Kulináris játszótér

Színes, a tetején gyümölcsös, az alján könnyed és ropogós. Egy tálca gyümölccsel megrakott tortácska éppúgy megállja a helyét nyári és egzotikus desszertként, mint egy csésze gőzölgő kávé vagy tea mellett. Ha elég kreatívak vagyunk, mindig újabb és újabb kompozíciókkal vívhatjuk ki vendégeink csodálatát.

Alapok: klasszikus linzertésztát a tortaformába!

Gyümölcstortácskákat komponálni izgalmas időtöltés a nagy képzelőerővel megáldott szakácsoknak. Nyúljon bátran a különböző gyümölcsökhöz, variálja kedvére a krémeket és a tésztákat, és önből is kreatív tortatervező válhat. A ’tarte’ típusú tortáknak és változataiknak az alapja a linzertészta. A könnyed és ropogós tészta titka, hogy a hideg hozzávalókat gyorsan keverjük össze (akár kézzel, akár kézi mixerrel), és hűtsük le sütés előtt. A tésztát tekerjük fóliába, és tegyük hűtőbe 1-2 órára, mielőtt kinyújtjuk, és beleillesztjük a formákba. Így lesz tökéletes az íze és az állaga. Ha el akarjuk kerülni, hogy a gyümölcs és a krém felpuhítsa a linzertésztát, akkor süssük elő (más néven: vakon sütés). Illesszük a tésztát a tortaformába, villával szurkáljuk meg (így megakadályozhatjuk, hogy légbuborékok képződjenek), és béleljük ki sütőpapírral. Tegyünk rá hüvelyeseket – borsót vagy babot –, hogy a súlyukkal lenyomják a tésztát, majd süssük elő 12 percig 180°C-on. Ezután szedjük le róla a hüvelyeseket és a sütőpapírt. Az eredmény egy elősütött tészta, amit aztán a gyümölcsökkel együtt készre süthetünk.

Nyűgözze le a vendégeit korszerű tálalással!

Variáljon négy összetevőt a maximális élvezetért!

Tészta – ízletes alapok

A klasszikus linzertészta mellett más tésztaféléket is kombinálhatunk gyümölccsel és krémekkel. A hűtött vagy fagyasztott leveles tészta előnye, hogy gyorsan és könnyen feldolgozhatjuk. Igen légies, és tökéletes választás, ha a süteményünket innovatív formában szeretnénk tálalni. Újszerű külsőt kölcsönözhet a tortácskáknak a piskótatészta is. Habosra vert tojásfehérjével különösen könnyeddé tehetjük ezt a tésztafajtát.

Krémek és társaik – finom kiegészítők

A gyümölcsös tortácskák titka, hogy a kiválasztott gyümölcsöt a jól megválasztott krémalappal párosítjuk. Ez lehet túró vagy valamilyen sodó (például vanília vagy mandula), de akár közepesen zsíros tejföl, mascarpone vagy crème-fraîche is. A recepttől függően a krém lehet lágyabb vagy sűrűbb (például zselatin hozzáadásával). Ha nem szeretnénk semmivel elnyomni a gyümölcs ízét, használhatunk egyszerű cukormázat is.

Színes gyümölcsök – a főszereplők

A tortácskát megkoronázó gyümölcs kiválasztásában szabad kezet kap a szakács: bármilyen színű, ízű és méretű gyümölcsöt felhasználhat. A kisebbeket egészben, a nagyobbakat darabolva vagy szeletelve használjuk fel. Sőt, ha igazán korszerű desszertet akarunk tálalni, akár pürét is készíthetünk a kiválasztott gyümölcsből.

Díszítés – az ízek csúcsa

Aprócska tortakölteményünket számtalan módon díszíthetjük. Meghinthetjük finoman porcukorral, tehetünk rá habcsókot vagy csokoládédíszt. A dió vagy a grillázs ropogóssá, a mentalevél frissé teszi a desszertet. Nem járunk rosszul a citrusfélék, például a narancs vagy a lime héjával sem.

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból