Süllő – az őszi menük sztárja

Néhány országban a süllő mindig is igen népszerű volt, másutt csak nemrég vívta ki méltó helyét az étlapokon. Jó oka van annak, hogy a hal-rajongók és szakácsok körében ilyen jelentős népszerűségre tett szert: ennek az ízletes, könnyen elkészíthető édesvízi halnak számos lenyűgöző tulajdonsága van, amiért könnyű beleszeretni.

Erős, élesszemű ragadozó

A süllő a sügérfélék családjába tartozik. Megtalálható Európa lassú folyású folyóiban, tavaiban, illetve a Balti-tenger és az Ijsselmeer alacsony sótartalmú vizeiben. Átlagosan fél méter hosszúra nőnek, de a nagyobb példányok között akadnak egy méternél hosszabbak is. Ragadozó hal — azonban nem túl nagy a szája, így kisebb halakkal kell beérnie. Éles-szemű, homályos, vagy sötét vízben is meglehetősen jól lát, ami elengedhetetlen az eredményes vadászathoz. A süllő sok mindenben hasonlít a csukához – kivéve, hogy robosztusabb: a süllő könnyen megtalálható az ember által átalakított folyó rendszerekben is, míg a csuka egyre kevesebb ívási helyet talál, inkább halfarmokon tenyésztik. Az egyetlen dolog, amire igényesebb az a vízminőség: a nagyon magas oxigéntartalmú vizeket szereti.

Egész vagy filézett, friss vagy fagyasztott

A fehér, sovány húsú süllő (alig 1g zsír van 100g-ban) íze nagyon hasonlít a csukához, textúrája azonban eltérő. A METRO különböző kiszerelésben kínálja a süllőt, az egykilóstól, a hatkilós változatig. Az egész halak (főleg a kisebb példányok) elsősorban töltve, vagy só kéregben megpárolva, illetve sütve a legkiválóbbak. Nagy népszerűségnek örvend a felhasználásra kész filé: először is, ezek láthatóan csont nélküliek, másodszor egy filé éppen ideális mennyiség egy adagnak. A süllő esetében még a top séfeknek sincs ellenvetése a fagyasztott változat ellen. Bármilyen módon is készítjük, az élvezet garantált.

Egy klasszikus a Dunában

A süllő hagyományosan az osztrákok és a magyarok kedvenc hala, nem véletlen hát, hogy e két Duna menti ország bővelkedik a süllő-receptekben. Mindemellett ez a remek hal a népszerűségi skálán is feljebb került az elmúlt években. Ennek az egyik oka, hogy nem bonyolult elkészíteni; gyakorlat nélkül is nagyon könnyen készíthető süllő filé, ami olyan ízletes fogás lehet, amit vendégei imádni fognak. A másik, amiért nagyra értékelik a süllőt, az az omlós és ízletes húsa – nem ok nélkül ez a kedvenc édesvízi hala sok hal-rajon­gónak és méltán számít csodának a halételek között.

Receptek

Bacalhau confitado

Tovább

BoLuo gulao xiaqiu

Tovább

Hotate no saute

Tovább

Terre & mer

Tovább

Éjféli falatkák: alufóliában sült krumpli garnélarákkal és céklával

Tovább

Gratinált osztriga pezsgőhabbal

Tovább

Rákos-marhás kenyérfalatkák

Tovább

A homár feldarabolása

Tovább

Pontykrém wrapban

Tovább

Ponty zöldségcsíkokkal

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból