Süti gyorsan és könnyen

Érnek a gyümölcsök, ideje sütni belőlük valami finomat! Érett gyümölcsök könnyű tésztában – mi mással lehetne könnyebben elviselni a múló nyarat? Akár a délutáni teához, akár desszertként fogyasztjuk, egy gyümölcsös sütemény mindig garantálja a jó hangulatot. Főleg, ha egyenesen a sütőből kivéve tálaljuk.

Ha valami annyira finom és egyszerűen elkészíthető, mint egy-két tepsi gyümölcsös piskóta, akkor nem csoda, ha a vendégek és a konyhában szorgoskodók is egyformán rajonganak érte. Csak kivesszük a sütőből, felkockázzuk, és már ehetjük is! A klasszikus piskótához bőven elég, ha rászórjuk a gyümölcsöt a tésztára, és már mehet is a tepsi a sütőbe. A szilvás lepény a nyárutó igazi slágere, különösen, ha friss tejszínhabbal tálaljuk. A ropogós alma szintén megannyi formában jelenhet meg a tepsiben.

A tészta és a gyümölcs kombinációját számtalan más alapanyaggal dobhatjuk fel. Pudingkrémmel vagy közepes zsírtartalmú tejszínnel tehetjük krémesebbé a tésztát. A különféle díszítések – csokoládéforgács, mandula, dió, porcukor, mák, habcsók – pedig az ízükön túl még különleges textúrát is kölcsönöznek a gyümölcsnek.

Fűszerekkel izgalmasabb!

Az évnek ebben a szakaszában se szeri, se száma a tepsibe kívánkozó gyümölcsöknek: nektarin, piros és fekete ribizli, cseresznyeszilva, sárgabarack, alma, körte, szilva, egres – külön-külön vagy akár keverve is. Harmonikusabbá, frissebbé tehetjük a süteményt különböző fűszerekkel: vaníliával, fahéjjal, szerecsendióval, lime-mal, mentával. Nemcsak színesebbé varázsolja a süteményt, ha vegyesen tesszük a tésztára a gyümölcsöket, hanem izgalmasabbá is, hiszen így a felvágás után minden egyes kockában többféle íz keveredik. A süteményt éles késsel vágjuk egyforma kockákra, és a lehető legfrissebben tálaljuk.

Mindennek az alapja: a tészta

Tepsis süteményt többféle tésztából is készíthetünk. Szilvához és almához hagyományosan a kelt tészta volt népszerű – az így készült süteményt általában lepénynek hívjuk. Hogy a lédúsabb gyümölcsök ne áztassák el, keverhetünk a tésztához egy kis étkezési keményítőt vagy búzadarát, esetleg bekenhetjük tojásfehérjével, mielőtt rátesszük a gyümölcsöt. A kelt tészta egyszerűbb alternatívája a túrós olajos tészta. A liszt, sütőpor, túró, olaj és cukor keverékével a kezdők is könnyen elboldogulnak. Édes süteményekhez mindig semleges ízű olajat, például repceolajat használjunk! A piték alapanyagához, a linzertésztához időre van szükség, ezért akár a sütés előtti napon is előkészíthetjük. Érzékeny tésztatípus, óvatosan kell nyújtani, nehogy összetöredezzen. Mivel a gyümölcs önmagában nem marad meg rajta, valamilyen krémet, például túrót, vaníliát, mascarponét is be kell vetnünk; a gyümölcsöt erre szórjuk vagy rakosgatjuk.

Gyors és utánozhatatlan: a piskótatészta

Tepsis süteményt piskótatésztából süthetünk a leggyorsabban és legegyszerűbben. Könnyedségét a habverővel vagy a kézi mixerrel alaposan felvert tojásnak köszönheti. Az első lépés, hogy a vajat, a cukrot és a tojást jól összekeverjük. Minél habosabbra verjük a keveréket, annál könnyebb lesz a tészta. Csak a végén szitáljuk rá a lisztet és a sütőport, így nem lesz ragadós. A hagyományos receptben nincs sütőpor, de a használatával megkönnyítjük a dolgunkat. Fontos azonban, hogy jól elkeverjük a liszttel! Különösen légies lesz a piskótatésztánk, ha kétharmad rész liszthez egyharmad rész étkezési keményítőt keverünk. Kakaó hozzáadásával sötét színű tésztát is készíthetünk.

A jól elkevert tésztát egyenesen a tepsibe tesszük. Rápakoljuk a gyümölcsöket, melyek egy része vagy akár az összes belesüllyed a tésztába. Ne legyenek túl nagyok a gyümölcsök: az almát és a körtét kockázzuk fel, a szilvát vágjuk félbe, csak a bogyós gyümölcsöket hagyjuk egészben.

És ne feledjük: a piskóták a sütés napján a legfinomabbak, ezért érdemes frissen fogyasztani őket.

Bereznay Tamás tippje: Valamennyi hozzávalónak azonos hőmérsékletűnek kell lennie, hogy jól elkeveredjenek. Időben vegyük ki tehát a hűtőből a vajat és a tojást! Ha túl hidegek, a tészta összeállhat. Ha ilyen baleset történik velünk, tegyük az edényt meleg vízbe, és gyúrjuk a tésztát addig, amíg újra egyenletes nem lesz.

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból