Finomság hidegen, melegen

A húsos piték még a rutinos szakácsokat is kihívás elé állítják, de ha nem riad meg a feladattól, biztosan elkápráztatja majd a vendégeit. Tudásra, képzelőerőre és szeretetre is szüksége lesz, ha sikerrel akar járni, de fáradozását pótolhatatlan élmény fogja koronázni.

A nyugat-európai konyhákban a linzertésztába sütött, darált (vagy apróra vágott) és fűszerezett húsból (vagy halból) készült tölteléket nevezik pitének. Szeletelve, melegen vagy hidegen tálalják. Ez eddig nem tűnik bonyolultnak, a nagy képzelőerővel megáldott szakácsok azonban számtalan kivitelben kelthetik életre az egyszerű alapkoncepciót. Linzertészta helyett például használhatnak leveles vagy kelt tésztát. A klasszikus tölteléket pedig helyettesíthetik egy felkockázott húsból készült raguval. Sőt a húst vagy a halat is kiválthatják más alapanyagokkal, például zöldségekkel vagy gyümölcsökkel.

A pite úgy készül, hogy egy fém kenyérsütő- vagy terrineforma szélére rátapasztjuk a tésztát, majd beleöntjük a tölteléket. Sokan egy nagyobb darab húst, például bélszínt is elhelyeznek a töltelék közepén. A tölteléket tésztával lefedjük, de fúrunk bele néhány lyukat („kéményt”), hogy a sütés közben keletkező gőz el tudjon távozni. Ezután a pitét közepes tűzön sütőben megsütjük, amíg a külseje aranybarna, kissé ropogós nem lesz.

A piték többségét melegen és hidegen is fogyaszthatjuk. Ha hidegen akarjuk tálalni, sütés után várjuk meg, amíg a pite kihűlt, majd a kéményeken keresztül töltsük fel a süteményben keletkezett réseket lekvárral vagy gyümölcsízzel. A pite így robusztusabb lesz, és könnyebben fogjuk tudni felszeletelni. Nemcsak gyümölcsízt használhatunk: zselatin hozzáadásával szinte bármilyen jóízű folyadékból (borból, gyümölcsléből, alaplevekből) finom zselét készíthetünk.

Finom különbségek

A pite legközelebbi rokona a terrine. Két alapvető különbség van köztük: a terrine-eket mindig hidegen tálaljuk, és nem töltjük tésztába, a tölteléket „meztelenül”, porcelán vagy fém formában sütjük meg. A rissole a fasírthoz hasonló, zsiradékban kisütött töltelékgolyó, de sós és édes is lehet. A galantin lengyel eredetű, hideg előételként felszolgált töltött hús: van, amikor egy egész állatot (jellemzően szárnyast), van, amikor valamilyen nagyobb darab húst (például lapockát) töltenek meg. A kisebb töltött húsokat (például töltött csirkecombot) sok helyütt ballotinnak nevezik. A timbale ugyancsak tészta nélkül, magas falú, vödörszerű edényben kisütött töltelék.

TUDTA?

Az emberiség régóta készít a pitéhez hasonló ételeket. Mai formája a középkori Franciaországban alakult ki. Eleinte a nemesség eledele volt, és csak a pékek céheinek tagjai süthették. Ez a jog a francia forradalomig maradt meg. Ekkor terjedt el a fogás az ország határain túl is.

Jó helyen a menüben

A klasszikus menüsorban a meleg pite előételként, a hideg pite a főfogást megelőző átmeneti fogásként szerepel. Az édes – gyümölcsös vagy diós – pitéket desszertként tálalják.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból