Eperdesszertek

A tavaszi édességkészítés nehezen képzelhető el eper nélkül. Ebből a népszerű gyümölcsből számtalan meg-megújuló desszertet varázsolhatunk. Lepje meg a vendégeit szokatlan kreációkkal, és mutassa be új oldaláról a jól ismert epret!

ÉDES, PIROS SZUPERSZTÁR

Az eper egyik legvonzóbb tulajdonsága kétségkívül a halvány- és élénkvörös árnyalat közötti színe. Ezt számos játékos módon használhatjuk ki a desszertkészítés során. A szín azonban nincs összefüggésben a gyümölcs édességével: az élénkvörös árnyalat nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyümölcs mézédes is. Sőt ma már fehér eperváltozatok is léteznek, amelyek épp olyan édesek, mint piros unokatestvéreik. Az eper minőségét alapvetően a betakarítás időpontja határozza meg, mert a leszedés után már nem érik tovább. Értelemszerűen akkor a legfinomabbak, ha mindenhol pirosak, és sehol sem maradt rajtuk zöld folt. Ha narancs- vagy citromlével kombináljuk az epret, még édesebbnek érezzük az ízét.

Gálicz István tippje!

Soha ne távolítsa el az eper szárát és leveleit mosás előtt, mivel azok nélkül a gyümölcs megszívja magát vízzel, és elveszítheti az ízét.

Csak óvatosan!

Az eper zamata sajnos gyorsan elillan, a szedés után rövid időn belül elkezd romlani a minősége, ezért érdemes hamar elfogyasztani. Mivel az összenyomódásra igen érzékeny gyümölcsről van szó, lehetőleg ne halmozzunk sokat egymásra, és a sérült darabokat mindig válogassuk ki, nehogy elkezdjenek penészedni.

Frissítően könnyű: az eper cukortartalma alacsony, 100 gramm gyümölcs alig 32 kalóriányi energiát tartalmaz, ellenben bővelkedik B és C vitaminban, A provitaminban, vasban és folsavban.

Gálicz István tippje!

Dekorálja a desszertjeit ehető virágokkal! Akár friss, akár szárított virágokat használ, remekül illenek a természetes ízek közé. Próbálja ki az ibolyát és bodzavirágot!

TÖKÉLETES KOMBINÁCIÓK

Ha eperdesszertet készítünk, a legelső dolog, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk kiemelni legjobban a gyümölcs ízét és színét. Élénkpirosságát például kitűnően kiemelhetjük, ha fehér kiegészítőkkel kombináljuk. Zsírszegény tejszínnel, egy világos krémmel vagy habbal látványos desszerteket alkothatunk. Ezzel szemben, ha csokoládét használunk, robosztus vörös-barna párosítást kapunk. Ha magvakkal vagy ropogós süteménnyel, keksszel tálaljuk az epret, szépen ellenpontozzuk a gyümölcs lágy állagát, és izgalmasabbá tesszük a falatot. Szokatlan hatást érhetünk el, ha a nehezebb ételekhez megszokott zöldfűszerekkel, például bazsalikommal kombináljuk. Akik szeretnék, hogy a desszertjük „ütős” legyen, különféle krémekben és mousse-okban rummal vagy zamatos gyümölcspárlattal támogathatják meg a gyümölcsös alapízt.

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból