertéshússal kombinálva gyakran pástétomokhoz is felhasználják. Vannak, akik a nyúlbelsőségeket (szív, máj, vese) is kedvelik.

Ha nyúlból készült ételt akarunk készíteni, mindenképp legyenek kéznél friss zöldfűszerek. A rozmaring, a kakukkfű, a tárkony és a petrezselyem tökéletesen kiemelik a nyúlhús ízét. A mediterrán vidékeken fokhagymával és paradicsommal dolgozzák fel, de népszerűek a vörösborral és a különféle gyökérzöldségekkel készülő nyúlpörköltek is. Klasszikus fogás a mustárban pácolt nyúl.

TUDTA?

A nyúl eredeti élőhelye Észak-Afrikában és az Ibériai-félszigeten volt. Az őskorban terjedt el Európa Pireneusokon túli területein. Ma már Ausztráliában, Új-Zélandon, sőt Dél-Amerika déli részén is élnek nyulak. Több mint száz különböző fajtáját tenyésztik.

HOGYAN LESZ SZAFTOS A NYÚLHÚS?

A legjobb minőségű hús sem élvezhető, ha kiszárítjuk. A nyúlhús esetében fokozottan fennáll ennek a veszélye, a nyulak ugyanis rendkívül mozgékony állatok, ezért nagyon kevés zsír rakódik le a szervezetükben. A hús kiszáradását több módszerrel is megakadályozhatjuk.

Az egyik a bardírozás: sütés előtt a húst körbetekerjük vékony, zsíros szalonnaszeletekkel. Ha szükséges, akár sütőzsinórral is átköthetjük. A szalonna nemcsak a kiszáradástól védi meg a húst, de az íze is jól megy a nyúléhoz. Lehetőleg ne füstölt szalonnát használjunk, mert az elnyomja az ízét; bár a kiszáradástól az is véd. Hogy maga a nyúlhús is ropogósra és barnára süljön, nem sokkal a sütés vége előtt vegyük le róla a szalonnát.

Választhatjuk azt a módszert is, hogy sütés közben gyakran locsolgatjuk a húst a saját szaftjával. Fontos megjegyezni, hogy a túl gyors pirítás rengeteg folyadékot von ki a húsból, ami ezért gyorsan kiszárad. Érdemes közepes lángon sütni.

Bereznay Tamás tippje: A jól letakart nyúlhús három napig marad friss a hűtőszekrényben. Fagyasztva hónapokig eláll.

Receptek

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Bárány csülök, magvas, narancsos tabuleval (menta, koriander)

Tovább

Sertésszűz, édeskömény veloutéeval, céklás rizottóval

Tovább

Éjféli falatkák: Sült marhaszelet parmezán kosárban

Tovább

Sertéshúsos pite bárányhús filével

Tovább

Töltött borjúhús

Tovább

Kenyérmorzsás-paradicsomos csirkemell

Tovább

Kelbimbós csirkecombok

Tovább

Kávés-narancsos kacsamell

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrokaracsony.hu

Ismerd a METRO karácsonyi kínálatát

Meríts ötleteket ünnepi receptjeink közül, ismerd meg karácsonyi praktikáinkat és áruházaink ünnepi kínálatát