Terítéken a vad ízek

Kulináris élvezet egyenesen az erdőből: ha intenzív ízekre, zamatos hússzele­tek­re vadászunk, akkor egyértelműen a vaddisznó az igazi befutó. Elsősorban az ősz és a tél a szezonja a kiadós, ínycsiklandó vaddisznó sülteknek, pörkölteknek, és mindegyik garantált bombasiker az étlapokon.

A házi sertés elődjét már évszázadok óta vadásszák és fogyasztják. A faj­tiszta vaddisznó, csak Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos. A más országokban — Havaitól Ausztráliáig — élő „vadak” inkább a házi sertés természetbe visszatért leszármazottai vagy keresztezett egyedek. Ezek húsa vilá­gosabb, zsírosabb és az íze sem olyan jó, mint az „igazi” vaddisznóé. A vaddisznók kedvelt élőhelye a sűrű erdő, ahol falkákban élnek. Orrukkal a földet túrva keresik táplálékukat, gyökereket, gombákat, makkot, de férgeket, kukacokat, illetve kukoricát és burgonyát is szívesen fogyasztanak. Mivel mindenevők, ezért könnyen alkalmazkodnak a különböző környezeti körülményekhez. Ezek a fekete-barna csíkos szőrű, vastag bundájú állatok leginkább Európa mérsékelt éghajlati övezetében érzik otthon magukat. Melegebb területeken mind a szőrzetük, mind a bőr alatti zsírrétegük vékonyabb. A hím vaddisznók akár 300, a nőstények 150kg-osra is megnőhetnek.

Vaddisznó malac: porhanyós csábítás

Az egy év körüli fiatal vaddisznót különösen kedvelik a szakácsok és a vadételek szerelmesei. A fiatal példányok húsa különösen porhanyós és tökéletesen illik sütéshez, vagy grillezéshez. Amikor előkészítjük a fiatal állat nagyobb darabjait, a vékony zsírréteget nyugodtan a húson hagyhatjuk, viszont az idősebb vaddisznó esetében ezt érdemes eltávolítani. Az idősebb példányok húsa leginkább dinszteléshez és pástétomok készítéséhez kiváló.

Az igazán ínyencek csak a szép piros, sötétpiros színű húst értékelik. A vaddisznó húsa keményebb, soványabb és sokkal ízletesebb, mint a házi sertés húsa. Ugyanakkor több zsírt tartalmaz, mint más vad, pl. a szarvas. Ezért olyan szaftos a húsa, és valószínűleg ezért nem szárad ki olyan könnyen.

A friss vaddisznóhúst három napig lehet hűtőben, 7°C körüli hőmérsékleten tárolni. Le is lehet fagyasztani, mélyhűtőben hat hónapig eltartható. Ez esetben minden látható zsírt óvatosan el kell távolítani, hogy meggátoljuk az avasodást.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból