lila káposzta

Lila káposzta, az őszi-téli szezon vitaminforrása

Bár már az ókori rómaiak is ismerték és szerették, ma mégis sokan kerülik, pedig napjainkban igazi „superfood”-ként funkcionál a káposzta. Magas C-vitamin tartalma és jótékony élettani hatásai miatt pedig minél többet kellene fogyasztanunk.

A káposzta mindig is a magyar gasztronómia meghatározó eleme volt. A régi paraszti kultúrában hetente egyszer-kétszer biztosan az asztalra került, mert változatosan elkészíthető, olcsó és nagyszerű vitaminforrás. Gondoljuk csak a káposztás cvekedlire, a székely káposztára, a toros káposztára vagy a töltött káposztára. A lila káposzta sem  volt ez alól kivétel.

Fogyasztásával serkenthetjük az agyműködést, megelőzhetjük az Alzheimer-kór kialakulását, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, emésztést javító, immunerősítő hatása miatt is érdemes fogyasztanunk és nem utolsó sorban az őszi-téli időszakban-igen jó fagytűrő képességének köszönhetően egész télen kapható vitaminforrás. Részt vesz a sejtek regenerációjában és védelmében és segíti a máj méregtelenítését is. Magas rosttartalmának köszönhetően a székrekedés jó ellenszere lehet és megakadályozza a vérrögök képződését, így agyvérzés megelőzésére is jó.

A káposzta – a lila káposzta is – a fogyókúrázók nagy barátja is, mert alacsony kalóriatartalommal rendelkezik és hamar teltség érzetet okoz. De izomfájdalmakra, izomlázra is kitűnő ellenszer, mert magas tejsav tartalmával segít regenerálni az izmokat. Reumás és köszvényes fájdalmak enyhítésére is alkalmazható, antioxidáns tartalma miatt pedig csökkenti a bőr öregedését. A káposzta nagyszerű B6-, B2-, B1- és A- vitamin forrás, valamint jelentős mennyiségű folsav, kálcium, magnézium, kálium, illetve kisebb mennyiségű cink, vas, mangán található benne, ezzel pedig valóban kiváló vitaminforrás az amúgy sivár téli zöldség kínálatban.

Egész télen tárolható pincében, veremben 2-3 C°-on, de azt tudni kell, hogy tárolás közben 20%-kal csökken a C-vitamin tartalma, így érdemesebb frissen venni és fogyasztani.

Számtalan változatos étel készíthető belőle, a legismertebb elkészítési módja a párolt káposzta, melyet leginkább kacsa vagy libacomb mellé köretként szoktunk fogyasztani. Azt a rengeteg vitamint, ami megtalálható benne azonban legkönnyebben saláta formájában vihetjük be belőle, így almával, sárgarépával és joghurtos öntettel elkészítve ízletes fogyókúrás étel lehet, melyet tetszőlegesen egészíthetünk ki még más hozzávalókkal is. Ha szeretjük a savanyúságot, készíthető ecetes káposzta, hagyma, 10%-os ecet, só, kömény, bors és cukor hozzáadásával. Kísérletező kedvűeknek ajánljuk kipróbálásra a vegán vöröskáposzta fasírtot, és így a káposzta át is került köretből főétel kategóriába. Ugyanilyen egzotikusan hangzik a lilakáposzta krémleves, melynek fantasztikus lilás színe miatt garantáltan nagy sikere lehet – pláne nőneműek körében. Szuper receptek itt találhatóak!

Vásárláskor figyeljünk, hogy mindig a hibátlan, nem összeszáradt levelű, élénk színű (padlizsán lila, világosabb lila), de nem túl sötét (már-már fekete) színben játszó káposztát vegyük meg. A kisebb méretű fejek édesebbek lehetnek. Ha a felső levél sérült, azt csak válasszuk le és az alatta lévő fényes, sértetlen rétegeket vágjuk fel. És egy kis érdekesség még zárásképépp, hogy sötét vörös vagy lila színét az antocián adja, amely a talaj PH értékétől függően változhat. Savasabb talajon lilásabb, lúgosabb talajon zöldes – sárgásabbak a káposzta levelei.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból