Sütőtök pite – Narancsszínű ízbomba

Amerikában a hálaadás és a halloween nem lenne ugyanaz sütőtök nélkül: a sütőtök pite az ünnepi menü elvá­laszt­hatatlan édessége. Ebből is lát­szik, hogy ez a ragyogó narancssárga gyümölcs desszertként is hatalmas népszerűségnek örvend.

A sütőtök az őszi örömök szimbóluma. Közép- és Dél-Amerikából származik, ez a világ egyik legrégebben termesztett növénye. Északabbra is népszerű, hiszen főszerepet játszik az észak-amerikai konyha legismertebb klasszikus desszertjeként. A sütőtök pite csodálatosan krémes és fűszeres töltelékével a gyümölcs édes oldalát mutatja meg. Különösen halloweenkor, számtalan sütőtök ízesítésű specialitás kerül az ünnepi asztalra – a fagylalttól a palacsintán át egészen a sütőtök ízű latte-ig, vagy akár sütőtök sörig. De semmi nem ér fel a házi készítésű, friss hozzávalókból készült sütőtök pitével!

Az ízletes, töltött pite lelke a sütőtökpüré, ami e csodás desszert ízét és színét adja. Különböző fajta sütőtökökből készülhet – például, a narancssárga Hokkaido tökből (óriási előnye, hogy nem kell meghámozni), pézsmatökből vagy vajdió tökből. Bármelyik fajtát is használjuk, miután a magokat eltávolítottuk, a tököt puhára főzzük. Ezután alaposan összepürésítjük, majd tojással, sűrített tejjel (ezt magas zsírtartalmú tejjel, vagy tej­színnel is helyettesíthetjük), cukorral és fűszerekkel ízletes keveréket készítünk a pitéhez.

Fűszeres töltelék, ropogós alapban

A sütőtök pite különleges ízének titka a fűszerezésben rejlik. A fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a szerecsendió és a kardamom kívánt egyvelege csodás őszies hangulatot varázsol a pitének. A sütemény alapja egy lisztből, cukorból, tojásból és vajból készült ropogós, omlós tészta. A tésztát, hogy megtartsa a kívánt formáját és a tölteléktől ne lágyuljon meg, gyümölcstorta-formába tesszük és villával megszurkáljuk, hogy ne legyen buborékos. A belsejére ezután sütőpapírt rakunk, amit száraz babbal, vagy borsóval lesúlyozunk, és 10-15 percig sütjük.

Ezt követően eltávolítjuk a „nehezéket” és a sütőpapírt, majd beleöntjük a pitébe a tölteléket és készre sütjük. A pitét addig kell a sütőben hagyni, amíg a töltelék megszilárdul, de még nem alakult ki rajta kéreg. Langyosan, vagy melegen érdemes tálalni, óriási adag tejszínhabbal. Semmi kétség: ha ősz, akkor sütőtök szezon, és ez a sokak által kedvelt ínyencség szinte kötelező — és nem csak Amerikában.

Kapcsolódó termékek

Zöldpont koriander

20g

279-

360-

Petrezselyemzöld

Petrezselyemzöld

10g/tasak

159-

210-

Shan’shi Chop Suey ázsiai vegyes zöldség

Ázsiai vegyes zöldség ecetes lében.

569-

730-

Pirított hagyma

Ropogós, sült hagyma darabok

200g

383-

490-

Gyorsfagyasztott zöldség keverék

Csz.:123458

Gyorsfagyasztott sárgarépa, karfiol és brokkoli keverék

299-

380-

Receptek

SARAMURĂ DE CRAP CU MĂMĂLIGĂ

Tovább

Sopa Mallorquina

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Polędwica na purée chrzanowo

Tovább

HIN HTOTE FINOMSÁG

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

Sáfrányos kagylóleves

Tovább

Bélszín steak „wellington” gomba ragus vajas kosárban kelbimbóval

Tovább

Áfonyás kalács

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból