
Sütőtök pite – Narancsszínű ízbomba
Amerikában a hálaadás és a halloween nem lenne ugyanaz sütőtök nélkül: a sütőtök pite az ünnepi menü elválaszthatatlan édessége. Ebből is látszik, hogy ez a ragyogó narancssárga gyümölcs desszertként is hatalmas népszerűségnek örvend.
A sütőtök az őszi örömök szimbóluma. Közép- és Dél-Amerikából származik, ez a világ egyik legrégebben termesztett növénye. Északabbra is népszerű, hiszen főszerepet játszik az észak-amerikai konyha legismertebb klasszikus desszertjeként. A sütőtök pite csodálatosan krémes és fűszeres töltelékével a gyümölcs édes oldalát mutatja meg. Különösen halloweenkor, számtalan sütőtök ízesítésű specialitás kerül az ünnepi asztalra – a fagylalttól a palacsintán át egészen a sütőtök ízű latte-ig, vagy akár sütőtök sörig. De semmi nem ér fel a házi készítésű, friss hozzávalókból készült sütőtök pitével!
Az ízletes, töltött pite lelke a sütőtökpüré, ami e csodás desszert ízét és színét adja. Különböző fajta sütőtökökből készülhet – például, a narancssárga Hokkaido tökből (óriási előnye, hogy nem kell meghámozni), pézsmatökből vagy vajdió tökből. Bármelyik fajtát is használjuk, miután a magokat eltávolítottuk, a tököt puhára főzzük. Ezután alaposan összepürésítjük, majd tojással, sűrített tejjel (ezt magas zsírtartalmú tejjel, vagy tejszínnel is helyettesíthetjük), cukorral és fűszerekkel ízletes keveréket készítünk a pitéhez.
Fűszeres töltelék, ropogós alapban
A sütőtök pite különleges ízének titka a fűszerezésben rejlik. A fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szerecsendió és a kardamom kívánt egyvelege csodás őszies hangulatot varázsol a pitének. A sütemény alapja egy lisztből, cukorból, tojásból és vajból készült ropogós, omlós tészta. A tésztát, hogy megtartsa a kívánt formáját és a tölteléktől ne lágyuljon meg, gyümölcstorta-formába tesszük és villával megszurkáljuk, hogy ne legyen buborékos. A belsejére ezután sütőpapírt rakunk, amit száraz babbal, vagy borsóval lesúlyozunk, és 10-15 percig sütjük.
Ezt követően eltávolítjuk a „nehezéket” és a sütőpapírt, majd beleöntjük a pitébe a tölteléket és készre sütjük. A pitét addig kell a sütőben hagyni, amíg a töltelék megszilárdul, de még nem alakult ki rajta kéreg. Langyosan, vagy melegen érdemes tálalni, óriási adag tejszínhabbal. Semmi kétség: ha ősz, akkor sütőtök szezon, és ez a sokak által kedvelt ínyencség szinte kötelező — és nem csak Amerikában.