pulyka

Amerika kedvence: a pulyka

A következő sorokban az amerikaiak tradícionális hálaadási vacsoráinak sztárja, a pulyka kerül nagyon részletes bemutatásra.

A pulyka a tyúkalakúak rendjébe, azon belül is a fácánfélék családjába tartozó nem. Sokéves kutatások bebizonyították, hogy csak és kizárólag az amerikai kontinens területén találtak a vadpulyka eredetére utaló nyomokat, így bátran kijelenthetjük, hogy a pulyka Észak-Amerikában őshonos állat. Ezen belül is a mexikói völgyektől egészen a kanadai tóvidékig hosszában, valamint a Sziklás-hegységtől az Atlanti-óceánig terjedő területet is meghódította ez a madárfaj. Az észak-amerikai vadpulyka háziasított változata a házi pulyka, melynek rengeteg alfaja alakult ki, sőt mi több, vadon élő társaikkal történő keresztezésükből további számos fajta jött létre az idők során. Említhetjük itt többek között a mexikói, kelet-amerikai, floridai, Moore-féle, vagy akár a Rio Grandei pulykát, de akár szemezgethetünk a még izgalmasabb példányok közül is: a virginiai hópulyka, akárcsak az Empire White elnevezésű angolszász nemesített fajta is létező családtagok. Háziasításának történetét a mexikói indiánokhoz kötik, míg Európa területére feltehetőleg a spanyol hódítók hozták el ezt a madarat. Magyarországra valószínűleg török közbenjárással jutott el. Ezen a fajon belül is léteznek olyan példányok, amelyek alapvetően az árutermelés és a kereskedelem szempontjából játszottak fontos szerepet. Ilyen volt például a bronzpulyka vagy a rézpulyka, amelyeket ma már inkább gyönyörködés okán szaporítanak, mivel immár a védett állatok csapatát erősítik.

Nyilván senkit nem ér a meglepetés erejével, ha azt mondjuk, hogy a pulyka egy alapvetően nagy testtömegű, termetes madár, igen erőteljes testfelépítéssel. A háziasítás során a mellrésze egyre szélesebbé, míg termete inkább robosztussá vált. A vad- és a háziasított példányok között csupán az a különbség, hogy a felhasználás mivoltjából fakadóan a vadpulyka sokkal karcsúbb testalkattal rendelkezik.

A pulykához köthető legelterjedtebb hagyománykör egészen biztosan Amerikában honosodott meg a Hálaadás ünnepéhez kapcsolódóan. A történet szerint a 17. század elején Amerikába érkező telepesek első komoly vadászzsákmánya a pulyka volt, így az ünnepi asztalra főfogás gyanánt már évszázadokkal ezelőtt is a sült pulyka került. Az Egyesült Államokban a Hálaadás az egyik legjelentősebb ünnepnek számít, így a házi pulyka ünnepi státusza elvitathatatlan. Mindemellett ma is élő tradíció, hogy Hálaadáskor két pulyka úgynevezett „elnöki kegyelemben” részesül, vagyis megmenekül a rá váró veszedelmektől. Ezt elsőként J. F. Kennedy vezette be az 1960-as években, de a sor azóta is megszakítás nélküli. A Hálaadás az USA-ban a karácsonyi szezon kezdetét is jelzi, mivel november negyedik csütörtökén tartják a köznyelvben csak „Turkey Day” avagy „T-Day”-ként emlegetett pulykanapot – ezen a napon a Hálaadás-napi vacsora főfogásaként egészben sült pulyka kerül az asztalokra sok-sok ízletes körettel és desszerttel egyetemben: áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, édesburgonya, majd ínycsiklandozó sütőtökös pite. Receptekért kattintson IDE!

A pulyka könnyen és sokféleképpen elkészíthető fogás akár hétköznapi, akár ünnepi asztalról beszélünk: készíthetünk fokhagymás pulykaszárnyakat, gesztenyével töltött pulykaroládot, kijevi fűszervajas pulykamellet, határ a csillagos ég. Akárcsak Amerikában, úgy kis hazánkban is széles skálán elérhetőek azok a fent említett alapanyagok, köretnek való finomságok, amelyek igazán izgalmassá tehetnek egy vasárnap, családi vagy baráti körben töltött ünnepi pulykavacsorát.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból