Induljon édesen a nap!

A friss gyümölcs ízét és illatát őrizheti meg egy üvegbe zárva, ha úgy dönt, hogy belevág a lekvárfőzésbe. Akár a reggeliző asztalon, akár süteménybe sütve használja fel, a dzsemek és gyümölcsízek egész évben visszaidézik a nyár hangulatát.

Legyen kreatív akkor is, amikor gyümölcsöt tesz el! Fűszerekkel (például vaníliával és kakukkfűvel), magvakkal (mondjuk dióval vagy mandulával, de akár pikáns fenyőhajtással) is gazdagíthatja a gyümölcs alapízét. Jó kiegészítője a lekvároknak a whisky, a sherry és a vörösbor is, de figyeljünk rá, hogy az italt csak főzés után töltsük az edénybe, különben elpárolog. Divatosak az édeset a csípőssel kombináló kreációk is: a gyömbér, a chili, a vöröshagyma, a torma és a paprika is izgalmas párosítást alkot a naranccsal, a bogyós gyümölcsökkel, a lime-mal és a cseresznyével.

Befőzőcukorral gyorsan és biztosan

Sohasem volt annyira könnyű friss gyümölcsöt vagy gyümölcslevet eltenni, mint ma a befőzőcukor használatával. Ez a termék a cukor mellett tartalmaz pektint is – ez az anyag felel a zselésedésért –, valamint némi citromsavat vagy borkősavat. Többféle befőzőcukor is kapható attól függően, hogy milyen arányban kell keverni a gyümölccsel. Az 1:1-es változatnál egy kiló gyümölcshöz egy kiló befőzőcukor, a 2:1-esnél egy kiló gyümölcshöz fél kiló befőzőcukor, a 3:1-esnél másfél kiló gyümölcshöz fél kiló befőzőcukor szükséges. E termékek használatával a lekvár gyümölcsösebb ízű és kevésbé édes lesz, ami különösen a cukorbetegségben szenvedőknek előnyös. Fontos: mindig kövessük a csomagoláson szereplő utasításokat!

A gyors befőzés titka a gondos előkészítés

Mossuk meg, majd ha szükséges, hámozzuk meg és magozzuk ki a gyümölcsöt, és már készen is állunk a befőzésre. Akik darabosan szeretik a lekvárt, aprítsák fel a gyümölcsöt, akik folyósabban, pürésítsék. Ezután két-három óráig hagyjuk összeállni a cukrot a gyümölccsel, mielőtt feltesszük főni. Használjunk nagy edényt, és csak félig töltsük meg, mivel sok hab képződhet a főzés közben. Érdemes folyamatosan rajta tartani a szemünket, és gyakran kavargatni.

Zselépróba: az igazság pillanata

A főzési idő vége felé végezzük el a zselépróbát: tegyünk egy kanálnyi lekvárt egy hideg tányérra. Ha pár másodpercen belül megdermed, elkészültünk a lekvárral. Ha gyümölcsízt készítünk, úgy végezzük el a próbát, hogy néhány cseppnyit üvegbe csöppentünk, és hideg vizet öntünk rá. Ha az íz egyben marad, és a víz aljára süllyed, készen vagyunk. Ha nem akar megdermedni a lekvár vagy az íz, akkor adjunk hozzá egy kis citromlevet vagy cukor-pektin keveréket.
Mielőtt üvegbe töltjük, fölözzük le a habot a lekvár tetejéről. Ezután töltsük a még forró lekvárt befőttes üvegekbe csaknem a tetejéig, és zárjuk le szorosan. A csavaros tetejű üvegek a legjobbak, de ne legyenek túl nagyok, mivel a kisebb üvegekben gyorsabban megdermed a lekvár.

Gálicz István tippje: A receptekben megadott súlyok a már előkészített gyümölcsre vonatkoznak, ezért mindig hámozás és magozás után mérjük le, hogy megfelelő legyen a gyümölcs és a cukor aránya.

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból