mangalica

Magyarország göndör büszkesége: a mangalica

A mangalica Magyarországon őshonos, törvényileg védett sertésfajta. Létezését sok legenda övezi, így íme pár történet a kialakulásáról, elterjedéséről.

A törökök kiűzése utáni években, a 17. század folyamán Magyarországon rendkívül alacsony volt a sertésállomány száma, mivel a török nép vallási okok miatt egyáltalán nem fogyasztott sertést. A sertéstenyésztés- és hajtás a 18. század során Felföldről és Erdélyből egészen az Alföldön át a Kisalföld térségéig terjedt. Az évek múlásával a mangalica kereskedelem egyre nagyobb méreteket öltött, és Ausztriától kezdve, Horvátországon át egészen Szerbiáig is eljutottak ezek a tenyészállatok. Miközben a nagyobbnál nagyobb kondákat hajtották, az állatállományból folyamatosan le-le morzsolódott pár egyed – felvásárlás vagy lopás útján – és így végezetül a vaddisznó és a korábban őshonos bakonyi- és szalontai fajták keveréséből létrejött a mangalica faj. Az így létrejött a sertésfaj olyan sikert aratott, hogy a 19. század elejére már teljesen kiszorította a bakonyi- és szalontai sertéseket, és egyeduralkodó sertésfajtává vált a piacon. A mangalicát ezután rendszeresen párosították más fajtákkal az előnyös tulajdonságok és képességek fejlesztésének okán, de a mangalica külső jegyei így is mindenhol jellegzetesek maradtak.

A mangalica külseje utánozhatatlan: feltűnően göndör, gyaluforgászerű, dús szőke szőrrel borított, testalkata zömök, lábai rövidek. A szőrvastagság nyáron vékonyabb, télen sokkal vastagabb, durvább, szálkásabb jellegű. A malacok születésük után csíkosak, majd ez a későbbiek során eltűnik róluk.

A mangalica sertésnek több fajtája is elterjedt Magyarország lankáin. Az úgynevezett szőke mangalica a leggyakrabban előforduló fajta, remekül alkalmazkodik a kül- és beltéri körülményekhez egyaránt. A fecskehasú mangalica hasa szőkés, háta pedig fekete színekben pompázik, mokány, zömökebb, ám annál gyorsabb típus. A fekete mangalica sajnos az 1900-as évek folyamán teljesen kipusztult, mivel sokkal kevésbé volt ellenálló az őt utolérő viszontagságokkal szemben. Igen ritka esetekben, főként hegyvidéki-dombsági területeken találkozhatunk a vadas mangalica típussal, illetve az időközben átalakult vörös-mangalica sertéssel. Egyetlen külföldi rokona a mediterrán eredetű iberico sertés.

Rendkívül elterjedt az a közhiedelem, mely szerint a mangalicasertés húsa és zsírja jóval egészségesebb más állatokéhoz mérten. Sajnos le kell lomboznunk mindenkit, aki ebben a reményben vásárol mangalicát az otthoni hűtőbe: semmilyen kutatás vagy tényállás nem támasztja alá ezt a vélekedést: a mangalica húsa és zsírja ugyanolyan magas koleszterin-tartalmú, mint bármely más hízósertés társának. Mivel a mangalicasertés izomközi zsírtartalma igen magas és szépen márványozott, ez különösen jó ízt kölcsönöz az állat húsának és zsírjának. A márványozottság pedig a hús minősége szempontjából különösen jelentős: ez teszi ugyanis olyan utánozhatatlanul ízletessé a tányérunkra kerülő steak szeletet. A fent említett okokból kifolyólag ez a sertésfajta különösen alkalmas magas minőségű szalámi vagy szalonna előállításához.

Magyarországon 2008 óta megrendezésre kerül a Mangalica Fesztivál, mely osztatlan sikere nyomán két évvel később már országos méreteket öltött. Az ország szinte minden vidékéről érkeznek tenyésztők a fesztiválra, és jobbnál jobb mangalicatermékekkel, sajtokkal és egyéb tejtermékekkel látják el az érdeklődő publikumot.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból