Schubert és Vonnegut örök kedvence, a pisztráng

A pisztráng az édesvízi halak, azon belül a lazacfélék családjába tartozik. Küllemét tekintve rövid testű, oldalról nyomott, kissé lapított.

Alapvetően olajzöldes színben pompázik, oldalt inkább sárgásfehérbe hajló világosabb árnyalatokkal, sötétebb pöttyökkel. Az eddig mért leghosszabb példány meghaladta az egy méteres hosszúságot és a 30 kilogrammos testsúlyt. Húsa rendkívül gazdag A-, D-vitaminokban és Omega 3 zsírsavakban, higany tartalma pedig különösen alacsony. Mivel a pisztráng alapvetően édesvízi faj, meglepetésként szembesülhetünk a ténnyel, mely szerint egyes tengeri fajokat is találhatunk a „pisztráng” szócikk hasábjai között.

A pisztráng Európa legtöbb édesvízében kellemes körülményekre találhat. Magyarországon leginkább a sebes pisztráng őshonos. Különösen meglepő, hogy a hazai hipermarketek polcain található pisztrángok csupán negyede származik magyar vizekből. A fennmaradó 75%-ot az Európai Unió más országaiból – Franciaországból, Olaszországból, Ausztriából és Németországból – importáljuk.

Ez a halfajta a hűvösebb, hegyi patakokat és havasi folyóvizeket kedveli, nem is igazán szereti elhagyni kedvenc édesvizeit, lojális, hűséges típus. Mindemellett a pisztráng a tápláléklánc fontos részét képezi: ő maga szívesen fogyaszt apróbb halakat, csigákat, férgeket, ugyanakkor gyakorta esik a havas vidékeken élő nagyobb testű ragadozók, például medvék, áldozatául. A pisztráng a maga súlycsoportjában szintén ragadozónak számít: táplálékára hihetetlen gyorsasággal csap le azokból a sziklás mélyedésekből, ahova rendszerint visszahúzódik várakozás közben.

A pisztráng viszonylag szálkás halnak számít, így elfogyasztásakor érdemes erre külön figyelmet fordítanunk. Sütés után gerincet kivéve a legtöbb nagy méretű szálka könnyedén eltávolítható. Elkészítési módjait tekintve a pisztráng rendkívül sokrétű hal. Forgathatjuk pirospaprikás lisztben, és az így bepanírozott szeleteket kisüthetjük, sült burgonyával tálalhatjuk. A töltött húsok kedvelői ne riadjanak vissza a pisztráng belsejének zöldfűszerekkel való megtöltésétől sem.

Különösen nagy sikernek örvend az alábbi klasszikus recept: tisztítsuk meg a halak felületét, majd irdaljuk be őket. Csepegtessünk a szeletek felületére egy kevés citromlevet, majd készítsünk olívaolajos-mézet páclevet. A páccal ízesített halszeleteket helyezzük 1-2 órára a hűtőbe, hogy átvegyék a mézes egyveleg ízvilágát. A pácolási idő letelte után tegyük a halszeleteket sütőpapírral bélelt hőálló üvegtálba, helyezzünk közé néhány koktélparadicsom szeletet és rozmaringszálat, majd süssük őket oldalanként 25 percig. A pisztráng akkor éri el a tökéletesre sült állagot, amikor a szemek kifehérednek. Ízlés szerint a halszeletek felületét megszórhatjuk egy kevés mandulával is. Tálaljuk friss zöldsalátával. Egy hagyományos karácsonyi ünnepi asztal főfogásaként is tökéletes választás lehet néhány szép szelet fokhagymával ízesített édesvízi pisztráng, amelyet rozmaringos burgonyapürével tálalhatunk.

A pisztráng előkelőbb körökben is közkedvelt halfajta. Franz Schubert híres, 1817-ben komponált dalának címadójaként is találkozhattunk már vele, valamint Kurt Vonnegut saját alteregóját nevezte el erről a nemes halfajtáról, amelynek a Kilgore Trout nevet adta – ez a pisztráng angol megfelelője.

Receptek

Bacalhau confitado

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Hotate no saute

Tovább

Terre & mer

Tovább

Éjféli falatkák: alufóliában sült krumpli garnélarákkal és céklával

Tovább

Gratinált osztriga pezsgőhabbal

Tovább

Rákos-marhás kenyérfalatkák

Tovább

A homár feldarabolása

Tovább

Pontykrém wrapban

Tovább

Ponty zöldségcsíkokkal

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból