Nagy-Britannia kedvence: a tőkehal

A tőkehal a sugarasúszójúak osztályába tartozó halcsalád.

Közismertebb példánya többek között az atlanti tőkehal. A legtöbb tőkehalféle az északi félgömb mérsékelt vizeiben él, ám előfordulnak hűvösebb térségekben is. Sokszor a Jeges-tenger hideg áramlataiban és az Észak- Atlanti óceán vizeiben találkozhatunk velük, mindemellett Izland és Grönland környékén is felbukkannak időnként. Az atlanti tőkehal a sekély, part menti, valamint a nyílt vízi területeken is maximum 600 méterig merészkednek le, jellemzőbben azonban 150-200 méteres mélységben találkozhatunk vele.

A halak között középtermetűnek számítanak, testük megnyúlt, három hátúszóval és két farok alatti úszóval rendelkeznek. Feje erőteljes, színe az ezüstös szürkétől a sötétbarnán át egészen az olajzöldig terjedhet. Az Atlanti-óceán északi részén akár két méteres és több mint 90 kilogrammos példányokkal is találkozhatunk. A pofájukon tapogatószálakkal rendelkeznek, ezekkel kutatják fel táplálékforrásukat. A tőkehal alapvetően ragadozó fajta, kisebb rákokkal, halakkal táplálkozik. Mindemellett nem csak ők jelentenek veszélyt a kisebb tengeri élőlényekre, hanem rájuk is vadásznak: egy bizonyos evezőlábú rákfajta ugyanis ahhoz, hogy szaporodni tudjon, rá kell, hogy tapadjon a tőkehalak kopoltyújára, végzetes csapást mérve ezzel a kiszemelt példányokra.

A tőkehal manapság már viszonylag könnyedén elérhető halfajtának számít: a tapasztaltabb északi vidékről származó halvásárlók a kívánt minőségű tőkehalat a színük alapján választják ki. A tőkehal pikkelyeinek színváltozata ugyanis visszatükrözi annak a vízfenéknek az árnyalatát, ahonnan az adott tőkehal származik. Ez azért is különösen izgalmas, mert ebből könnyedén megállapíthatjuk, hogy halunk iszapos vagy dús növényzettel tarkított közegből származik, esetleg a kavicsos, homokos táptalajt részesítette inkább előnyben. Ezzel együtt pedig a hal elsődleges tápláléka is kikövetkeztethető.

A tőkehal elkészítési módjainak száma gyakorlatilag korlátlan. Vannak, akik a főzésre, mások a sütésre esküsznek. A frissen vásárolt tőkehalat alaposan megsózott, forrásban lévő vízbe dobhatjuk, pár percig főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és bő öt percig állni hagyjuk. Leszűrjük, majd snidlinges vagy petrezselymes főtt burgonyával tálaljuk. A brit térség abszolút kedvence a „fish and chips” nagy arányban tőkehalfiléből készül. Ebben az esetben a tőkehalfilét apró csíkokra, darabkákra vágják, és sörös vagy hagyományos bundába forgatva sütik ki, hasábburgonyával tálalják. Speciális esetekben – főként Skandináviában – több mint ezeréves hagyománya van a tőkehal szárításnak és a szárított tőkehal fogyasztásának.

Köztudott, hogy a megfelelő mennyiségű halfogyasztás jó hatással van az egészségünkre: heti két tányér halféle már érezhető minőségbeli javulást eredményez fizikai erőnlétünkben, általános közérzetünkben. A diétázók bátran válasszák főétel gyanánt az atlanti tőkehalat – vegyes kevert salátával, bulgurral, kuszkusszal tálalva üdítő csemege válhat belőle. Ügyeljenek azonban arra, hogy a panírozott, rántott verzió sajnos nem tartozik a koleszterinbarát megoldások közé, csakis roston grillezve fogyasszák a filét. Amennyiben gyerkőceinknek szeretnénk kedvezni, készítsünk halrudacskákat, és kápráztassuk el főzőtudásunkkal az egész családot.

Receptek

Arany Durbincs

Tovább

Fűszeres lepényhal citrommal

Tovább

Marlinsushi

Tovább

Párolt tengeri halfilé zöldségekkel

Tovább

Töltött portobello

Tovább

Tőkehalfilé fűszeres mártással

Tovább

Fűszeres kékkagyló-leves

Tovább

Párolt halibut vegyes zöldségkörettel

Tovább

Pisztráng zöldségágyon, csőben sütve

Tovább

Grillezett pisztráng

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metrobonusz.hu

Lépj be a METRO Bónusz Program világába!

Nagyszerű jutalmakat és kedvezményeket érhetsz el új hűségprogramunkban. Regisztrálj, és kezd el gyűjteni a pontokat minden vásárlással!